Skip to main content

Talk of the market: Eλληνικές επενδύσεις στη βιομηχανία και ξένοι στο delivery

Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο. Σημαντική άνοδος με ασήμαντο τζίρο χθες. Το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα ευνόησε την ενίσχυση των τιμών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει ενισχυμένος κατά 1,17% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 1,08%. Η αξία των συναλλαγών πάντως κινήθηκε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ. 

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ElvalHalcor, Μιχάλης Στασινόπουλος, με στόχο επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας την επόμενη διετία. Στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, εξήγησε ότι οι επενδύσεις αφορούν την εγκατάσταση νέου ψυχρού έλαστρου και βαφείου στον τομέα αλουμινίου. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Viohalco κατά τη διάρκεια της κρίσης επένδυσε συνολικά 1,5 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα παρουσίασε τη στρατηγική και τις προοπτικές του ομίλου στους επενδυτές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης, από τις δραστηριότητες του ομίλου θα παράγονται από το 2025 και μετά ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι ροές θα χρηματοδοτούν τα ίδια κεφάλαια στις νέες επενδύσεις, την αποπληρωμή του εταιρικού δανεισμού και την ανταμοιβή προς τους μετόχους ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος προωθεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ.

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών κατά το α’ εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Αύγουστος 2021), που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών (εντός ΕΕ 27 και σε Τρίτες Χώρες ) σημειώνουν αύξηση τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 εμφανίζεται αύξηση σε αξία +31% (+10,7 εκατ. ευρώ) και σε ποσότητα 9,13% (+1,5 εκατ. κιλά).

Η Δρομέας υπέγραψε σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας επίπλων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Intracom Holdings επιβεβαιώνει πληροφορίες που αναφέρουν ότι βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με την εταιρεία Netcompany (NETC) για ενδεχόμενη συναλλαγή που αφορά την Intrasoft International. Δεν υπάρχει πάντως βεβαιότητα για την έκβαση των συζητήσεων και η εταιρεία θα πανέλθει με σχετική πληροφόρηση προς το επενδυτικό κοινό.

Η Terniale Limited γνωστοποίησε τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, την οποία υπέβαλε προς τους μετόχους του Ομίλου Ideal για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών αξίας 0,40 ευρώ η κάθε μία τις οποίες δεν κατείχε την ημερομηνία της Δημόσιας Πρότασης, ήτοι 16.437.196 μετοχών ή 52,22% του μετοχικού κεφαλαίου, με αντάλλαγμα 2,88 ευρώ ανά μετοχή. Η Terniale και τα Συντονισμένα Πρόσωπα με την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής (1.10.2021) κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 90% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, οπότε δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για άσκηση δικαιώματος εξαγοράς. 

Ο όμιλος Jumbo εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 2,5% τον Σεπτέμβριο και για το εννεάμηνο του έτους (Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2021), οι συνολικές πωλήσεις για τον όμιλο αυξήθηκαν κατά +8% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η Epsilon Net γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ιωάννης Μίχος, πούλησε 50.000 μετοχές και ο οικονομικός διευθυντής, Ιωάννης Κουτκουδάκης πούλησε 10.000 μετοχές στις 4 Οκτωβρίου 2021.

Delivery Hero, που ελέγχει το efood, προχώρησε σε σύναψη συνεργασίας με τον όμιλο Μούχαλη για την απόκτηση των θυγατρικών εταιρειών ALPHA διανομές και INKAΤ. Το θέμα εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Με νέο dark store στο Μαρούσι επεκτείνει τη δραστηριότητά της η Wolt Market. Λίγους μήνες μετά την ενεργοποίηση του πρώτου dark store του Wolt Market στην καρδιά της Αθήνας, το δεύτερο dark store ενισχύει περαιτέρω την δραστηριότητα της Wolt στην αγορά των supermarket.

naftemporiki.gr