Skip to main content

Talk of the market: Το ομόλογο της Alpha στο επίκεντρο και …το ραντεβού με την εφορία

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις, μετά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι έχουν εκδοθεί 8,5 εκατ. εκκαθαριστικά και μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν υποβληθεί δηλώσεις που αντιστοιχούσαν σε λιγότερα από 8 εκατ. εκκαθαριστικά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία κατέγραψε αύξηση 21% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2021, λόγω της αύξησης των τιμών εισαγωγών 34% σε ετήσια βάση στις αγορές εκτός Ευρωζώνης. Σημειώνονται οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας (+39,2%) αλλά και η διεθνής τάση ανάκαμψη των τιμών παγκοσμίως.

Πιέσεις εκδηλώνονται σήμερα στα διεθνή χρηματιστήριαΣε αναζήτηση κατεύθυνσης το ελληνικό μετά την χθεσινή άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 0,16%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,16% και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56 εκατ. ευρώ ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank έδωσε εντολή σε 5 διεθνείς τράπεζες να την συνδράμουν στην έκδοση νέου senior preferred ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Η έκδοση θεωρείται από τους αναλυτές μια αναμενόμενη εξέλιξη, σε συνέχεια και των πρόσφατων δηλώσεων της διοίκησης της τράπεζας στο πλαίσιο conference call για την έκδοση νέου senior preferred ομολόγου μέχρι το τέλος του έτους. Ο Moody’s έχει βαθμολογήσει το ομόλογο με “Caa1″ και το mandate έχουν λάβει BofA Securities, BNP Paribas, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.

Εν τω μεταξύ, η S&P επιβεβαίωσε σύμφωνα με έκθεσή της την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ- για τη Μυτιληναίος με σταθερό outlook, σε συνέχεια της αλλαγής στην εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα. 

Η Elval Halcor αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Αύριο παίρνει σκυτάλη η Jumbo και μεθαύριο η Aegean Airlines.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η Μηχανική. Η εταιρεία, που επανέρχεται στην αγορά των δημοσίων και ιδιωτικών έργων την οποία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, υπηρετεί επί 47 συνεχόμενα έτη, με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 30 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζει ανάπτυξη στους τομείς των νέων έργων ΣΔΙΤ, στην αγορά ακινήτων στην Βουλγαρία και στην κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων.

Οι 100 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως σημείωσαν το 2020 έσοδα άνω των 1,511 τρισ. δολ., που σημαίνει αύξηση 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte “Global Powers of Construction”. Είναι πάντως σημαντικό να αναφερθεί ότι ανάμεσα στις 100 κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως υπάρχουν και 3 ελληνικές, η Μυτιληναίος, που κατέχει την 82η θέση με πωλήσεις 2,17 δισ. δολ., η ΓΕΚ Τέρνα στην 91η με 1,6 δισ. δολ. και η Ελλάκτωρ στην 100η θέση με 1 δισ. δολ.. 

Η Epsilon Net προχώρησε, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Epsilon SingularLogic ΑΕ, σε εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού 80% της εταιρείας Α.Τριανταφυλλίδης – Δ.Ζάχος ΟΕ με διακριτικό τίτλο “iQom”. Η iQom δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Διαθέτει γραφεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και συνεργάζεται με πανελλαδικό δίκτυο εξειδικευμένων αντιπροσώπων.

Στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) σχεδιάζει να εισέλθει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση χαρακτηρίστηκε η συνάντηση που έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της διοίκησης της ΕΑΒ και εκπροσώπων των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Θράκης και Θεσσαλίας που έχουν αναλάβει την έρευνα και την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού drone.