Skip to main content

Γαλλία εναντίον Amazon για την αγορά βιβλίου

Ποιος θυμάται ότι η Amazon ήταν ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο; Λοιπόν, η Γαλλία θυμάται. Με μια νέα κίνηση κατά του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι Γάλλοι βουλευτές θα εξετάσουν αυτήν την εβδομάδα ένα σχέδιο νόμου που θα σταματούσε ουσιαστικά την Amazon από το να προσφέρει σχεδόν δωρεάν παράδοση για αγορές βιβλίων-ένα σημαντικό σημείο πώλησης για την ηλεκτρονική πλατφόρμα έναντι των παραδοσιακών βιβλιοπωλείων.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο προέρχεται από τη Γερουσία και έχει την υποστήριξη του ίδιου του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, έχει ως στόχο να προστατεύσει τα φυσικά καταστήματα από τον ανταγωνισμό με την Amazon, κάτι που τα έχει αναστατώσει. Είναι η τελευταία σε μια σειρά κινήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την τοπική κουλτούρα εναντίον ξένων εταιρειών τεχνολογίας, η οποία περιλαμβάνει υποστήριξη εκδοτών τύπου κατά της Google και του Facebook και υποστήριξη τηλεοπτικών εκπομπών κατά του Netflix.

«Ο στόχος είναι να μειωθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ των διαδικτυακών παικτών που μπορούν να προσφέρουν παραδόσεις βιβλίων στο ένα σεντ και των άλλων», δήλωσε η Ζεραλντίν Μπανιέ σε συνέντευξή της. Η Μπανιέ, βουλευτής από το συμμαχικό κόμμα MoDem του κ. Μακρόν, είναι υπεύθυνη για το νομοσχέδιο στην Κάτω Βουλή.

Το κείμενο, το οποίο θα εξεταστεί από την επιτροπή πολιτισμού της Εθνοσυνέλευσης την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί να απαιτεί ένα ελάχιστο ποσοστό για τις παραδόσεις βιβλίων. Με άλλα λόγια, η υπόσχεση της Amazon για σχεδόν δωρεάν αποστολή βιβλίων δεν θα είναι πλέον νόμιμη στη Γαλλία.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ είναι αντίθετος με τους νέους κανόνες, σύμφωνα με πολλούς Γάλλους αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι η εταιρεία πίεζε εναντίον τους.

Η Amazon αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο.

Γάλλοι πολιτικοί υπερασπίζονται εδώ και καιρό ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία εναντίον της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας – που κάποτε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό χαρακτήρισε «τον θάνατο των βιβλιοπωλείων» – και ορισμένοι μάλιστα ζήτησαν μποϊκοτάζ στην Amazon.

Μεταξύ 2006 και 2019, το μερίδιο αγοράς των 3.300 ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων της Γαλλίας έχει μειωθεί κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες λόγω του ανταγωνισμού των διαδικτυακών λιανοπωλητών όπως η Amazon και η Fnac.

Κατά το πρώτο lockdown του κορωνοϊού, τα βιβλιοπωλεία έπρεπε επίσης να κλείσουν – αλλά χαρακτηρίστηκαν ως «βασικές επιχειρήσεις» στις αρχές του 2021 και τους άφησαν να παραμείνουν ανοιχτά. Το 2020, ένα στα πέντε βιβλιοπωλεία έχασε πάνω από το 10 % των εσόδων σε σύγκριση με το 2019.

Η Γαλλία δεν είναι ξένη στη ρύθμιση του τομέα του βιβλίου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η χώρα ψήφισε νόμο για την «τιμή ενός βιβλίου», σύμφωνα με τον οποίο οι εκδότες πρέπει να αποφασίζουν για τις τιμές. Στη συνέχεια, οι διανομείς θέτουν το δικό τους σε πολύ περιορισμένο παράθυρο μεταξύ 95 και 100% της τιμής που υπαγορεύουν οι εκδότες.

Εκτός από αυτόν τον κανόνα, οι τεχνικές δωρεάν παραδόσεις δεν επιτρέπονται. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τώρα την εντύπωση ότι το ευρύ φάσμα των τιμών παράδοσης – από 0,01 € έως και 7 € ανάλογα με τον διανομέα – καταργεί τον σκοπό του νόμου να έχει μόνο μία τιμή για τα βιβλία.

Το νέο νομοσχέδιο θα απαιτεί από τους λιανοπωλητές να χρεώνουν για την αποστολή βιβλίων σε μια ελάχιστη τιμή που θα καθοριστεί από τα υπουργεία Οικονομίας και Πολιτισμού, βάσει πρότασης της ρυθμιστικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων Arcep. Θα απαιτούσε επίσης διαδικτυακές πλατφόρμες για να διακρίνουν σαφέστερα τα νέα βιβλία από τα μεταχειρισμένα βιβλία.

Προεδρική υποστήριξη

Το κείμενο συντάχθηκε αρχικά από τη Λορ Νταρκός, γερουσιαστή από το συντηρητικό κόμμα Les Républicains, η οποία προηγουμένως εργαζόταν στη βιομηχανία εκδόσεων βιβλίων. «Δεν ήταν εύκολη επιλογή, γιατί κάνουμε τους καταναλωτές να πληρώσουν ξανά», είπε σε συνέντευξή της.

Το σχέδιο νόμου της Νταρκός έχει έναν πολύ σημαντικό υποστηρικτή: τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πριν από τις θερινές διακοπές είπε ότι υπήρχε ζήτημα ανταγωνισμού μεταξύ πολυεθνικών και ανεξάρτητων καταστημάτων βιβλίων.

Δεν είναι μυστικό ότι ο λογαριασμός απευθύνεται κυρίως – αν όχι μόνο – στην Amazon, η οποία έχτισε την παγκόσμια αυτοκρατορία της με φθηνή και γρήγορη παράδοση.

«Είναι γνωστό γεγονός ότι η στρατηγική αυτού του χειριστή είναι να θυσιάσει την κερδοφορία του προκειμένου να κατακτήσει την αγορά μέσω επιθετικών πολιτικών τιμολόγησης. Αντισταθμίζει τις ζημίες του προσφέροντας άλλες υπηρεσίες, κάτι που ισοδυναμεί με το βιβλίο ως ηγέτη ζημιών», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ροσελίν Μπασελό Μπασλό, κατά τη διάρκεια συζητήσεων στη Γερουσία, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί σε «άμεση αντίθεση με αυτήν τη στρατηγική».

Αντίδραση της Amazon

Και η Amazon απροσδόκητα αντιστάθηκε στους νέους κανόνες.

«Η Amazon φοβάται ότι θα δημιουργήσει προηγούμενο. Θέλουν να έχουν το μονοπώλιο στις διαδικτυακές πωλήσεις βιβλίων – πατάω εκεί που πονάνε», είπε η Νταρκός.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου υποστήριξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά παράδοσης θα βλάψουν τις αγροτικές περιοχές με μικρή πρόσβαση σε φυσικά βιβλιοπωλεία, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τα επιχειρήματα της εταιρείας. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας υποστήριξε επίσης ότι θα ήταν οι μόνοι που θα επωφελούνταν από υψηλότερα τέλη επειδή αυτό θα σήμαινε περισσότερα περιθώρια, είπε ένας από τους ανθρώπους. Δεν είναι ασυνήθιστο για τις πολυεθνικές τεχνολογίας να προσπαθούν να πείσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι η ρύθμιση θα ήταν αντιπαραγωγική επειδή θα τους ωφελούσε πραγματικά.

Οι νέοι κανόνες υποστηρίζονται από το Συνδικάτο των γαλλικών βιβλιοπωλείων, αλλά και από τους αντιπάλους της Amazon, όπως η Fnac και η Leclerc, καθώς οι λιανοπωλητές αναγκάζονται να μειώσουν τα τέλη παράδοσης και να τσιμπήσουν τα δικά τους περιθώρια για να ανταγωνιστούν τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα.

Το νομοσχέδιο θα περάσει στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης στις αρχές Οκτωβρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico