Δεν είναι εύκολο να αποφασίσουν οι επαγγελματίες επενδυτές ποια είναι η τάση που θα πάρει η αγορά στον συνήθως καθοδικό και με αναταράξεις ένατο μήνα της χρονιάς. Όπως όλοι παραδέχονται, η οικονομία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ψυχολογία που επικρατεί στην κοινωνία και αυτή έχει αρχίσει να παρουσιάζει διακυμάνσεις από τον Μάιο και μετά. Θυμίζουμε ότι η αισιοδοξία του Μαΐου αντικαταστάθηκε από την απογοήτευση της αναβολής της εισόδου τουριστών στη χώρα τον Ιούνιο. Μετά ήρθε η ανακούφιση από τα κύματα τουριστών τον Ιούλιο αλλά ξεπήδησε η ανησυχία από την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα που την ενίσχυσαν οι πυρκαγιές οι οποίες επηρέασαν την καταναλωτική διάθεση και τις προσδοκίες. Αυτή την εβδομάδα με τα δελτία ειδήσεων να αφιερώνουν χρόνο στις πληθωριστικές πιέσεις τονίστηκαν οι επιφυλάξεις για την εικόνα των μακροοικονομικών μεγεθών του τρίτου τριμήνου.
Από το τμήμα ανάλυσης της Eurobank σχολίασαν σχετικά με τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα: Ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, έπειτα από συνεχή άνοδο 3 μηνών, κατέγραψε μηνιαία μείωση 1,4% τον Ιούνιο 2021. Εντούτοις, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ήταν υψηλότερος κατά 6,4%. Η κάμψη τον Ιούνιο 2021 δύναται να ερμηνευτεί ως μια μορφή διόρθωσης-προσαρμογής, μετά την αρχική ψυχολογική ανάταση που πυροδότησε η άρση, έστω και σταδιακή, των περιοριστικών μέτρων. Η κάλυψη των απωλειών της υγειονομικής κρίσης σε όρους όγκου πωλήσεων στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, πέραν της άρσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των μέτρων στήριξης της οικονομίας, δείχνει την προσαρμογή των καταναλωτών στις νέες συνθήκες συναλλαγών και αναγκών που δημιούργησε η πανδημία. Επιπρόσθετα, βάσει των παραπάνω στοιχείων αποδεικνύεται ότι η συμπιεσμένη ζήτηση στην οικονομία έχει εκτονωθεί σε έναν βαθμό (π.χ. οι πωλήσεις στην ένδυση και υπόδηση υπολείπονται κατά 4,8% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα). Συνεπώς, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα εφαρμοστούν εκ νέου ισχυρά περιοριστικά μέτρα στο άμεσο μέλλον, η περαιτέρω ενίσχυση του όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο θα κριθεί από την πορεία των εισοδημάτων.
Αυτά μάλλον απειλούνται από την εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων.
Από την εβδομαδιαία ανάλυση της Eurobank τόνιζαν: Σε ότι αφορά τη δημοσίευση δεικτών υψηλής συχνότητας για το 3ο τρίμηνο 2021, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση για 7ο μήνα στη σειρά τον Αύγουστο 2021. Διαμορφώθηκε στις 113,0 μονάδες από 111,2 μονάδες τον Ιούλιο 2021. Η εν λόγω παρατήρηση αποτελεί υψηλό 18 μηνών και είναι οριακά χαμηλότερη από το ιστορικό υψηλό 19,2 ετών του Φεβρουαρίου 2020 (113,4 μονάδες). Η αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος προήλθε από την ενίσχυση των δεικτών εμπιστοσύνης στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Αντιθέτως στους καταναλωτές, στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές καταγράφηκε μείωση. Σημειώνουμε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή κινήθηκε πτωτικά για 3ο συνεχή μήνα και διαμορφώθηκε σε χαμηλό 5 μηνών. Η πτώση του εν λόγω δείκτη δύναται να ερμηνευτεί από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19, από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ και από τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές τον Αύγουστο 2021.
Από τον Ηλία Ζαχαράκη είχαμε χθες την προσέγγιση της δυναμικής της αγοράς με βάση την στατιστική εικόνα του μέσου όρου σύμφωνα με την οποία ο ΓΔ συσσωρεύει ουσιαστικά 6 μήνες στα τρέχοντα επίπεδα. Ο εβδομαδιαίος ταλαντωτής έχει δώσει ήδη διόρθωση. Με την αγορά πλέον στις 915 μονάδες το επενδυτικό κοινό καλείται να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να αλλάξει επίπεδο ή θα χρειαστεί ακόμα μία νότια κίνηση. Ωστόσο ο τζίρος βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να μπορέσει να αλλάξει ανοδικά επίπεδα άμεσα. Σε δύο εβδομάδες έχουμε λήξη των σειρών Σεπτεμβρίου στην αγορά παραγώγων. Η εκπνοή των σειρών Σεπτεμβρίου αφορά κάθε τύπου παράγωγο προϊόν και για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η τάση με την οποία θα φθάσει στην Τρίτη εβδομάδα του μήνα η αγορά. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance εκτός του Γενικού Δείκτη Τιμών αναφέρθηκε και στον ΔΤΡ τονίζοντας ότι: O τραπεζικός δείχνει ότι θέλει να δοκιμάσει και αυτός τα υψηλά του στην ζώνη του 600. Σε κάθε περίπτωση η ζώνη των 560 πρέπει να συντηρηθεί αν θέλει να παραμείνει στην βραχυπρόθεσμη τάση του. Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας: Η αλήθεια είναι ότι οι αποτιμήσεις έχουν γίνει απαιτητικές και σε αρκετές περιπτώσεις περιμένουν αποτελέσματα ή νέα για να δώσουν συνέχιση.
Η εικόνα των χθεσινών συναλλαγών για τον οιονδήποτε παρατηρητή των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων αποτελούσε ακριβές αντίγραφο των προηγούμενων. Μόνο που στην Ευρώπη, με δεδομένη την αργία των αγορών στις ΗΠΑ, οι βασικοί δείκτες συντονισμένα είχαν πορεία σαν Γ, με κέρδη που ήταν της τάξης του +0,3% ως +0,8%. Δηλαδή δεν είχε καμιά σχέση η τάση στην Αθήνα με όσα συμβαίνανε στα χρηματιστήρια του ευρώ. Και το κακό με αυτή την κατάσταση είναι πως δεν υπάρχουν και ικανοποιητικής βαρύτητας εξηγήσεις για την τρέχουσα ανεξαρτησία, που λειτουργεί εις βάρος των αποτιμήσεων. Οι ασιατικές αγορές και οι ευρωπαϊκές φιλοξενούσαν επενδυτές που είχαν αυξημένη διάθεση για ρίσκο, αφού κυριάρχησε η άποψη πως το μικρό πλήθος των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα αναγκάσει την Fed να καθυστερήσει αντί να επισπεύσει τη μείωση στις ανά μήνα αγορές ομολόγων της, αξίας 120 δις δολαρίων.
Είναι γνωστό πως η εύκολη ρευστότητα και οι μικρές αποδόσεις στα ομόλογα κάνουν μονόδρομο τις τοποθετήσεις σε μετοχικές αξίες διαπλανητικά. “Κανονικά” λοιπόν, η ανακούφιση και μόνο θα ήταν αρκετή για να δώσει η αγορά μια άνοδο μετά από αλυσίδα πτωτικών κλεισιμάτων. Ωστόσο στις 17:00 ο ΓΔ είχε καθίσει στις 915,8 με τζίρο 42,2 εκατ. ευρώ δηλαδή με αξία 7 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από αυτή που ήταν στις 15:40. Όσο για το πλήθος των ανοδικών μετοχών σε σύνοδο με οριακά κέρδη ήταν 39 και των καθοδικών 69. Το δε κέρδος του μέσου όρου ήταν αποτέλεσμα της ανόδου των τραπεζικών, εκτός ΠΕΙΡ, μετοχών και αρκετών από τα blue chip με τις μεγαλύτερες απώλειες την προηγούμενη σύνοδο. Ο σκηνοθέτης του θεάματος που προσέφερε το ταμπλό της Αθήνας κρατάει ακόμα με την κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος τους δείκτες σε επίπεδα κοντά στα φρέσκα υψηλά έτους.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Αργία
ΕΥΡΩΠΗ
Παρά τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη, με δεδομένη την αργία των αγορών των ΗΠΑ, εμφάνισαν κέρδη.
Ωστόσο, καθοδικά κινήθηκε η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Sentix και τη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των εργοστασιακών παραγγελιών της Γερμανίας τον Ιούλιο κατά 3,4%, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενισχύθηκε κατά 24,4%. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν 2,5% ενώ οι διεθνείς κινήθηκαν ανοδικά κατά 8%.
Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,69% στις 475,19 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,68% στις 7.187,18 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,96% στις 15.932,12 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,80% στις 6.743,50 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύθηκε +0,21% ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,76%.
Η τιμή του πετρελαίου σημείωνε πτώση -0,6% και ο χρυσός -0,5%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ήταν χαμηλότερα -0,1% σε σχέση με το δολάριο αγοράζοντας 1,1866 δολάρια.
ΧΑ
Η Αθήνα με το +0,06% απλά διέκοψε μια πτωτική αλυσίδα χωρίς στατιστική βελτίωση
Εν μέσω υπολογίσιμα ανοδικών συνεδριάσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, που λόγω αργίας λειτούργησαν απελευθερωμένα από τη δυναμική των αγορών των ΗΠΑ, οι επενδυτές σήμερα στην Αθήνα επέλεξαν για δεύτερη μέρα στη σειρά τη διατήρηση της αγοράς σε επίπεδα τιμών γύρω από τις 915 μονάδες. Ήτοι πολύ κοντά στα επίπεδα που την άφησαν οι επιλογές τους και την τέταρτη εβδομάδα του Αύγουστου στις 27/8.
Οι θεσμικοί που συμμετείχαν στις συναλλαγές στην αρχή της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 915,62 μονάδες με μεταβολή +0,07% ή 0,57 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος έφθασε τα 48,432 από 41,858 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 16,169 εκατ. ευρώ για τις ΟΛΘ (6.687 ευρώ) ΤΕΝΕΡΓ (23.688 ευρώ), ΠΕΙΡ (698.000 ευρώ), ΑΛΦΑ (2,680 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα για την ΙΝΤΕΚ.
Τη διακύμανση (10,40 μονάδες) όρισαν το κατώτερο που εμφανίστηκε στις 14:22 και ήταν οι 910,21 μονάδες, ενώ το ανώτερο ήρθε τις 10:54, ήταν οι 920,61. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 39 σημείωσαν άνοδο και 69 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,684 από 65,630 δις ευρώ την Παρασκευή.
Το πέτυχαν, με την κατάλληλη διαχείριση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τον Τραπεζικό κλάδο, παρέχοντάς του πάλι τον ρόλο του αντισταθμιστή των πιέσεων από τις υπολογίσιμες απώλειες στην πολυπληθή ομάδα των καθοδικών blue chip. Στην οριακή άνοδο συνέβαλλαν με τα κέρδη τους μετοχές που πιέστηκαν την περασμένη βδομάδα. Είχαμε συνεδρίαση άμυνας στις ρευστοποιήσεις με τη χρήση του περίφημου rotation, με επικεφαλής των ανοδικών τη μετοχή των ΕΛΠΕ που την ακολούθησαν οι μετοχές του ΟΤΕ και της ΣΑΡ που την Παρασκευή 3/9 ήταν ανάμεσα στις καθοδικές με τη μεγαλύτερη πτώση.
Έτσι η οριακή ανοδική μεταβολή του μέσου όρου (+0,07%) στην πρώτη εβδομάδα του μήνα, δεν αυξήθηκε στο τέλος της συνόδου, αφού διαμορφώθηκε μία άνοδος +0,06% σε συνεδρίαση φρένο και σπάσιμο της αλυσίδας των τεσσάρων πτωτικών με συναλλαγές χαμηλών όγκων. Δόθηκαν σήμερα μάχες, αφού αρκετοί διαχειριστές συμμετείχαν με τάση φυγής από το ρίσκο, προκαλώντας στο μέσο όρο απώλειες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας. Σε αντίθεση με τα κέρδη της τάξης του +0,8% στην Ευρώπη, μετά τις 16:30. Στην Αθήνα οι αισιόδοξοι κράτησαν δυνάμεις (κεφάλαια) για να τα χρησιμοποιήσουν στην περίοδο των δημοπρασιών, για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος αλλά δεν κατάφεραν εκτός μερικών τραπεζικών blue chip και των ΕΛΠΕ ΟΤΕ ΣΑΡ ΔΕΗ ΤΕΝΕΡΓ να εμφανιστούν μετοχές του FTSE25 με κέρδη πάνω από +0,5%.
Η εξέλιξη της πορείας της αγοράς
Στη διάρκειά της συνόδου επί ώρες ο μέσος όρος κινήθηκε πτωτικά και σε αρνητικό πεδίο από τις 11:32 ως τις 16:38 ανάμεσα στις 910,2 και τις 915,5 μονάδες. Στο πρώτο μέρος, στο πρώτο 25λεπτο ήρθε η εγγραφή του ανώτερου στις 920,61 μονάδες. Με σταθερή πτώση από τις 10:56 ως τις 14:22, ήρθε η εγγραφή του πυθμένα για τη μέρα στις 910,21 μονάδες και στις 16:57 είχε αγγίξει τις 916 μονάδες επίπεδα τιμών που ξεπέρασε πάλι στις 17:10. Άρα κινήθηκε κυρίως πτωτικά αδιαφορώντας την σταθερή άνοδο των ευρωπαϊκών δεικτών. Ήταν δε οι 915,82 μονάδες το επίπεδο όπου έμεινε στις 17:00. Μια παρέμβαση στη διαδικασία των δημοπρασιών για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος ήταν ανεπιτυχής με αποτέλεσμα ο ΓΔ να κλείσει στις 915,62 μονάδες.
Την τροχιά στη διακύμανση της αγοράς όρισε η εξέλιξη του ΔΤΡ με απώλειες που δεν ήταν ποτέ περισσότερο από -0,55%, ενώ τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του, που έφθασαν ως το +0,85%, αποτέλεσαν αιτία ανάσχεσης της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο. Επηρέασε τη διάθεση των επενδυτών για αγορές σε λιγοστές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και έτσι τα ανοδικά blue chip ήταν 10 στο τέλος. Μια ισορροπία σαν αποτέλεσμα των μαχών που έγιναν στο ταμπλό σήμερα, έφερε την μεταβολή του Γενικού Δείκτη Τιμών κοντά στο +/-0,05%, την τελευταία ώρα πριν από το κλείσιμο.
Από τις Τράπεζες (+0,39%) το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι σήμερα διέφεραν από μετοχή σε μετοχή, είναι πως συνεχίζεται η προσπάθεια για να ανακτήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ήταν 15,345 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,26%) απασχόλησε τα 3,525 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,50%) τα 3,353 εκατ. η ΠΕΙΡ (-0,58%) τα 3,167 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+0,24%) τα 1,762 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,16% στις 2204,16 από 2200,59 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,58%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΕΛΠΕ +1,52%, ΕΤΕ +1,50%, ΟΤΕ +1,45%, ΣΑΡ +1,25%, ΔΕΗ +0,90%, ΤΕΝΕΡΓ +0,67%, και ΤΙΤC +0,50%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,00% οι ΑΔΜΗΕ -3,03%, ΕΥΔΑΠ -1,54%, ΟΛΠ -1,31%, ΕΧΑΕ -1,28%, ΛΑΜΔΑ -1,12%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Με διακριτική προσπάθεια ανοίγονται θέσεις στις επόμενες σειρές
Οι traders των παραγώγων κρατούν τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου πάνω από 5000 ΣΜΕ αλλά ξεκίνησε η κλιμάκωση των όγκων για την σειρά Οκτωβρίου και κάτι ανάλογο παρατηρούμε να συμβαίνει και στα ΣΜΕ επί μετοχών που ανοίγονται θέσεις στη σειρά Δεκεμβρίου. Οι επενδυτές που πριν αποφασίσουν ελέγχουν κάθε λεπτομέρεια θα χρειαστεί να προσέξουν και το κλείσιμο των ΣΜΕ σε αυτή τη σειρά τα οποία έχουν πλέον όγκους τριψήφιους.
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με μια διαπραγμάτευση πανομοιότυπη με την προηγούμενή της ενδοσυνεδριακά, η διαφορά ήταν πως το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,06 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 3,57 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο οι 2212,59 από 2208,53 μονάδες την προηγούμενη, ήρθε στις 10:54. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 14:22 και ήταν οι 2188,17 από 2190,82 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2204,16 από 2200,59 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,16% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 5,935 από 6,271 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 3/9.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 274 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2209.75 μονάδες κατώτερο τις 2184.50, και τελευταίες πράξεις στις 2206.50 από 2196,50, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2197,00 από 2193,50 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5086 από 5115 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου εκδηλώθηκε με 124 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2209.00 μονάδες, κατώτερο τις 2185,00 και τελευταίες πράξεις στις 2204,25 από 2203,00, με τιμή κλεισίματος στις 2197,00 από 2191,00 και ανήλθαν σε 98 από 70 οι ανοικτές θέσεις.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξαν χέρια 4 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 573,75 από 571,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4 από 6.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σχολίασε σχετικά:
“Ο τζίρος συνεχίζει να είναι σε χαμηλά επίπεδα, με το ‘rotation’ να μην επιτρέπει ιδιαίτερα την αύξησή του. Ο Τραπεζικός κλάδος διψάει για αποδόσεις έχοντας ολοκληρώσει σχεδόν… τον κύκλο αυξήσεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το καλό κλίμα θα πρέπει να διατηρηθεί, μιας και θα δώσει την ευκαιρία και στην Εθνική και γιατί όχι και στην Eurobank, να προχωρήσουν σε αύξηση των κεφαλαίων τους. Άλλωστε τα τελευταία δύο χρόνια, όσες Α.Μ.Κ. και να έγιναν έδωσαν κέρδη στους Συμμετέχοντες, οπότε οι καλύψεις θα είναι πολύ πιο εύκολες σε σχέση με το παρελθόν. Η Eurobank φαίνεται να συνεχίζει την υπεραπόδοση, μιας και άνοιξε συζήτηση ακόμα και για μέρισμα, κάτι που δίνει σημαντική εμπιστοσύνη στους παλαιούς και νέους Επενδυτές.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν ανύπαρκτοι στα δικαιώματα αγοράς. Στα calls του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 100 από 20 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 4 συμβολαίων για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2200 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν ελαφρά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2085 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,63 ευρώ και 33.824 από 34.262 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 305 λήξης Δεκεμβρίου.
Της ΕΥΡΩΒ με 1444 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,851 ευρώ με 46.767 από 47.366 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 75 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.
Της ΑΛΦΑ με όγκο 1224 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,17 ευρώ και 56.657 από 56.205 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 202 λήξης Δεκεμβρίου.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1212 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,38 ευρώ και 334.427 από 334.685 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 557 λήξης Δεκεμβρίου.
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1312 ΣΜΕ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και τα 313 από 1084 ΣΜΕ για ΔΕΗ
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 4.117 συμβόλαια για ΤΕΝΕΡΓ.
Η Beta Sec. εκτιμά: “Η Αγορά θα προσπαθήσει να κατευθυνθεί προς το επίπεδο 950, αλλά η περιορισμένη ροή ειδήσεων, σε συνδυασμό με αρνητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με την απασχόληση, μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση. Αρκετές οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (ΟΠΑΠ, Σαράντης, Quest) θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Επενδυτών”.
Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισήμαναν: “Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου. Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει έκδοση 12μηνων εντόκων γραμματίων, ενώ την Πέμπτη 9/9 η ΕΚΤ καλείται να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (PEPP), παρά την πληθωριστική έξαρση. Τα αδύναμα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας στις ΗΠΑ, προκάλεσαν μικρές αναταράξεις στη Wall Street, με τις 900 μονάδες να συνιστούν το βασικό σημείο στήριξης του ΓΔΧΑ”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης
“Ο τζίρος συνεχίζει να είναι σε χαμηλά επίπεδα, με το ‘rotation’ να μην επιτρέπει ιδιαίτερα την αύξησή του. Ο Τραπεζικός κλάδος διψάει για αποδόσεις έχοντας ολοκληρώσει σχεδόν… τον κύκλο αυξήσεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το καλό κλίμα θα πρέπει να διατηρηθεί, μιας και θα δώσει την ευκαιρία και στην Εθνική και γιατί όχι και στην Eurobank, να προχωρήσουν σε αύξηση των κεφαλαίων τους. Άλλωστε τα τελευταία δύο χρόνια, όσες Α.Μ.Κ. και να έγιναν έδωσαν κέρδη στους Συμμετέχοντες, οπότε οι καλύψεις θα είναι πολύ πιο εύκολες σε σχέση με το παρελθόν. Η Eurobank φαίνεται να συνεχίζει την υπερ-απόδοση, μιας και άνοιξε συζήτηση ακόμα και για μέρισμα, κάτι που δίνει σημαντική εμπιστοσύνη στους παλαιούς και νέους Επενδυτές.
Από την άλλη, τα μεγάλα Δημόσια έργα που έρχονται με προϋπολογισμό της τάξεως των 13 δισ., μπορούν να δώσουν φτερά στον Κατασκευαστικό κλάδο, που ήδη έχει “δείξει τα δόντια του”, μαζί με τον κλάδο της Πληροφορικής. Το Real Estate από την άλλη ήδη δείχνει την δυναμική του, με το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής να είναι Εργοτάξιο, θυμίζοντας εποχές 2005 – 2007.
Ο Τουρισμός έδειξε ιδιαίτερα ανθεκτικός, κάνοντας ήδη το μεγάλο “come back” αφήνοντας την ελπίδα ότι το 2022 θα είναι μία πολύ δυνατή χρονιά. Πλέον όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη ΔΕΘ και στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, που όλα δείχνουν ότι θα δώσει μεγαλύτερη βάση στην Οικονομία. Σκοπός είναι η όσον μεγαλύτερη ανάπτυξη για την Χώρα, με τις προβλέψεις για το 2021 να είναι ανάμεσα στο 3,6% – 4,5%. Το θετικό είναι πως δεν έχει το βάρος των δημοσκοπήσεων, μιας και η απόσταση παραμένει σε διψήφιο νούμερο, με την Κυβέρνηση να κάνει διορθωτικές κινήσεις στον ανασχηματισμό της προηγούμενης εβδομάδας. Την Παρασκευή είχαμε την κατάθεση των φακέλων για τον ΔΕΔΗΕ, με τους Ενδιαφερόμενους να είναι 4 μεγάλα Funds. Μένει να δούμε αν υπήρχαν δελεαστικές προσφορές, που θα μπορέσουν να περάσουν τον πήχη που έχει βάλει η ΔΕΗ για την πώληση του 49%.
Όλα δείχνουν ότι οι όποιες θετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, από το βήμα της ΔΕΘ. Η ΔΕΗ ήδη κάνει τη διαφορά στο ταμπλό, προεξοφλώντας την πώληση, αν και οι επόμενες μέρες θα μας δείξουν μία καλύτερη εικόνα. Το να προβληματίζει η Αγορά βραχυπρόθεσμα, είναι καλό σημάδι. Δύσκολα οι day traders βγάζουν αποδόσεις και οι διακρατήσεις κάνουν τη διαφορά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 9 μπροστά στον Δείκτη δημιουργεί ανασφάλεια τα πολλά τελευταία χρόνια. Αυτό δε σημαίνει ότι η Αγορά δεν πηγαίνει καλά και αυτό το αποδεικνύουν οι αποδόσεις αρκετών τίτλων. Μπορεί οι Ξένες Αγορές να φοβίζουν για διόρθωση, παρόλα αυτά αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά την Αγορά θα καταλάβει πως οι επιλογές κάνουν τη διαφορά. Άλλωστε όταν οι πιθανότητες να έχουμε σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και αύξηση κερδών στις Εισηγμένες, δείχνει ότι μόνο τον “Βορά” μπορούμε να κοιτάμε. Αν δει κάποιος όλη την προηγούμενη 10ετια, οι Ξένες Αγορές πέταγαν και η Ελληνική Οικονομία και οι Εισηγμένες απλά ανάσαιναν. Αυτό φυσικά μας το έδειξε το ίδιο το ταμπλό. Ποιος ο λόγος να μην συμβεί το αντίθετο τα επόμενα χρόνια;
Από την άλλη αν κάποιος σκεφτεί τι θα κάνει το χρήμα στις μηδενικές αποδόσεις, αμέσως θα απαντήσει ότι το πιο πιθανό είναι να προχωρήσει σε επενδύσεις είτε στο Χρηματιστήριο, είτε στην πραγματική Οικονομία. Ο πληθωρισμός άλλωστε φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει και παράλληλα να μειώνει τις καταθέσεις μέρα με τη μέρα”.
Σήμερα
Οι μετοχές παγκόσμια σταθεροποιήθηκαν μετά από εγγραφές νέων ρεκόρ υψηλών για 7 ημέρες
Ο Nikkei έχει την καλύτερη επίδοση από την ελπίδα να υπάρξει νέο πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης. Τα κύρια νομίσματα παραμένουν σταθερά.
Οι μετοχές παγκόσμια σημείωσαν άνοδο και σήμερα Τρίτη 7/9 σε υψηλό -ρεκόρ μετά από οκτώ συνεχόμενες συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές πόνταραν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να καθυστερήσουν την έναρξη της μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων μετά από τα μαλακά στοιχεία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Οι μετοχές στην Ιαπωνία επέκτειναν την ανοδική τους πορεία με την ελπίδα ότι το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα συσσωρεύσει επιπλέον οικονομικό κίνητρο και θα κερδίσει εύκολα τις επερχόμενες γενικές εκλογές μετά τη δήλωση του μη δημοφιλούς πρωθυπουργού της χώρας Yoshihide Suga ότι θα παραιτηθεί.
Ο Nikkei του Τόκιο στις 8:20 ώρα Ελλάδας σημείωνε άνοδο +0,90%, επιστρέφοντας ενδοσυνεδριακά στο ψυχολογικό φράγμα των 30.000 για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, σε αυτό συνέβαλε και ένας ανασχηματισμός στο Nikkei.
Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας με τον SSEC της Σαγκάης στο +1,13%, ενώ ο CSI300 των blue chip στις 8:25 δική μας ώρα κέρδιζε +0,63% και για αυτό ο δείκτης MSCI της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε οριακά -0,01% από τις απώλειες σε Ινδία Κορέα και Αυστραλία