Skip to main content

Talk of the market: Το momentum των εξαγγελιών και η ανθεκτικότητα

Στον απόηχο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ θα συνεχίσει να κινείται η αγορά. Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι ο περιορισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής, η κάλυψη μέρους της αύξησης στα τιμολόγια ενέργειας, η παράταση του προγράμματος “Γέφυρα” καθώς και η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα για μερικούς μήνες ακόμα, είναι σημαντικές ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά προσωρινού χαρακτήρα. Μειώσεις έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε τομείς όπως η ενέργεια και η εστίαση θα μπορούσαν, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, να ενισχύσουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελλ. Στατ. η συνολική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική-δημόσια), όπως αυτή μετριέται από τον αριθμό των οικοδομικών αδειών αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2021. Όσον αφορά την επιφάνεια και τον όγκο, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 57% και 54% αντίστοιχα. Σε επίπεδο α’ εξαμήνου η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 37% με όρους αδειών, κατά 62% με όρους επιφάνειας και κατά 57% με όρους όγκου.

Στο κόκκινο άνοιξε σήμερα το ΧΑ, μετά τη θετική εκκίνηση στη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα για τις ελληνικές μετοχές. Το ευνοϊκό διεθνές κλίμα, τα καλά μακροοικονομικά και επιχειρηματικά νέα έπαιξαν κάποιο ρόλο στην επίδοση του Γενικού Δείκτη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,47%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,5% και η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ. Μικτή εικόνα επικρατεί σήμερα στις διεθνείς αγορές στις πρώτες ώρες των συναλλαγών.

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου υπέγραψε συμφωνία με την Subsea 7 Νορβηγίας, για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα υψίσυχνης συγκόλληση συγκόλλησης (HFW) για τη σύνδεση των υφιστάμενων κοιτασμάτων Kobra East & Gekko (KEG) της Aker BP με το υπάρχον FPSO Alvheim (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και εκφόρτωσης), στη Βόρεια Νορβηγική Θάλασσα.

Έξι μήνες νωρίτερα πληρώθηκε η τρίτη δόση για την εξαγορά της ΕΛΒΟ από την κοινοπραξία SK Group – Plasan – Γλύνης. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό τίμημα ήταν 3 εκατ. ευρώ με εξόφληση σε τρεις δόσεις. Σύμφωνα με την Orly Katsav, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, η ταχύτερη από τα προβλεπόμενα καταβολή της τελευταίας δόσης επιβεβαιώνει την επιθυμία των μετόχων για ολοκλήρωση όλων των διαδικαστικών για την μετάβαση στην επόμενη φάση, που είναι η ενεργός παρουσία της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Profile Software εμφανίζει άνοδο πωλήσεων στο α’ εξάμηνο κατά 17% με το 70% να πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 8,04 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 28% ανερχόμενα σε 2,4 εκατ. ευρώ ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 30%. Τα καθαρά κέρδη επιβαρύνονται με αποσβέσεις 210 χιλ. ευρώ από την λογιστική υπεραξία των άυλων στοιχείων ενεργητικού των εταιρειών Login και Centevo κατά την ημέρα της εξαγοράς τους, έναντι 110 χιλ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα αναμορφωμένα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,50 εκατ. ευρώ από 538 χιλ. ευρώ στο περσινό α’ εξάμηνο, με τα αναμορφωμένα κέρδη μετά φόρων να ανέρχονται σε 1,07 εκατ. ευρώ από 493 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. 

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Ιntralot για έσοδα ύψους 203 εκατ. ευρώ (+34%) και EBITDA 54 εκατ. ευρώ (+107%), η διοίκηση προανήγγειλλε νέες συνεργασίες για λοταρίες ενώ είναι σε εξέλιξη διεργασίες για επέκταση/ανανέωση συνεργασιών στη βρετανική και τη μαλτέζικη αγορά. 

Έργο που αφορά την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για τη χωρική ανάλυση της επιχειρηματικότητας για το ΕΒΕΑ ανέλαβε η ένωση εταιρειών Geognosis Ε.Π.Ε – Quality & Reliability Α.Ε. – ΣΥΝΤΑΞ Πληροφορική Α.Β.Ε.Ε. – GI. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 645,7 χιλ. ευρώ.

naftemporiki.gr