Skip to main content

Φορολογικές δηλώσεις: Πλησιάζει η ώρα υποβολής – Τι αλλάζει

Περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019 ενώ τέλος βάζει από φέτος η ΑΑΔΕ στην υποχρέωση αποστολής βεβαιώσεων αποδοχών από τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Σε περίπου 10 ημέρες εκπνέει η προθεσμία για όσα ζευγάρια επιθυμούν να κάνουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο δεν είναι λίγα αυτά που προβληματίζονται καθώς όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα όπως και την κάλυψη των τεκμηρίων μεταξύ συζύγων. Ανεξάρτητα από το εάν έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση για χωριστή δήλωση, και τα φετινά εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ξεχωριστά στο όνομα του κάθε συζύγου.

Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ, δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές σε όσους σκέφτονται να προχωρήσουν σε χωριστές φορολογικές δηλώσεις.  

Τέλος από φέτος η βεβαίωση αποδοχών

Στο πλαίσιο απλοποίησης των υποχρεώσεων εργαζόμενων και επιχειρήσεων η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι καταργείται από φέτος η υποχρέωση αποστολής βεβαιώσεων αποδοχών προς την εφορία. Μάλιστα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αναρτήσει ένα χρήσιμο οδηγό με 18 ερωτήσεις-απαντήσεις.

Τέλος Μαρτίου ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019. Τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα φορολογηθούν με βάση τα όσα ίσχυαν το 2019 δηλαδή :

  • Με φορολογικούς συντελεστές από 22% έως 45% για μισθωτούς, συνταξιούχους, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες
  • Έκπτωση φόρου έως 1.900 με 2.100 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες. Για να δικαιούνται έκπτωση φόρου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, να έχουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών ύψους ίσο με το :

10% του ετήσιου εισοδήματός τους, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό τους εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και
10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά τους ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Όσοι δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα ποσά αυτά, θα επιβάλλεται «πέναλτι» 22% για το ποσό που υπολείπεται.

  • Όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45%  
  • Για τα εισοδήματα του 2019 θα ισχύσει κανονικά η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%
  • Όσοι έχουν ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα θα κληθούν να καταβάλλουν επίσης τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ.