Του Κώστα Ιωαννίδη
Αν ισχύουν όσα υποστηρίζουν οι αγοραίοι, το χρηματιστήριο, επειδή δεν εμφανίζει την ανεξαρτησία που εμφάνιζε στο παρελθόν έναντι της τάσης που επικρατεί διεθνώς, θα κινηθεί ανοδικά, σε συντονισμό με την άνοδο σε Ευρώπη, ΗΠΑ που συνεχίστηκε στην Ασία σήμερα το πρωί.
Στην παρακολούθηση της τάσης που επικρατούσε διεθνώς απέδωσαν και οι εγχώριοι παράγοντες την πτώση των πρώτων συνεδριάσεων του Δεκέμβρη που προκάλεσαν την διάθεση των αναλυτών να αναφερθούν σε δυσκολία να εμφανιστεί ράλι στο τέλος του έτους στην Αθήνα.
Μετά το ρεκόρ της Παρασκευής η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Το ανοδικό ξέσπασμα, πιθανότατα να αποδίδεται και στο κλείσιμο του μήνα και σχετική ‘ωραιοποίηση’ των χαρτοφυλακίων που ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή με το ‘window dressing’. Αντίσταση έχουμε στις 903 και στήριξη στις 890 μονάδες”. Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Συμπλήρωνε: “Σήμερα ήταν ιδιαίτερη μέρα, μιας και τα βιβλία του έτους έκλεισαν για τους Ξένους, οπότε η Δευτέρα θα μας δείξει τις προθέσεις της τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”. Συνήθως ο Δεκέμβριος είναι μήνας ‘εσωτερικών υποθέσεων’ με τους Έλληνες Θεσμικούς να παίρνουν θέσεις μάχης, για το κλείσιμο του έτους”.
Το πρωί της Δευτέρας (με πτωτικό ποδαρικό του τελευταίου μήνα του έτους) η Leon Depolas Sec. σημείωνε : “Ο μήνας ξεκινά με τον ΓΔ να στοχεύει στην κατοχύρωση των 900 μονάδων, την οποία ορίζουμε ως το κατώτερο επίπεδο στην επόμενη διευρυμένη διόρθωση των τιμών. Ο στόχος αυτός είναι μεσοπρόθεσμος, αν και υπάρχουν ανοδικά περιθώρια βραχυπρόθεσμα, ενόψει και του κλεισίματος του έτους, ειδικότερα αν διατηρηθεί το ευνοϊκό κλίμα στο εξωτερικό και συνοδευτεί με θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας”.
Ακολούθησε μετά το κλείσιμο σχόλιο του Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ: ”Οι Δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν “πάρει το παιχνίδι στα χέρια τους” με τον ΟΠΑΠ μετά τον ΟΤΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, να κάνουν την διαφορά. Η ΔΕΗ με νέο υψηλό κλείσιμο δείχνει ότι κάνει σοβαρές προσπάθειες να στοχεύσει σε πολύ μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Από την άλλη ο Μυτιληναίος φαίνεται να παίρνει την σκυτάλη, με αγοραστικό σήμα στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Η χρονιά φαίνεται να κλείνει αισιόδοξα και πλέον περιμένουμε τις εξελίξεις σε σχέση με τον Τραπεζικό κλάδο”.
Μετά την χθεσινή αντίδραση δεν υπήρξε ενθουσιασμός και δίκια με βάση τους ρυθμούς συναλλαγών και τις ευρύτερες επιλογές των συμμετεχόντων.
Οι αποδόσεις των ομολόγων και το πλήθος των αγορών μετοχών παγκόσμια έγραψαν κέρδη την Τετάρτη, καθώς το κλίμα βελτιώθηκε μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα πήγαιναν «πολύ καλά» και μια ειδησεογραφική έκθεση ανέφερε ότι οι βασικές διαφορές εξαντλούνται.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά με τους Euro STOXX 50, το DAX και τον CAC 40 να κερδίζουν περισσότερο από 1%. Οι ειδήσεις αντέστρεψαν τις απώλειες στις συναλλαγές στην Ασία, όταν οι επενδυτές παρέμειναν αγχωμένοι για την πιθανή παράταση στις συνομιλίες.
Το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, μετά την ανακοίνωση επί της δραστηριότητας του Ινστιτούτου Διαχείρισης Προμηθειών (ISM) στον τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ, που επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν το Νοέμβριο, λόγω των παρατεινόμενων ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις. Η φτωχή ανάγνωση ISM δεν απέκλεισε το ράλι των μετοχών, καθώς τα συνολικά οικονομικά στοιχεία βελτιώνονται.
Ο Τράμπ, ο οποίος είχε αναστατώσει στις αγορές μετά την παρατήρηση πως μπορεί να έκλεινε η συμφωνία μετά τις εκλογές του 2020, ανέφερε στους δημοσιογράφους σε συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ότι «οι συζητήσεις πηγαίνουν πολύ καλά και θα δούμε τι θα συμβεί».
Το αίσθημα της αγοράς ανέκαμψε νωρίτερα, όταν το Bloomberg ανέφερε ότι οι δύο πλευρές ήταν πιο κοντά στο να συμφωνήσουν σχετικά με το πόσες χρεώσεις θα επανέλθουν σε μια εμπορική συμφωνία “πρώτης φάσης”.
Ο δείκτη MSCI για τις μετοχικές επιδόσεις σε 49 χώρες κέρδισε 0,58%, ενώ οι μετοχές της Wall Street αυξήθηκαν επίσης, σταματώντας μια τριήμερη αλυσίδα πτωτικών συνόδων.
Ο Δημήτρης Τζάνας διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στο πρώτο σχόλιό του για τον μήνα ειδοποίησε: “Θα χρειασθεί μια εύλογη περίοδος συσσώρευσης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το Γ.Δ. να επιβεβαιώνει τη στήριξη στα επίπεδα των 860 – 860 μονάδων. Προσβλέποντας σε απομάκρυνση των “μαύρων κύκνων” του εξωτερικού περιβάλλοντος και εξομάλυνση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην Περιοχή, εξαιτίας της έξαρσης της Τουρκικής επιθετικότητας, ώστε να καταστεί δυνατή η δρομολόγηση των δράσεων που θα επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Άνοδος στη Wall Street με την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία προέκυψε από την έκθεση του Bloomberg την Τετάρτη ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία «πρώτης φάσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αν και παραμένουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, εξαιτίας της στάσης της Ουάσιγκτον για Χονγκ Κονγκ και Σιντσιάνγκ.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,53% ή 147 μονάδες στις 27.649,78, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,63% στις 3.112,76 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 8.566,67 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+2%) και Goldman Sachs (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-0,9%) και Boeing (-0,8%).
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Νοέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Ο δείκτης ISM των υπηρεσιών διολίσθησε στις 53,9 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 54,7 μονάδες. Η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,78%.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές ενώ σε στασιμότητα σχεδόν παρέμεινε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με τη μεταποίηση να επιβαρύνει τον τομέα υπηρεσιών της ευρωζώνης, σύμφωνα με την έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 50,6 μονάδες τον περασμένο μήνα. Ήταν υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 50,3 αλλά κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Στις αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,18% στις 403,19 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,42% στις 7.188,50 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1,16% στις 13.140,57 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,27% στις 5.799,68 μονάδες. Ενώ στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ΙΒΕΧ στην Ισπανία ανέβηκε +1,48% και ο Ιταλικός ΜΙΒ +1,31%.
ΧΑ
Ανοδική σύνοδος λόγω επικράτησης τάσης για ανάκτηση πρόσφατων απωλειών διεθνώς
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του Δεκεμβρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 880,25 με πτωτικό χάσμα (1,03 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (881,28), κινήθηκαν νευρικά και διαπιστώθηκε πως η κάθοδος των πρώτων λεπτών κατέληξε σύντομα σε ορισμό του ελάχιστου μέρας. Σημειώθηκε στις 10:49 και ήταν οι 878,71 μονάδες. Κατόπιν ξεκίνησε μια πλάγια κίνηση πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης και μετά τις 14:25 άρχισε η αναζήτηση του μέγιστου. Στις 17:13 σημειώθηκε το ανώτερο μέρας για τον ΓΔ στις 888,68 μονάδες.
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου ενίσχυσε την ζήτηση που είχε πάρει το πάνω χέρι μόνιμα από τις 15:28 ως τις δημοπρασίες, καθώς σε αυτό το διάστημα είχαμε ανοδική κίνηση για τον ΓΔ από τις 881 προς τις 889 μονάδες. Μετά την έναρξη των δημοπρασιών, η ανοδική κίνηση οδήγησε στην εγγραφή τιμών για τον ΓΔ στις 888. Αλλά στις 17:01 τον έφεραν στις 886,17. Έτσι, ο ΓΔ έκλεισε στο ανώτερο της διακύμανσής του αφού στις δημοπρασίες τον ώθησαν έντονα ανοδικά.
Οι εναλλαγές στην υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης στη διαπραγμάτευση και των 4 τραπεζικών μετοχών του 25άρη στο πρώτο μέρος, και η επικράτηση της ζήτησης από τις 14:30 ως το κλείσιμο σχεδόν, καθόρισαν εν μέρει την πορεία του μέσου όρου. Ενισχυτές των πιέσεων στην τιμή του ήταν οι μετοχές των TITΙC, ΣΕΝΕΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΠΕ. Οι επιλεκτικές εντολές αγοράς έφεραν διαφορετικό αποτέλεσμα για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης τους σημείωσε μέγιστο μέρας στις 882,99 μονάδες, και υποχρεώθηκε να βρεθεί μια φορά οριακά κάτω από τις 867. Συνεπώς η δυναμική τους βοήθησε τον ΓΔ να βρεθεί πάλι πάνω από τις 885. Ακόμα το επίπεδο των 880, μπορεί να θεωρηθεί στήριξη μετά το +0,84% της σημερινής συνόδου.
Ήταν κυρίως ανοδική η κίνηση του ΓΔ με το 30% του χρόνου για τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση (εντυπωσίασε η σταθερής κλίσης άνοδος από τις 15:28 ως τις 17:13). Με τις σημαντικότερες κινήσεις στο δεύτερο μέρος, που συνοδεύτηκαν από μεγαλύτερο του πρώτου μέρους τζίρο
Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός Τραπεζών, με βάση τις σημαντικών διαστάσεων μεταβολές (άνω του +1,50%) ήταν οι ΜΠΕΛΑ +4,41%, ΣΑΡ +3,23%, ΑΡΑΙΓ +3,07%, ΦΡΚΛ +2,26% ΔΕΗ +2,15% και ΛΑΜΔΑ +1,56%. Οι τράπεζες είχαν ανοδική τελική εικόνα. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, ήταν οι ΤΕΝΕΡΓ -1,76%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,39%, ΣΕΝΕΡ -0,92% ΕΛΠΕ -0,47% και TITΙC -0,22%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου βελτίωσε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 60,030 από 59,668 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 12,980 εκατ. ευρώ (για ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΟΠΑΠ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 2 μονάδες και με μεταβολή 2 μονάδες βάσης, η απόδοση από 1,56% κατέληξε στο 1,54%.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,93%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,58% από +0,32%, την ΕΤΕ στο +0,95% από -1,57%, ΕΥΡΩΒ +0,66% από -2,20% και την ΠΕΙΡ στο +2,60% από -4,09%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,04% από -0,76% την προηγούμενη σύνοδο.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 3) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 22) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,31% οδηγήθηκε στις 888,68 από 881,28 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2235,94 από 2217,20 με μεταβολή +0,85%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,236 από 75,829 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,980 από 5,291 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 41,476 από 67,232 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,009 από 1,600 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56 από 28, των καθοδικών 47 από 70 και 29 από 30 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η άνοδος μείωσε τους όγκους και ανέβασε οριακά τις προσδοκίες
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 εναλλάξ σε θετικό και αρνητικό πεδίο και τον έκλεισαν 18,74 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο στις 2235,94 μονάδες, εμφανίστηκε στις 17:13. Ενώ προηγήθηκε στις 10:49 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2207,98 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2227,04. Το κλείσιμο στις 2235,94 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,85% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 10,229 από 18,466 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη νέα σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 786 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2236,25, κατώτερο τις 2207,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2233,00. Διακινήθηκαν επίσης 99 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο τις 2234,75, κατώτερο τις 2212,50 και τελευταίες πράξεις στις 2234,75 μονάδες. Για την κυρίαρχη σειρά άφησαν ανοιχτά 10252 από 10313 ΣΜΕ. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 440 από 416.
Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 21 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2250 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 10 από 74 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 58 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Ιανουαρίου) ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 και τις 2200 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι ρυθμοί συναλλαγών υποχώρησαν, ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 4811 συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου και 47 για την επόμενη, της ΕΤΕ με 4773 και 23 για την επόμενη, της ΕΥΡΩΒ με 3582, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 2582 για τη σειρά Δεκεμβρίου και 196, της ΜΙΓ τα 2035 συμβόλαια, ενώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανήλθαν σε 1278. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 563 συμβόλαια για την ΦΡΛΚ και στα 400 για ΑΡΑΙΓ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο κ Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε:
“Η σημερινή αντίδραση των Διεθνών Αγορών, μετά την τριήμερη πτώση, δεν κατάφερε να δώσει στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά την απαραίτητη ώθηση.
Αναιμική θα χαρακτηρίζαμε την σημερινή προσπάθεια, η οποία δεν έπεισε, παρά το βελτιωμένο διεθνές κλίμα. Οι όποιες ανακοινώσεις σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, δίνοντας τον τόνο στις Αγορές, ενώ η αξιοπιστία και η εγκυρότητα αυτών έχει χαθεί, δεδομένης της συνεχούς εναλλαγής των εκτιμήσεων για την υλοποίησή της.
Όπως όλα δείχνουν, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο Υπερδυνάμεων θα μας απασχολήσει ξανά το επόμενο διάστημα, με την μεταβλητότητα στις Αγορές να αναμένεται έντονη.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης, πλέον, έχει απωλέσει το βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς, δίνοντας την “μάχη” με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 880 μονάδες. Η μεσοπρόθεσμη στήριξη των 872 μονάδων αποτελεί την επόμενη γραμμή αμύνης της Αγοράς, από την οποία περνά και η πλαγιοανοδική γραμμή τάσης που εκτείνεται από τις αρχές του έτους.
Κλείσιμο πάνω από τις 889 μονάδες θα επαναφέρει, βραχυπρόθεσμα, την ανοδικότητα της Αγοράς, ενώ η πειστική διάσπαση των 903 μονάδων συνεχίζει να αποτελεί το ζητούμενο.
Πτωτική διάσπαση των 870 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για το προηγούμενο τοπικό χαμηλό των 820 μονάδων, όπου βρίσκεται και ο ΚΜΟ 200 ημερών με τον κάτω Bollinger, αποτελώντας την κύρια στήριξη της Αγοράς.
Στο κάτω όριο του του ανοδικού καναλιού το οποίο εκτείνεται από τα μέσα Αυγούστου, βρίσκεται ο δείκτης Τραπεζών. Για πρώτη φορά φαίνεται να απειλείται η ανοδικότητα του κλαδικού δείκτη μετά τους εξωγενείς “κλυδωνισμούς”, με την ενδεχόμενη απώλεια των 846 μονάδων να δυσχεραίνει περεταίρω την διαγραμματική του εικόνα.
Η επανάκτηση των 895 μονάδων του κλαδικού δείκτη αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, για την αποτροπή του κινδύνου πτωτικής διάσπασης του σχηματισμού και συνέχισης της διόρθωσης. Ενδεικτικά, κρίσιμα σημεία για τους Τραπεζικούς τίτλους αποτελούν τα 2,85 ευρώ για την ΕΤΕ, τα 1,79 ευρώ για την ΑΛΦΑ, τα 0,896 ευρώ για την ΕΥΡΩΒ και τέλος για την ΠΕΙΡ τα 3,00 ευρώ.
Ο διεθνής παράγοντας θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της Αγοράς σε αυτή τη φάση, με τις εξελίξεις του εμπορικού πολέμου να αυξάνουν την μεταβλητότητα και να δίνουν τον τόνο στις Αγορές. Οι προσδοκίες για την υπέρβαση των 900 μονάδων έχουν προς το παρόν ξεχαστεί, με την ανάγκη διακράτησης των 872 μονάδων να βρίσκεται στο προσκήνιο.
“Παρατηρούμε στενά τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, όσον αφορά το κλίμα που θα διαμορφώνεται σχετικά με την εμπορική συμφωνία, άλλα και τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν το ήδη εύθραυστο επενδυτικό κλίμα”
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σε σχόλιο με τίτλο “TRUMP EFFECT” ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ… παρατήρησε:
Η υπέρβαση των 900 μονάδων κατά την τελευταία συνεδρίαση του 11μήνου διαμόρφωσε προσδοκίες για εδραίωση της παραμονής πάνω από το κομβικής σημασίας όριο για το Γ.Δ. Έστω και αν η υπέρβασή του συντελέστηκε με εναλλαγή των τραπεζικών τίτλων από κοινού με επιλεγμένους δεικτοβαρείς, με τον ΟΠΑΠ να συμβάλει καθοριστικά λόγω των υψηλών μερισμάτων που αναγγέλθηκε ότι θα καταβληθούν το 2020. Έστω και αν το τέλος του 11μηνου ταυτίζεται με το κλείσιμο των βιβλίων πολλών διεθνών επενδυτών που σημαίνει αυξημένη προσπάθεια καλλωπισμού των αποτιμήσεων. Έστω και αν η συναλλακτική υποτονικότητα συνεχίζει να αποτελεί το καθημερινό χαρακτηριστικό του ελληνικού χρηματιστηρίου και το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης παραμένουν στα αζήτητα.
Είχαμε ωστόσο ξεχάσει, προσώρας μόνο, το βαθμό εξάρτησης του ελληνικού χρηματιστηρίου από το διεθνές περιβάλλον. Έτσι, άρκεσαν μερικές «ροπαλιές» του Προέδρου Τραμπ για να επιβαρυνθεί πάλι η επενδυτική ψυχολογία. Οι δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής σε αντίποινα για τις επιδοτήσεις προς την Airbus. Η επιβολή δασμών στα μεταλλουργικά προϊόντα της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Οι δηλώσεις για τα της συμφωνίας των ΗΠΑ με τη Κίνα που μπορεί ακόμη και να μη γίνει μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2020. Με επιπτώσεις για το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία προδήλως αρνητικές, αφήνοντας πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο για επιβράδυνση της μεγέθυνσης, ακόμη και για είσοδο σε ύφεση προς το τέλος του 2020 ! Έτσι, ευλόγως οι δείκτες των διεθνών αγορών που κατέγραφαν υψηλές επιδόσεις, ακόμη και ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street, κοκκίνισαν καθώς οι διαχειριστές θεώρησαν ότι οι εξελίξεις αυτές συνιστούν ισχυρό σκεπτικό για ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αναπόφευκτα δεν μπορούσε να εξαιρεθεί από τη γενικευμένη αυξημένη διάθεση για πωλήσεις. Παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας είναι σε θετική κατεύθυνση. Με τη θεσμοθέτηση του σχεδίου Ηρακλής να δρομολογεί την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα κόκκινα δάνεια. Το αυριανό Eurogroup να αποφασίζει την καταβολή 767 εκ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων αποδίδοντας τα εύσημα καθώς η έκθεση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. Με τις καταθέσεις ιδιωτών να ανακάμπτουν τον Οκτώβριο (+643 εκ. ευρώ) μεταφέροντας μήνυμα αυξημένης εμπιστοσύνης για τις τράπεζες. Με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις του 9μήνου να καταγράφουν ύψος ρεκόρ 16 δις. ευρώ, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει και σε επίδοση – έκπληξη για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ του 3ου τριμήνου που θα αναγγελθεί από την ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη. Και με τη αύξηση- μαμούθ ύψους 650 εκ. ευρώ να δρομολογείται μετά την αποκοπή των δικαιωμάτων, η ολοκλήρωση της οποίας θα μεταφέρει το μήνυμα για επικείμενη έναρξη του επενδυτικού σχεδίου στο Ελληνικό, κατά τους πρώτες μήνες του 2020 ενδεχομένως.
Θα χρειασθεί ωστόσο μια εύλογη περίοδος συσσώρευσης για το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γ.Δ. να επιβεβαιώνει τα επίπεδα στήριξης στα επίπεδα των 850-860 μονάδων. Προσβλέποντας σε απομάκρυνση των «μαύρων κύκνων» του εξωτερικού περιβάλλοντος και εξομάλυνση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην περιοχή εξαιτίας της έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας, ώστε να καταστεί δυνατή η δρομολόγηση των δράσεων που θα επιταχύνουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα
Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία εμφάνισαν κέρδη σήμερα Πέμπτη 5/12 από την ελπίδα ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται σύντομα να σφραγίσουν μια προκαταρκτική συμφωνία για τον τερματισμό του εμπορικού τους πολέμου, αλλά αντιφατικά μηνύματα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περιόρισαν την αισιοδοξία των επενδυτών.
Η ελπίδα ότι σύντομα θα προκύψει συμφωνία προέκυψε από την έκθεση του Bloomberg την Τετάρτη ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία «πρώτης φάσης» και οι παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump ότι οι συνομιλίες ήταν «πολύ καλά» αφού είχε πει νωρίτερα πως ίσως πάρει χρόνο για να συμφωνήσει με την Κίνα που τον όρισε μέχρι τα τέλη του 2020.
Καθώς οι επενδυτές έκαναν στροφή προς την αισιοδοξία, τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν και τα ασφαλή καταφύγια όπως το γιεν της Ιαπωνίας εξασθένησαν. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,4% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,57%. Ο μετοχικός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,7%, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,71% οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 1,16%, ενώ στην Κίνα, ο σύνθετος στη Σαγκάη κέρδιζε +0,74% ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 0,52%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ESc1 του S & P 500 των ΗΠΑ υποχώρησαν αρχικά 0,04% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,12% στην Ασία μετά την άνοδό του την Τετάρτη κατά +0,63%. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πιθανή μεγαλύτερη αναταραχή στην αγορά, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ Κίνας είναι πολύ ρευστοί. Εάν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορέσουν σύντομα να συμφωνήσουν, η επόμενη σημαντική ημερομηνία που θα παρακολουθήσετε είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν η Ουάσινγκτον έχει προγραμματίσει να επιβάλει ακόμα περισσότερους δασμούς στα κινεζικά αγαθά.