Skip to main content

Πρώτο κρίσιμο τεστ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Από την έντυπη έκδοση

Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης εντός των προβλεπόμενων ασφυκτικών ημερομηνιών θα αποτελέσει το πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση υπό τη νέα της σύνθεση. Χρονικά περιθώρια προσαρμογής για τα νέα της μέλη δεν θα υπάρξουν, καθώς από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, οπότε και ξεκινάει ο δεύτερος και τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, οι νέοι υπουργοί θα δοκιμαστούν απέναντι στους επικεφαλής του κουαρτέτου. 

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει δύο βασικές αλλαγές στη σύνθεσή της. Με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου νέο υπουργό Οικονομίας στη θέση του Γιώργου Σταθάκη και την Έφη Αχτσιόγλου να παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο υπουργείο Εργασίας, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να κλείσει τα 40 και πλέον προαπαιτούμενα μέσα σε επτά 24ωρα: από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό τον γύρο διαβουλεύσεων θα εξακολουθήσει να έχει ο Γιώργος Σταθάκης, αυτή τη φορά από τη θέση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καθώς θα κληθεί να διαπραγματευτεί τα κρίσιμα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας και ειδικά την πώληση του πακέτου μετοχών της ΔΕΗ.

Εφόσον επιτευχθεί ο πρώτος στόχος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τις 21 Νοεμβρίου, θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» από την πλευρά των θεσμών μέχρι το προγραμματισμένο Euro Working Group του Νοεμβρίου, την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση στο Eurogropup της 5ης Δεκεμβρίου, αλλά και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος αμέσως μετά. Αυτό είναι και το ουσιαστικό ζητούμενο για τη νέα κυβέρνηση, όπως φάνηκε άλλωστε και από την ομιλία του πρωθυπουργού κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου: να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα για το χρέος ώστε αυτό να θεωρηθεί βιώσιμο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ώστε να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο εσωτερικό, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να κλείσει πολλά μέτωπα μέσα στους επόμενους μήνες. Το βάρος πέφτει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα κληθεί να εκτελέσει έναν προϋπολογισμό που προβλέπει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα που έχει επιτύχει η χώρα εδώ και πολλά χρόνια: 1,75% ή πάνω από τρία δισ. ευρώ.

Η επίτευξη του στόχου προϋποθέτει όχι μόνο πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί -εδώ εμπλέκεται τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Εργασίας που θα πρέπει να υλοποιήσει το νέο ασφαλιστικό- αλλά και τόνωση των επενδύσεων και απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που προβλέπονται για τη χώρα.

Εξετάσεις θα δώσει η νέα κυβέρνηση και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς, εκτός από τη λειτουργία του νέου υπερταμείου, θα πρέπει να προχωρήσει η πώληση σειράς εταιρειών, αρκετές εκ των οποίων εισηγμένες.

Η αγορά της ενέργειας

Ανοιχτό, πλέον, είναι το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας, καθώς η αντίληψη Σταθάκη επί του προκειμένου είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του Πάνου Σκουρλέτη. Τουλάχιστον, τα «ιδεολογικά βάρη» είναι πολύ μικρότερα. Έτσι, ο νέος ΥΠΕΝ, κομίζοντας και τον πιο… φιλελεύθερο αέρα του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, γνωρίζοντας το «έργο», αναμένεται να πουσάρει τις διαδικασίες και να κλείσει ένα ένα τα ανοιχτά μέτωπα που καθυστερούσαν μέχρι τώρα την ουσιώδη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, κατά περίπτωση και στο σύνολό της. Αυτό σημαίνει ότι:

* Έως τα τέλη του μηνός, οπότε υπάρχει σχετικό deadline, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ σε Αζέρους και Ιταλούς, ήτοι στις εταιρείες Socar και Snam. Ήδη, με ευθύνη του Δ. Λιάκου, ως πρώην συμβούλου του κ. Τσίπρα και τώρα πια υπουργού Επικρατείας, έχουν εξελιχθεί οι συζητήσεις και μάλλον όλα θα κινηθούν ομαλά.

* Το θέμα της ΔΕΗ απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή, αφού η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, κάτι που παραδέχεται η διοίκησή της και απεύχονται όλοι οι επιχειρηματίες του κλάδου, όσο και αν επιθυμούν διακαώς να την ανταγωνιστούν, έπειτα και από την εφαρμογή του μοντέλου δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Σε σχέση με την πώληση του 17% της ΔΕΗ, η αντίδραση Σκουρλέτη δεν υφίσταται πλέον, ωστόσο δεν προέχει σε αυτή τη φάση ούτε μπορεί να λειτουργήσει μεμονωμένα ως κίνηση.

* Δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, πάντως, σε ό,τι αφορά το θέμα του διαχωρισμού ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ, όπως και της απελευθέρωσης των αγορών ρεύματος και φ.α., συναφώς της μετάπτωσης στο νέο μοντέλο λειτουργίας, μαζί, δε, της εξυγίανσης και μεταρρύθμισης του κλάδου των Ανανεώσιμων.

* Την ίδια ώρα, τέσσερις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 675 Mwh/h, προτείνει ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού, ΛΑΓΗΕ, στον προγραμματισμό για το 2017, σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε στη ΡΑΕ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση.

* Προς νέα αναβολή φαίνεται ότι οδηγείται, στο μεταξύ, η ημερομηνία διεξαγωγής της ετήσιας δημοπρασίας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, που κανονικά επρόκειτο να γίνει αύριο Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016.

* Εντός των προσεχών ημερών, η ΡΑΕ ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα των δημοπρασιών ηλεκτρισμού ΝΟΜΕ για το 2017 και είναι υπό συζήτηση το αν η πρώτη δημοπρασία για το 2017 θα γίνει φέτος τον Δεκέμβριο ή τον Μάρτιο του 2017.

Όλα τα παραπάνω είναι τα πιο φλέγοντα ζητήματα του νέου χαρτοφυλακίου του κ. Σταθάκη, διότι, βεβαίως, υπάρχουν και τα ευρύτερης ενεργειακής πολιτικής, που έχουν να κάνουν με τους αγωγούς (εκτός του ΤΑΡ που προχωρεί) ή τις έρευνες υδρογονανθράκων, τα οποία προσλαμβάνουν εθνικές και γεωπολιτικές διαστάσεις στην προοπτική της ανάπτυξης στο απώτερο μέλλον.

Έφη Αχτσιόγλου: Ούτε μία μέρα προθεσμία

Ο φάκελος με τα «ανοιχτά θέματα» που παραλαμβάνει η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου από τον προκάτοχό της Γ. Κατρούγκαλο δεν περιέχει απλές πολιτικές ή διοικητικές – οργανωτικές εκκρεμότητες προς επίλυση, αλλά δύο μείζονα ζητήματα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τους όρους ζωής και εργασίας εκατομμυρίων ανθρώπων για τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο ζήτημα αφορά τον συνολικό μετασχηματισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μέσα από τη δημιουργία του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από την 1/1/2017 και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων που καλύπτουν 9 εκατ. εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Ουσιαστικά η κα Αχτσιόγλου καλείται να αναμορφώσει τον πιο προβληματικό θεσμό της χώρας και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αυτός λειτουργεί σχεδόν εδώ και σαράντα χρόνια! Και αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καμία πίστωση χρόνου μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 31/1/2017. Το δεύτερο θέμα αφορά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, ο οποίος ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα. Άρα μέσα σε μία εβδομάδα θα πρέπει η κα Αχτσιόγλου και το επιτελείο της να ολοκληρώσουν μια προεργασία που ξεκίνησε από τον κ. Κατρούγκαλο και να διαμορφώσουν τις εναλλακτικές προτάσεις εν όψει της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και όλα αυτά εν αναμονή της καθοριστικής απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Για τη νέα υπουργό Εργασίας η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα θα πρέπει να κάνει άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά του πολιτικού χρόνου και των «θηριωδών απαιτήσεων» που απαιτεί ο νέος της ρόλος. 

Τι έχουν μπροστά τους οι καινούργιοι υπουργοί

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

* Ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές αδειοδοτήσεις.
* Ενίσχυση πρωτοβουλιών χρηματοδότησης του επιχειρείν.
* Ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.
* Διευθέτηση «κόκκινων» δανείων (εξωδικαστική διαχείριση, πτωχευτικό δίκαιο, ρύθμιση για στελέχη τραπεζών).
* Αναμόρφωση επιμελητηριακής νομοθεσίας.
 Αλλαγή πλαισίου για προσφορές και εκπτώσεις.
* Αναθέρμανση της αγοράς με περιορισμό των «λουκέτων» στο εμπόριο.
* Αναθεώρηση του πλαισίου για τις εργάσιμες Κυριακές.
* Ενίσχυση του ανταγωνισμού.  
* Επαναλειτουργία κλειστών βιομηχανικών μονάδων.

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

* Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
* Χορήγηση αδειών στα τηλεοπτικά κανάλια.
* Διαμόρφωση εθνικού ευρυζωνικού σχεδίου.
* Εξασφάλιση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση των δικτύων νέας γενιάς.
* Άμεση άρση αιρεσιμοτήτων για την εκτέλεση έργων ψηφιακής σύγκλισης.

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

* Συνολικός μετασχηματισμός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μέσα από τον ΕΦΚΑ από την 1/1/2017.
* Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων που καλύπτουν 9 εκατ. εργαζόμενους και συνταξιούχους.
* Ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
* Διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
* Εν αναμονή της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Υπουργείο Εξωτερικών

* Παρακολούθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.
* Αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων προκλητικών δηλώσεων από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνδυασμό με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.
* Διαχείριση της εθνικιστικής ρητορικής των Τιράνων.

Υπουργείο Οικονομικών

* Ολοκλήρωση β’ αξιολόγησης.
* Συμφωνία για το χρέος.
* Συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και κατάθεση μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
* Ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
* Έξοδος στις αγορές για δανεισμό μέσα στο 2017.
* Προώθηση νομοσχεδίων για αύξηση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα και εθελοντική αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων.
* Λειτουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
* Λειτουργία νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Υπουργείο Υγείας

* Μέτρα για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.
* Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης με βασικότερο μέτρο τη μείωση του clawback.
* Εξορθολογισμός της δαπάνης για εξετάσεις και άλλες πράξεις προς ιδιώτες παρόχους.
* Εξόφληση ληξιπρόθεσμων προς φαρμακευτικές και ιδιώτες παρόχους.
ΥΓ.: Το άνοιγμα των ΜΗΣΥΦΑ προς τα φαρμακεία και η απελευθέρωση της τιμής έχει θεσμοθετηθεί και προχωράει.

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

* Εφαρμογή νομοσχεδίου για το νέο ενιαίο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο.
* Εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και των δημοσίων δομών.
* Εφαρμογή διαδικασιών επιλογής προϊσταμένων.
* Αλλαγή, έως τον Ιούνιο του 2018, προσώπων σε θέσεις ευθύνης μέσω του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Περιβάλλον
* Αποφάσεις για την οργάνωση του νέου Κτηματολογίου.
* Προώθηση θεσμικού πλαισίου για Χωροταξία και Πολεοδομία.
* Κατάρτιση ειδικών χωροταξικών πλαισίων.
* Θέσπιση νόμου για την ανακύκλωση.

Ενέργεια
* Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στην ενεργειακή αγορά.
* Απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος καθώς και του φυσικού αερίου.
* Αναβάθμιση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (αγωγοί φυσικού αερίου).
* Ολοκλήρωση ερευνών για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

* Νομοσχέδιο για το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων.
* Ολοκλήρωση μεγάλων οδικών αξόνων.
* Υπουργικές αποφάσεις εφαρμογής του νέου νόμου για τα δημόσια έργα – μελέτες.
* Ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ.
* Αναδιοργάνωση της ΥΠΑ.
* Παραχώρηση στη Fraport των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
* Κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι.
* Κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο πεδίο.
* Θεσμικό πλαίσιο για υδροπλάνα, logistics κ.ά.
* Ολοκλήρωση των πέντε υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομων (Μορέας, Ολυμπία Οδός, Αιγαίου, Ε-65 και Ιόνια Οδός).
* Δημοπράτηση πρώτου τμήματος της νέας γραμμής 4 του μετρό (Άλσος Βεΐκου-Γουδή).
* Επέκταση του μετρό στη Δυτική Αθήνα.
* Επέκταση του τραμ στους δήμους του Πειραιά.
* Κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

* Περιορισμός μεταναστευτικών ροών.
* Εξασφάλιση εύρυθμης λειτουργίας των hot spots.
* Τήρηση, από την Τουρκία, της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

* Διαγωνιστικό πρόγραμμα για την πώληση του ΟΛΘ.
* Nαυτική εργασία με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων.
* Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ακτοπλοΐας.
* Eνίσχυση του home port της κρουαζιέρας.
* Eκπροσώπηση της χώρας στα διεθνή φόρα σε μια πολύ δύσκολη για την ποντοπόρο ναυτιλία περίοδο.
* Προώθηση του σχεδίου του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την οργάνωση ναυτιλιακού cluster.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

* Ενεργοποίηση και προκηρύξεις των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην απορρόφηση κονδυλίων.
* Ανάπτυξη του θεσμού κοινής οργάνωσης αγορών, ομάδων παραγωγών και αύξηση του ποσοστού των ενεργών αγροτών σε συνεταιριστικά σχήματα.
* Προσέλκυση νεοεισερχόμενων στον κλάδο
* Καταβολή των εκκρεμών επιδοτήσεων αγροτών, όπως π.χ. βιολογική καλλιέργεια.
* Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ (άμεση καταγραφή ζημιών-ταχύτερη καταβολή αποζημιώσεων-διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων).
* Το ζήτημα της επιστροφής κονδυλίων από το λεγόμενο πακέτο Χατζηγάκη.
* Ενίσχυση της κτηνοτροφίας.
* Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων εκτός συνόρων.
* Θωράκιση των παραγωγών και δράσεις περιορισμού της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι.
* Αποκατάσταση στρεβλώσεων στις βοσκήσιμες γαίες (βοσκοτόπια).

Υπουργείο Τουρισμού

* Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
* Ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού.
* Άνοιγμα νέων αγορών.
* Προσκέλκυση περισσότερων ελληνικών καθώς και ξένων επενδύσεων.
* Άνοιγμα της αγοράς σε εξειδικευμένες επενδύσεις.
* Αύξηση ετήσιων αφίξεων και εσόδων.
* Τουριστική εκπαίδευση.