Skip to main content

Talk of the market: Οι δείκτες, το ΑΕΠ και οι περιοδείες των τραπεζιτών

Στη νέα του έκθεση, World Economic Outlook, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάκαμψη και σχετικά χαμηλό πληθωρισμό τη διετία 2021-2022, σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2021 θα αυξηθεί κατά 6,5% (έναντι της επίσημης πρόβλεψης της κυβέρνησης για 6,1% και της πρόβλεψης του ΔΝΤ τον Ιούνιο για 3,3%) και κατά 4,6% το 2022

Στην ευρωζώνη προβλέπεται αύξηση 5% και 4,3% αντίστοιχα. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 15,8% το 2021 και στο 14,6% το 2022 από 16,4% το 2020. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται σταθερό στο 7,4% το 2021 και στο 5,1% το 2022. 

Σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, όπως αυτή μετριέται από τον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν, αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Όσον αφορά την επιφάνεια και τον όγκο, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 37% και 27% αντίστοιχα. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2021, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 31% με βάση τις άδειες, κατά 57% με βάση την επιφάνεια και κατά 50% με βάση τον όγκο. 

Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις στοιχείων για την ανεργία τον Αύγουστο του 2021.

Με θετικό πρόσημο άνοιξε το ελληνικό χρηματιστήριο. Επίσης χθες, παρά την αρνητική εκκίνηση έκλεισε με άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,74% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,75%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Η Coca Cola HBC ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της έως το 2040. Για την επίτευξη του στόχου, η εταιρεία θα επενδύσει 250 εκατ. ευρώ σε πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών έως το 2025, 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και χαμηλές πηγές ενέργειας άνθρακα, σε αύξηση της χρήσης rPET και στην παροχή ενεργειακά αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον ψύκτες για στους πελάτες της.

Η Tέρνα Ενεργειακή και η Ήρων, θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα υπέγραψαν τις τέσσερις πρώτες μακροχρόνιες συμβάσεις πώλησης ενέργειας (PPAs) με γνωστούς βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές, με έναρξη διάθεσης ποσοτήτων ενέργειας ΑΠΕ από 1/10/2021. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη σύναψη παρόμοιων συμβάσεων με άλλους ομίλους. 

Τριήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιούν κλιμάκια ανώτατων και ανώτερων στελεχών της Διοίκησης της Eurobank, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας, Φωκίωνα Καραβία, συνοδευόμενο από τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, Κωνσταντίνο Βασιλείου και Ανδρέα Αθανασόπουλο, για σειρά συναντήσεων με διοικήσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στελέχη της τράπεζας και τοπικούς φορείς. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοιου τύπου επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα σε διάστημα τριών μηνών, υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εταιρείες της Βορείου Ελλάδος στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η Epsilon Net δημοσίευσε πρόσκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 3 Νοεμβρίου. Οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,30 ευρώ σε 0,075 ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού μετοχών από 13,4 εκατ. σε 53,6 εκατ. κοινές ονομαστικές μετοχές (split) και αντικατάσταση μιας παλαιάς μετοχής με τέσσερις νέες μετοχές.

Στις 18 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για την ομολογιακή έκδοση έως 150 εκατ. ευρώ της Capital Product Partners, η οποία θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το ενημερωτικό δλετίο, στις 20 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ομόλογο διάρκειας πέντε ετών, διαιρούμενο σε έως 150.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ η μία. Τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν για την χρηματοδότηση μέρους της αγοράς τριών LNG carriers, μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου τα οποία έχουν εξασφαλισμένη πενταετή απασχόληση, δηλαδή ναυλοσύμφωνα με μεγάλους ξένους ναυλωτές.

naftemporiki.gr