Skip to main content

Εξ’ αποστάσεως η 12η αξιολόγηση από τους θεσμούς

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Χωρίς την επίσκεψη των θεσμών θα διενεργηθεί η επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. 

Ετσι οι θεσμοί που αναμένετο να έρθουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητήσουν μέσω τηλεδιασκέψεων επιμέρους θέματα και αιτήματα  με το κυβερνητικό επιτελείο και θα προχωρήσουν σε επιμέρους παρατηρήσεις ως προς την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα λένε πηγές με γνώση του περιεχομένου της αξιολόγησης δεδομένου πως το θέμα των χρεών της πανδημίας σε επίπεδο ρυθμίσεων έχει κυλίσει  ομαλά, οι πλειστηριασμοί επανεκκίνησαν ενώ οι τράπεζες παρουσίασαν αποτελέσματα εξαμήνου πέραν πάσης προσδοκίας. Το μεγάλο αγκάθι των κόκκινων δανείων αποτελεί παρελθόν λέει η ίδια πηγή.

Η υποβολή αιτημάτων και θέματα σε εκκρεμότητα αναμένεται να έχουν συζητηθεί και κλείσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου οπότε θα ξεκινήσει η ΔΕΘ και η κυβέρνηση παραδοσιακά θα πραγματοποιήσει τις ανακοινώσεις της μεταξύ των οποίων και η εξαγγελία ορισμένων φορολογικών παροχών αναπτυξιακού κυρίως χαρακτήρα.

Μέσα στα θέματα που αφορούν προσεχείς εξαγγελίες εντάσσεται και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ήδη υποβλήθηκε και αφορά την παράταση του προγράμματος Γέφυρα 1 μέχρι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ που αφορά επιδότηση της τάξεως του 35% για το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους.