Skip to main content

Talk of the market: Ανθεκτικές οι κεφαλαιαγορές στις προκλήσεις

Συνεχίστηκε το πάρτι στη Wall Street στον απόηχο της ομαλής διαδικασίας αλλαγής ενοίκου στον Λευκό οίκο. Ως αποτέλεσμα, το κλίμα παραμένει σε γενικές γραμμές θετικό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και ευνοείται περαιτέρω από τις εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ετοιμάζεται σήμερα να υπογράψει συμβόλαιο αγοράς εμβολίων και με την Moderna.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί η έκδηλη επιφυλακτικότητα των εγχώριων επενδυτών, που σπεύδουν γρήγορα να κλειδώσουν κέρδη σε κάθε ανοδική κίνηση των τιμών, με ενδεικτική την διορθωτική κίνηση του τραπεζικού δείκτη κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης χθες χάρης στο επιλεκτικό ενδιαφέρον σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, πλην τραπεζών, ενισχύθηκε κατά 0,35% και οδεύει σε επίπεδα άνω των 700 μονάδων με βήμα σημειωτόν.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία, και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ατισταθμίζεται εν μέρει από την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, την εποπτική ανοχή του εποπτικού της βραχίονα (SSM), και την δράση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ως αποτέλεσμα, όπως είπε, η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της πιστωτικής επέκτασης κυμαίνεται γύρω από το 8%, είναι δηλαδή πολύ αυξημένος σε σχέση με τους αντίστοιχους ρυθμούς του 2019 και των πρώτων μηνών του 2020.

Σειρά έργων τίθενται σε τροχιά υλοποίησης ενόψει της εκταμίευσης των 29 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης την επόμενη χρονιά. Ανακοινώσεις σχεδιάζει σήμερα η κυβέρνηση. Έμφαση δίνεται σε ψηφιακά και πράσινα έργα.

Πωλήσεις 119,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο γ΄τρίμηνο του 2019 ο όμιλος Fourlis μειωμένες κατά 9,3% ενώ στο εννεάμηνο οι πωλήσεις του ανήλθαν σε 279,3 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 17,7%, λόγω της σημαντικής επίδρασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου Covid-19. Την ίδια στιγμή οι ηλεκτρονικές πωλήσεις εννεαμήνου έφτασαν τα 39 εκατ. ευρώ σε σχέση με 25 εκατ. ευρώ το ιδιο διάστημα του 2019 αυξημένες κατα 56%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 33,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων και τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημιές 3,1 εκατ. ευρώ.

ΟΠΑΠ και Alpha Bank ανακοινώνουν σήμερα οικονομικά αποτελέσματα.

Θεαματικές επιδόσεις καταγράφουν οι εξαγωγές φαρμάκων. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων για το εννεάμηνο του 2020 τα φάρμακα σημείωσαν αύξηση εξαγωγών κατά 50,3%. Εξαιρετικές επιδόσεις ωστόσο σημειώνουν και τα προϊόντα αλουμινίου, τα τυροκομικά προϊόντα και ειδικότερα η φέτα, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και τα κατεψυγμένα λαχανικά. Συνολικά, οι εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά -2,97 δισ. ευρώ ή κατά -11,7% και διαμορφώθηκαν σε 22,35 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή οι κινούνται ανοδικά, με αύξηση 1,5%, στα 17,45 δισ. ευρώ.

Οι μαζικές αγορές που πραγματοποιήθηκαν στα supermarkets την πρώτη εβδομάδα του νέου lockdown (εβδομάδα που τελειώνει στις 15/11) οδήγησαν σε +17,1% αύξηση των πωλήσεών τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Nielsen, που παρακολουθεί την εξέλιξη του συνολικού τζίρου αυτών των καταστημάτων. H μόνη κατηγορία που σημείωσε πτώση είναι των ειδών bazaar, των οποίων οι εβδομαδιαίες πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά στο -0,9%, καθώς από τα μέσα της εν λόγω εβδομάδας απαγορεύτηκε η πώληση των περισσότερων εξ’ αυτών στα καταστήματα του λιανεμπορίου τροφίμων.

naftemporiki.gr