Skip to main content

IOBE: Η διεθνής αβεβαιότητα σκιάζει το κλίμα στην βιομηχανία

Επιδείνωση παρουσίασε το κλίμα στη βιομηχανία τον Νοέμβριο, γεγονός που αποδίδεται εν πολλοίς σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και μεγάλων προκλήσεων. Η Ευρωζώνη κατεβάζει σταθερά ταχύτητα, ενώ παρά την όποια αισιοδοξία γεννά η ανακωχή ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα στο μέτωπο των δασμών, ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει ακόμη λήξει. 

Αυτά επισημαίνονται στην μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Νοέμβριο στις 97,9 μονάδες από 98,9 μονάδες τον Οκτώβριο και έναντι 98,7 μονάδων ένα χρόνο νωρίτερα. 

Το ΙΟΒΕ σχολιάζει πως η οικονομία της Ευρωζώνης, που είναι ο κύριος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων, παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξής της, στο 1,6%, από 2,2% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 2,8% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. 

Οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων κινούνται ανοδικά. Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 12,5%. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν επίσης αυξηθεί σε αυτό το διάστημα, αλλά μόνο 4%. Το εμπορικό έλλειμμα στα βιομηχανικά προϊόντα έχει έτσι μειωθεί από 12,554 δισ.. ευρώ στα 12,290 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,1%.

naftemporiki.gr