Skip to main content

Οι καθυστερήσεις στις δεσμεύσεις επί τάπητος στο Eurogroup της Δευτέρας

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

 Χωρίς συζήτηση θα εγκριθούν και πολιτικά τη Δευτέρα από το Εurogroup τα ελληνικά αιτήματα για μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και τα λεγόμενα θετικά μέτρα από το υπερπλεόνασμα. Όπως επισήμανε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης για τις χώρες που δεν υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με τα σχέδια του προϋπολογισμού (συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα) τα σχέδια θα εγκριθούν χωρίς συζήτηση.

Για πέντε χώρες με προβλήματα από μικρά έως μεγάλα θα υπάρξει συζήτηση. Στην εν λόγω ομάδα το σημαντικότερο πρόβλημα το έχει η Ιταλία, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις της Δευτέρα, αν και ο αξιωματούχος απέφυγε να κάνει προβλέψεις σχετικά με το αν κινηθεί εναντίον της Ρώμης η διαδικασία των κυρώσεων.

Σε σχέση με την Ελλάδα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν μια συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπή σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Όπως είναι γνωστό στην εν λόγω έκθεση διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δεσμεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο αξιωματούχος είπε ότι δεν προβλέπει τη Δευτέρα έντονη συζήτηση για το θέμα αυτό, κάτι που αναμένει να γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Υπενθύμισε μόνο ότι η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών προς την Ελλάδα εξαρτάται από την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων για τις μεταρρυθμίσεις.

Σε άλλη ερώτηση ο αξιωματούχος διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι οριστική, πρόκειται δηλαδή για κατάργηση του μέτρου.