Skip to main content

Κέρδη άνω του 2% στη Wall

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται βέβαιοι για την αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, μετά και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,12% στις 17.847,63 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,08% στις 5.142,27 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,05% στις 2.091,68 μονάδες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων τριών μηνών. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones και ο Nasdaq σημείωσαν οριακή άνοδο 0,3% ενώ S&P 500 διατηρήθηκε αμετάβλητος.

Στο σημερινό ράλι συνέβαλε και η δέσμευση του Μάριο Ντράγκι για τη λήψη πρόσθετων νομισματικών μέτρων εκ μέρους της ΕΚΤ προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Η μετοχή της Goldman Sachs ενισχύθηκε κατά 2,59% δίνοντας σημαντική ώθηση στον Dow Jones. Ο S&P 500 παράλληλα, βρήκε στήριξη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Εξαίρεση στην ανοδική τάση αποτέλεσαν οι ενεργειακές μετοχές, οι οποίες δέχθηκαν πιέσεις από την αδυναμία του ΟΠΕΚ να καταλήξει σε συμφωνία για τα ημερήσια επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τα μισθολόγια – πλην του αγροτικού τομέα – αυξήθηκαν κατά 211.000 τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7,5 ετών. Τα στοιχεία για τα μισθολόγια Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, συνολικά κατά 35.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αύξηση παρουσίασε ωστόσο, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς τον Οκτώβριο οι εξαγωγές μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τριών ετών, εν μέσω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και του ισχυρού δολαρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 43,9 δισ. δολάρια από το αναθεωρημένο προς τα πάνω ποσό των 42,5 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές καθώς το ισχυρό δολάριο καθιστά τις εξαγωγές σχετικά ακριβότερες.