Skip to main content

«Επιχείρηση» ανάκτησης των 600 μονάδων στο Χ.Α.

Συνέχεια στη χθεσινή άνοδο προσδοκά να δώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας στήριξη στη διαφαινόμενη συμφωνία Αθήνας – δανειστών για το β’ πακέτο των προαπαιτούμενων. Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ βρίσκονται πολύ κοντά στη συναινετική λύση σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή (10:58), ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. ενισχύεται κατά 1,80% στις 586,91 μονάδες, με στόχο την ανάκτηση του ψυχολογικού φράγματος των 600 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 22,9 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 21 μετοχές, πτωτικά 12 ενώ 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο δείκτης FTSE καταγράφει άνοδο 1,62% στις 172,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται ήπια κατά 1,67% στις 38,36 μονάδες.

Οι πιέσεις στην Πειραιώς διατηρούνται για τέταρτη συνεχή ημέρα, καθώς η μετοχή υποχωρεί κατά 5% στα 0,215 ευρώ. Στον αντίποδα, άνοδο κοντά στο 7% εμφανίζει η Εθνική, ενώ έως 1% είναι τα κέρδη για Eurobank και Alpha Bank.

Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η ανοδική αντίδραση 3% της μετοχής του Τιτάνα , ενώ πολύ καλή είναι και η παρουσία των Μotor Oil (2,82%) και Ελλάκτωρ (3,57). Η Lamda Development ενισχύεται κατά 3,77% και η ΔΕΗ κατά 1,62%.

Στη χθεσινή βραδινή σύσκεψη με τους Τσκαλώτο και Σταθάκη, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 τα μεσάνυχτα, αποφασίστηκε το κουαρτέτο των θεσμών να παραμείνει μια ακόμη ημέρα στην Αθήνα ώστε να καμφθεί και το τελευταίο εμπόδιο που αφορά στα «κόκκινα» μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και την πώλησή τους στα λεγόμενα distress funds. Και εδώ όμως κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων δηλώνουν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας με «κλειδί», όπως λένε χαρακτηριστικά, τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζα της Ελλάδος.

Tην ίδια ώρα, στις αρχές Ιανουαρίου του 2016 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο των εκπροσώπων των πιστωτών, για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι στο μείζον θέμα της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 έχει καλυφθεί από τα προτεινόμενα μέτρα ένα μεγάλο τμήμα που ανέρχεται περίπου στο 70%.

Δηλαδή, με τα προτεινόμενα μέτρα εκτιμάται ότι θα επέλθει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,25 δισ. ευρώ και υπολείπονται περίπου 550 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης για περιστολή της δαπάνης των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη χρονιά (1,8 δισ. ευρώ). Μέχρι τον Ιανουάριο ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.