Skip to main content

Αλ.Χαρίτσης: «Η οικονομία χρειάζεται ζεστό χρήμα, όχι μόνο δάνεια και αναστολές»

«Είναι κρίσιμο να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας σήμερα αλλά και να σχεδιάσουμε το αύριο» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης,

Ο κ. Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν αξιοποίησε το τρέχον ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτήσει άμεσα και χωρίς κόστος για τα δημόσια ταμεία, προσλήψεις και αγορά εξοπλισμού στην υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές» και να «υλοποιήσει προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για της επιχειρήσεις»

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να επιστρέψει για διόρθωση το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ 2021-27, επειδή δεν περιλαμβάνει δράσεις αντιμετώπισης της πανδημίας. Αναδείξαμε και τα δύο ζητήματα κοινοβουλευτικά» πρόσθεσε, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha 98.9» 

 «Καταθέσαμε επίσης δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες» συνέχισε ο βουλευτής, για την καταβολή από το κράτος του δώρου των Χριστουγέννων αλλά και για να δοθεί έκτακτο εισόδημα αλληλεγγύης σε όλα τα νοικοκυριά που είδαν το εισόδημά τους να πλήττεται μέσα στην κρίση, μια δημοσιονομική δαπάνη που φτάνει στα 2,3 δισ. και σε μεγάλο βαθμό θα επιστρέψει στο κράτος». «Επί ΣΥΡΙΖΑ, σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, δόθηκε κοινωνικό μέρισμα το 2016, το 2017 και το 2018, που έφτασε σε 4 εκ δικαιούχους» αντιπαρέβαλλε.

«Πέντε όμιλοι πήραν το μεγαλύτερο ποσοστό της δανειοδότησης»

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πιέσει τις τράπεζες ώστε να παράσχουν ρευστότητα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, την στιγμή μάλιστα που «οι ίδιες έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κοντά στα 55 δισ., έως και με αρνητικά επιτόκια». Και πρόσθεσε: «Το 50% της δανειοδότησης κατά τους μήνες της πανδημίας δόθηκε σε μόλις 5 πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους». «Σαφώς και πρέπει να στηριχθούν και οι μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα αλλά με όρους που διασφαλίζονται τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης πρέπει να ρίξουμε ζεστό χρήμα στην οικονομία» συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «όσο το ΑΕΠ συρρικνώνεται, τόσο το χρέος ως ποσοστό αυξάνεται». «Η χώρα δανείζεται φθηνά γιατί νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά. Είναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας με ρευστότητα και όχι μόνο με δάνεια» κατέληξε.