Skip to main content

Talk of the market: Bραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι αλλά η ανάπτυξη δεν …κινδυνεύει

Εργαλειοθήκη μέτρων ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου οι χώρες μέλη να διαχειριστούν τις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στο ψηφιακό συνέδριο που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών – Η Ελλάδα Μετά, εκτίμησε ότι ο αντίκτυπός θα είναι προσωρινός και δεν προβλέπεται να επηρεάσει τόσο την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Εκτίμησε ότι μεσοπρόθεσμα δεν φαίνεται αύξηση επιτοκίων, ενώ τα στοιχεία και τα μοντέλα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα συνιστούν υπομονή και ψυχραιμία και όχι νευρικές αντιδράσεις. Μιλώντας για την επαναφορά της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είπε ότι είναι πιθανό να συμβεί το 2022 αλλά σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα βρει τρόπους να υποστηρίξει την Ελλάδα.

Εντωμεταξύ, προετοιμάζονται σταδιακά οι διαδικασίες για τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα ανεβάσουν ταχύτητα από το επόμενο έτος, με την ενεργοποίηση του φορέα που θα αναλαμβάνει τα ακίνητα προσφέροντας δεύτερη ευκαιρία τους ιδιοκτήτες τους να τα νοικιάσουν ή να τα επαναγοράσουν, υπό όρους.

Στις αγορές επικρατεί μάλλον αρνητική προδιάθεση. Αυτή είναι η εικόνα στην Ευρώπη, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα, μετά τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στα ασιατικά χρηματιστήρια και την δεύτερη συνεχή πτώση χθες στη Wall Street. 

Περιορισμένες κινήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, που χθες σημείωσε πτώσηΟ Γενικός Δείκτης υποχώρησε χθες κατά 0,96% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,85%, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί ελαφρώς κάτω από τα 35 εκατ. ευρώ, από περίπου 59 εκατ. ευρώ που ήταν η μέση αξία των συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα. 

Στις εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα το πρωϊ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τιμώντας τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της εταιρείας.

Στη σύσταση νέας εμπορικής εταιρείας στην Κοπεγχάγη της Δανίας προχώρησε η Flexopack. Η Flexopack Denmark APS ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την κυπριακή θυγατρική Flexopack International Limited (100% ελεγχόμενη από την εισηγμένη) και η λειτουργική της οργάνωση και δράση, θα εκκινήσει και υλοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Τις πρώτες επενδύσεις του δικτύου Public στην Κύπρο εγκαινίασε η Public-MediaMarkt. Με το νέο κατάστημα Public Metropolis Mall στη Λάρνακα, αλλά και το διευρυμένο πλέον κατάστημα Public στη Λεμεσό, η πρόταση Public περιλαμβάνει προϊόντα τεχνολογίας, ψυχαγωγίας, αλλά και για πρώτη φορά μια πλήρη γκάμα μικρών και μεγάλων οικιακών συσκευών, σε συνδυασμό με νέες υπηρεσίες.

Η Folli Folli προετοιμάζεται να πάρει το πράσινο φως από την γενική συνέλευση των μετόχων της και να προχωρήσει σε υλοποίηση του σχεδίου που προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης που έχει κάνει με τους ομολογιούχους πιστωτές της. Χθες δημοσίευσε πρόσκλησε για έκτακτη γενική συνέλευση στις 4 Νοεμβρίου. Στη συγκεκριμένη συνέλευση θα συμμετέχει ειδικός εντολοδόχος, που θα ασκήσει το δικαίωμα παράστασης και ψήφου αντί μετόχων, οι οποίοι εκπροσωπούν συνολικά 63,67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και δεν συμμετείχαν ή καταψήφισαν την συμφωνία εξυγίανσης στην έκτακτη γενική συνέλευση της 22ας Μαρτίου 2021. Στόχος είναι η υπερψήφιση της συμφωνίας εξυγίανσης.

H PwC Ελλάδας ενισχύει τη θέση της στον κλάδο του real estate με νέο συμβουλευτικό τμήμα, στο οποίο θα ηγείται η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, στέλεχος με μακρόχρονη εμπειρία στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Με πωλήσεις 47 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει το 2021 η Veridos Ματσούκης ΑΕ, η οποία ανακοίνωσε ότι η παραγωγή εγγράφων ασφαλείας θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, μετά την δυναμική ανάπτυξη του 2020 που αποτυπώνεται σε αύξηση τζίρου 30% στα 50 εκατ. ευρώ, ο οποίος προήλθε κατά 98% από παραγγελίες της μητρικής Veridos GmbH. Σημειώνεται επίσης ότι φέτος η εταιρεία ολοκληρώνει επενδύσεις 2,2 εκατ. ευρώ.

Η Profile προέβη στην κάλυψη μέρους των ομολογιών του Κοινού Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ) ύψους έως 1,4 εκατ. ευρώ της θυγατρικής της Profile Technologies, η οποία αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και στοχεύει στη δημιουργία μιας δεύτερης κομβικής παρουσίας του ομίλου στην Βόρεια Ελλάδα, στην διείσδυση σε νέες αγορές των Βαλκανίων και στην άντληση σημαντικών ανθρώπινων πόρων.

naftemporiki.gr