Skip to main content

Τι προβλέπει ο «Κώδικας Δεοντολογίας» για προσφορές και εκπτώσεις

Υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος τον νέο «Κώδικα Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τη διάρκεια των προσφορών, των εκπτώσεων και τις προωθητικές ενέργειες».

Με την απόφαση, μεταξύ άλλων, θεσπίζονται τα εξής:

Οι προσφορές μπορεί να πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.

Οι εκπτώσεις θα μπορούν να διενεργούνται τέσσερις φορές τον χρόνο σύμφωνα με το νόμο 4177/2013. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών επιτρέπεται και η αναγραφή του ποσοστού της έκπτωσης.

Εάν παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος. Σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού (από…% έως ….%). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας αναφέρει ότι εκπτώσεις και προσφορές μπορούν να κάνουν και τα καταστήματα stock και Outlet

Τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να πληρούν τα εξής χαρακτηριστικά: Να διαθέτουν αποθέματα προηγούμενων εμπορικών περιόδων, παλαιάς μόδας, καταργημένων ή παλαιών ή μη εμπορεύσιμων εμπορικών κωδικών, παλαιών εμπορικών σειρών, παλαιά εν γένει αποθέματα, είδη ξεπερασμένης τεχνολογίας, πλεονάζουσας παραγωγής ή που ανήκουν σε δοκιμαστικές ή πειραματικές σειρές ή δείγματα. Επίσης αυτά τα καταστήματα επιτρέπεται να πωλούν μεταχειρισμένα και ελαττωματικά προϊόντα.

Με την απόφαση που υπεγράφη προβλέπεται επίσης να τηρείται βάση καταγγελιών καταναλωτών από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασία Καταναλωτή.

Οι καταγγελίες μπορεί να γίνονται μέσω της ιστοσελίδας www.1520.gr με τη χρήση ηλεκτρονικής φόρμας, στην οποία ο καταναλωτής συμπληρώνει τα στοιχεία του, καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης και την πρακτική την οποία επιθυμεί να καταγγείλει.