Skip to main content

CNBC: Η Fed θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις αγορές

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι απίθανο να ανακοινώσει τη μείωση του προγράμματος (tapering) μέχρι τη συνάντηση νομισματικής πολιτικής του Νοεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα του CNBC.

Όπως φαίνεται η Federal Reserve θα ανακοινώσει μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων των 120 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο και θα συνεχίσει να μειώνεται τον Δεκέμβριο. Η Fed αναμένεται να μειώσει τις αγορές κάθε μήνα κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δεν έρχεται μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Μεταξύ της μειοψηφίας, πάντως, είναι αρκετοί που πιστεύουν ότι η Fed αναλαμβάνει κινδύνους με τον πληθωρισμό.

Η ανάπτυξη προβλέπεται τώρα στο 5,7% για το 2021, μειωμένη σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από την έρευνα του Ιουλίου. Οι ερωτηθέντες είπαν ότι μείωσαν τις προοπτικές τους για το ΑΕΠ κατά 0,65 ποσοστιαίες μονάδες λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.

Οι ερωτηθέντες βλέπουν τον S&P να ξεπερνά τις 4.500 μονάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να ανέρχεται σε 4.765 μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Η απόδοση των 10 ετών θα ξεπεράσει το 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Μετά την αναταραχή των αγορών τη Δευτέρα, η τακτική της Federal Reserve θα είναι να καθησυχάσει τους επενδυτές, ενώ αναγνωρίζει ότι ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα μακριά από τις εύκολες πολιτικές που εφαρμόζει για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η Fed θα δημοσιεύσει μια δήλωση πολιτικής μαζί με τις προβλέψεις για τα οικονομικά και τα επιτόκια που εκδίδει ανά τρίμηνο στο τέλος της διήμερης συνάντησής της την Τετάρτη το απόγευμα. Η ομοσπονδιακή τράπεζα αναμένεται ευρέως να δηλώσει ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές αξιών της αμερικανικής τράπεζας ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ενυπόθηκων τίτλων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC