Οι τράπεζες μπορούν να πιάσουν τους φιλόδοξους στόχους για τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση για αυτό είναι να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και να συνεχιστεί η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.
Από το βήμα του συνεδρίου «Capital+Vision», που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με το Capital.gr, ο κ. Μυλωνάς σχολίασε πως οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης επαρκούν για να μπορούν οι τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους, χωρίς φόβο ανάγκης για ανεκεφαλαιοποίηση. «Αν όμως η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που προβλέπουμε τότε θα έχουμε θέμα» προειδοποίησε.
Ο ίδιος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι δεν προβλέπονται αναταράξεις, η εμπιστοσύνη επιστρέφει, ενώ χαλαρώνουν τα capital controls. Ωστόσο σημείωσε πως «θα θέλαμε να έχουμε μείωση του πλεονάσματος», ενώ τόνισε τους κινδύνους από το διεθνές περιβάλλον, καθώς όπως είπε η Ευρώπη κατεβάζει ταχύτητα ύστερα από μία πενταετία ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, την οποία η Ελλάδα έχασε.
Όσον αφορά στην αγορά ακινήτων, εξήγησε ότι αποτελεί ένα από τα κλειδιά της λύσης. Αν η άνοδος των τιμών έχει συνέχεια, θα αλλάξουν προς το καλύτερο οι προοπτικές για τα στεγαστικά δάνεια, που αποτελούν και ένα δύσκολο κομμάτι των κόκκινων δανείων, τόνισε, εξηγώντας πως όσο υψηλότερες είναι οι τιμές των ακινήτων τόσο αυξάνονται και τα κίνητρα αποπληρωμής των δανείων.
Ειδικά ως προς τα στεγαστικά δάνεια ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην προσέγγιση «μαστίγιο – καρότο». Όπως είπε υπάρχει μία γενναιοδωρία και αν οι δανειολήπτες δεν συμφωνήσουν με τους όρους αποπληρωμής τότε «βγάζουμε το μαστίγιο», δηλαδή τους πλειστηριασμούς ο οποίοι παραδέχθηκε ότι «δεν έχουν δουλέψει πολύ καλά».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας αναγκαίες είναι και ορισμένες περαιτέρω αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Αν τα παραπάνω συμβούν, όλες οι τράπεζες, όπως είπε, άνευ απροόπτου θα τα καταφέρουν.
Αναφερόμενος στη στρατηγική της Εθνικής, σημείωσε πως στο εξής θα δοθεί έμφαση στις πωλήσεις κόκκινων δανείων. Η προηγούμενη στρατηγική των τραπεζών στηρίχθηκε στην ελπίδα ότι η ανάπτυξη και η ανάκαμψη των νοικοκυριών θα συμβάλλει στη μείωση. «Η ανάπτυξη επέστρεψε, αλλά δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο ελπίζαμε… Δεν μας πήγε τόσο καλά αυτή η στρατηγική» αναγνώριζε.
Τους επόμενους 2-3 μήνες, όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, θα υπάρξουν πωλήσεις χαρτοφυλακίων. «Θα καθαρίσουν όλα τα μικρά δάνεια. Θα υπάρξουν καλές προτάσεις στις μεγάλες εταιρείες, ενώ σε άλλες θα ακολουθεί ο δρόμος των ρευστοποιήσεων» ανέφερε.
Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΤΕ, η ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων είναι προϋπόθεση για να ανοίξουν και πάλι οι στρόφιγγες προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Για τις τράπεζες, σημείωσε, «καρότο» είναι οι στόχοι του SSM και «μαστίγιο» η πρόταση για 100% πρόβλεψη μετά από 2 χρόνια για τα καταναλωτικά και μετά από 7 χρόνια για τα στεγαστικά.