Skip to main content

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συσπειρώνονται για τον ανταγωνισμό των αμερικανικών κολοσσών στις ψηφιακές πληρωμές

Πριν από ένα χρόνο δεκαέξι ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοίνωσαν την έναρξη έως το 2022 μιας νέας, ενοποιημένης, πανευρωπαϊκής λύσης για πληρωμές, που θα βασίζεται στην τεχνολογία των στιγμιαίων συναλλαγών, με στόχο κυρίως να προσφέρουν μια εναλλακτική στους κολοσσούς του κλάδου όπως η Visa και η Mastercard.

Τώρα, και καθώς αυξάνεται η πολιτική πίεση για να σπάσει η αμερικανική κυριαρχία σε αυτόν τον χώρο, οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης καλούνται μέχρι τον επόμενο μήνα να αποφασίσουν εάν είναι προς το συμφέρον τους να αποδεχτούν το δυαδικό αμερικανικό σύστημα πληρωμών της Mastercard και της Visa.

Η Deutsche Bank, η Commerzbank, η BNP Paribas, η ING, η Santander, η UniCredit και η BBVA συγκαταλέγονται μεταξύ των 22 υποστηρικτριών μιας προσπάθειας, που ονομάζεται European Payments Initiative (EPI), η οποία επιδιώκει να αποδεσμεύσει τη διασυνοριακή βιομηχανία πληρωμών της ΕΕ ​​από την επιρροή της Ουάσινγκτον.

Καθώς προσπαθούν να αποβάλλουν τις εταιρείες των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή αγορά, βλέπουν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες Google, Amazon, Facebook και Apple  (GAFA) να εδραιώνονται επίσης στις ευρωπαϊκές πληρωμές.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίπολο Visa και Mastercard. Αυξάνουν την ισχύ τους στην αγορά », δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της EPI Martina Weimert σε συνέντευξή της. «Οι λύσεις GAFA εξαπλώνονται σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά και δεν έχουμε τίποτα ευρωπαϊκό», πρόσθεσε.

Αφού η Weimert παρουσίασε στις αρχές Αυγούστου τα σχέδια τις τράπεζες που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, τώρα πρέπει να αποφασίσουν. Η απόφαση αναμένεται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Οι φόβοι για απώλεια της κυριαρχίας στις πληρωμές δεν είναι αβάσιμοι, αναφέρει το Politico, εξηγώντας πως αφού η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2019 απείλησε να κόψει την Ευρώπη από τη χρήση του δολαρίου, αφού οι πρωτεύουσες της ΕΕ προσπάθησαν να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης για να σώσουν τη συμφωνία.

Ωστόσο, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η προσπάθεια EPI θα πάρει το πράσινο φως. Δώδεκα τράπεζες εγκατέλειψαν μια παρόμοια πρωτοβουλία που ονομαζόταν Monnet Project το 2011 λόγω αμφισβητήσιμου επιχειρηματικού μοντέλου και έλλειψης πολιτικής υποστήριξης.

Αυτό που διαφέρει αυτή τη φορά είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζουν την πρωτοβουλία. Οι κεντρικές τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας την υποστηρίζουν επίσης σταθερά.

Η Weimert ελπίζει να ξεκινήσει τον φορέα με έδρα τις Βρυξέλλες το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Θα επικεντρωθεί πρώτα στην παροχή άμεσων πληρωμών για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις και θα στοχεύσει στον εξορθολογισμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν έως και δύο ημέρες για να ολοκληρωθούν. (Η καθυστέρηση υπάρχει επειδή οι τράπεζες πρέπει να ζητήσουν από ένα γραφείο εκκαθάρισης για τη μεταφορά χρημάτων από τη μία κατάθεση στην άλλη, διαδικασία που περιλαμβάνει ελέγχους για το ποιος στέλνει χρήματα σε ποιον και πού.)

Η EPI θα επεκταθεί στη συνέχεια σε άλλες υπηρεσίες, όπως χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες – πιθανότατα από το 2023 – καθώς και ένα ψηφιακό πορτοφόλι για smartphones που οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν για να ψωνίζουν και να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλο. Η πλήρης κυκλοφορία, η οποία συνοδεύεται από τη διεθνή αποδοχή των πληρωμών EPI, αναμένεται να διαρκέσει έως το 2025.

Η Mastercard και η Visa, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι δεν ανησυχούν. «Αναγνωρίζουμε το ζήτημα της κυριαρχίας», δήλωσε ο Jason Lane, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Mastercard για την ανάπτυξη της αγοράς στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι χαιρετίζει κάθε ανταγωνισμό που θα φέρει η EPI στην αγορά. Ένας εκπρόσωπος της Visa χαιρέτισε επίσης την προοπτική μιας πιο ανταγωνιστικής αγοράς, λέγοντας ότι «προάγει την οικονομική ανάπτυξη και παρέχει επιλογές για τους καταναλωτές και ευκαιρίες για τους εμπόρους».

naftemporiki.gr