Skip to main content

Στόχος το Εurogroup της 19ης Νοεμβρίου

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου 
[email protected]

Η λήψη απόφασης για τις συντάξεις στο Εurogroup της 19ης Νοεμβρίου παραμένει το βασικό σενάριο των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης, ωστόσο αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την παραπάνω ημερομηνία η Κομισιόν θα έχει προσδιορίσει επακριβώς το ύψος του υπερπλεονάσματος πέραν του 3,5% του ΑΕΠ.

Αυτό ανέφερε χθες πηγή της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία η εξέταση των ελληνικών στοιχείων από την Επιτροπή συνεχίζεται, ενώ χαρακτηρίστηκε θετική η προχθεσινή δήλωση του επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί σύμφωνα με την οποία οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν χρειάζονται πρόσθετες διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Το μόνο στοιχείο που δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τις γνωμοδοτήσεις της για όλους τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης στις 21 Νοεμβρίου, ενώ η συνεδρίαση του Εurogroup γίνεται δύο μέρες νωρίτερα, στις 19 Νοεμβρίου. Η μη περικοπή των συντάξεων που ζητάει η κυβέρνηση συνδέεται απόλυτα με τον προϋπολογισμό του 2019, που σημαίνει ότι για να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα στις 19 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού, προφανώς με βάση το σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό και χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις, τότε η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί στο μεθεπόμενο Εurogroup, στις 3 Δεκεμβρίου, ωστόσο η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι το Εurogroup της 19ης Νοεμβρίου είναι εμβόλιμο και η σύγκλησή του ήταν μεν γνωστή εδώ αρκετές βδομάδες, ωστόσο επισήμως ανακοινώθηκε προχθές από τον πρόεδρό του Μάριο Σεντένο. Μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η προετοιμασία των αποφάσεων που θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, ενώ ο σχεδιασμός είναι να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη και το ελληνικό ζήτημα.

Πάντως, πριν από την εν λόγω συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσει για να την προετοιμάσει το ΕWG στις 15 Νοεμβρίου και εκεί θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτή η οριστική απόφαση για την Ελλάδα στις 19 Νοεμβρίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΕWG στις 25 Οκτωβρίου είχε συζητηθεί το ελληνικό αίτημα, όχι διεξοδικά, ωστόσο το κλίμα ήταν καλό, καμία χώρα δεν εξέφρασε αντιρρήσεις επί της ουσίας, απλώς η Γερμανία και η Φινλανδία ανέφεραν ότι θα πρέπει το ελληνικό αίτημα να εγκριθεί και από τις επιτροπές των Κοινοβουλίων τους, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως διευκρίνισαν, ότι υπάρχουν ενστάσεις. Όλες οι άλλες χώρες είχαν αποφανθεί υπέρ υπό την προϋπόθεση ότι η Επιτροπή θα δώσει το «πράσινο φως».

Αύριο οι προβλέψεις

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσίευση αύριο από την Κομισιόν των προβλέψεων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά, αλλά και κάθε κράτους-μέλους χωριστά για φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια. Μεταξύ των δεικτών που θα δημοσιοποιηθούν είναι και η αύξηση του ΑΕΠ, οπότε θα φανεί εάν το βασικό σενάριο της Κομισιόν κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτό της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,1% φέτος και 2,5% το 2019.

Σε «προστατευμένο θερμοκήπιο»

Την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί «χρυσή τομή» με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των συντάξεων εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν. Αν και τίποτε δεν έχει «κλειδώσει» έως αυτή τη στιγμή, όπως συμπληρώνουν, εκτιμούν πως θα υπάρξει μία λύση που θα δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης των πολιτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, διαφυλάσσοντας παράλληλα ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας.

Όπως συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη, οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε αυτή τη φάση. Ο χρονικός ορίζοντας κατάληξής τους είναι το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Κάνοντας μια αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνουν πως οι προοπτικές της είναι θετικές, αν και επισημαίνουν πως το κλίμα όντως «βαραίνει» καθώς η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Υπογραμμίζουν ωστόσο πως η πλατιά πολιτική πλειοψηφία της χώρας δεν θέτει εν αμφιβόλω τις συνιστώσες με τις οποίες διαμορφώθηκε η έξοδος από την κρίση και αυτό είναι θετικό.

Όπως συμπληρώνουν, με την ολοκλήρωση του προγράμματος ενεργοποιήθηκε η δέσμευση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, με την Ελλάδα να εισέρχεται σε ένα 10ετές μορατόριουμ (σε «ένα είδος προστατευμένου θερμοκηπίου από εξωτερικές ατμοσφαιρικές πιέσεις», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά), καθώς το ελληνικό πρόγραμμα δεν αφορούσε απλώς τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά την αναδιάταξη του κράτους και την αντιμετώπιση ενδημικών παθογενειών. Έτσι, η οικονομική σταθερότητα και προβλεψιμότητα συνιστούν προϋποθέσεις για να διασφαλισθεί αυτή η 10ετής περίοδος μορατόριουμ. Κάτι που σημαίνει πως ό,τι υπονομεύσει το κεφάλαιο εμπιστοσύνης θα υπονομεύσει και αυτές τις προϋποθέσεις.