Skip to main content

Τι θα φέρουν οι αμερικανικές κάλπες στην αγορά- τα σενάρια και η ιστορία

Τι περιμένουν οι επενδυτές από τις αυριανές κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ; Με μία λέξη: εκπλήξεις. Έχοντας λάβει το μάθημα του 2016, όταν τόσο το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος όσο και εκείνο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών διέψευσαν πανηγυρικά τις προβλέψεις, αλλά και βλέποντας μία σειρά από απροσδόκητα εκλογικά αποτελέσματα ανά τον κόσμο τα χρόνια που ακολούθησαν, οι επενδυτές κλείνουν τα μάτια στις δημοσκοπήσεις. 

Τι λένε αυτές; Πως κατά πάσα πιθανότητα οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τα ηνία στη Γερουσία. Μία τέτοια εξέλιξη, δηλαδή ένα διχασμένο Κογκρέσο θα μπορούσε να ενισχύσει την μεταβλητότητα, που ήδη επικρατεί στις αγορές, εν μέσω εμπορικών αντιπαραθέσεων, αυξανόμενου γεωπολιτικού ρίσκου και στροφής των κεντρικών τραπεζών σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. 

Η αναταραχή δεν σημαίνει απαραίτητα απώλειες για όλους. Ένα σπασμένο στα δύο Κογκρέσο θα δημιουργούσε νέους νικητές και ηττημένους στην αγορά: Οι μεταποιητικές βιομηχανίες και οι κατασκευαστικές θα μπορούσαν να είναι στο στρατόπεδο των μεγάλων κερδισμένων, καθώς και τα δύο κόμματα φαίνεται να επιθυμούν μία συμφωνία στο πεδίο των δαπανών για μέγαλα έργα υποδομών. Αντιθέτως οι τράπεζες θα ήταν οι χαμένοι της υπόθεσης, δεδομένης της βούλησης των Δημοκρατικών να βάλουν φρένο στα σχέδια του Λευκού Οίκου για χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου του κλάδου. 

Αρκετοί επενδυτές πάντως δεν ανησυχούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ή τέλος πάντων αυτό είναι το τελευταίο που τους προβληματίζει σε ένα περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες και ανατροπές. Και τούτο γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι παραδοσιακά οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο δείνουν ώθηση στις μετοχές κάτα τον χρόνο που ακολουθεί, ανεξάρτητα από το εάν κερδίζουν Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί ή ακόμη και από το εάν προκύπτει ένα Κογκρέσο αντίθετο σε κάθε πολιτική του προέδρου. 

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Strategas, που έχει συγκεντρώσει στοιχεία από το 1946, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 καταγράφει άνοδο το 12μηνο ύστερα από κάθε αναμέτρηση για το Κογκρέσο. Τα πιο εντυπωσιακά κέρδη ήρθαν τη δεκαετία του 90. Το 1990 με πρόεδρο Ρεπουμπλικάνο και τα δύο σώματα του Κογκρέσου ελεγχόμενα από τους Δημοκρατικούς τα κέρδη για τον δείκτη ήταν 25%. Τέσσερα χρόνια αργότερα με Δημοκρατικό πρόεδρο και τα δύο νομοθετικά σώματα ελεγχόμενα από τους Ρεπουμπλικάνους ο δείκτης ενισχύθηκε 27% σε ένα 12μηνο. 

Αποτέλεσμα σαν αυτό που προβλέπουν οι δημοσκόποι για φέτος, δηλαδή Βουλή ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς και Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους, με Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, είχαμε το 1982. Τότε τα κέρδη σε ορίζοντα ενός έτους ήταν 19% για τις αμερικανικές μετοχές. 

Στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές του 2014 ακολούθησε άνοδος 4,5% για τον δείκτη S&P 500.  Τα μεγαλύτερα κέρδη είχαν οι κλάδοι καταναλωτικών αγαθών, υγείας και τεχνολογίας. Στον αντίποδα τράπεζες και ενέργεια βρέθηκαν υπό πίεση. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal