Skip to main content

Talk of the market: Καλά macro, θετικά εταιρικά νέα και προσδοκίες για το ΑΕΠ

Ισχυρό ενδιαφέρον καταγράφηκε στις επανεκδόσεις του 30ετούς και του 5ετούς ελληνικού ομολόγου. Tο επιτόκιο του 5ετούς διαμορφώθηκε σε 0,020% και του 30ετούς σε 1,675%. Το σύνολο των προσφορών και για τις δύο εκδόσεις διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω των 18,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Την ερχόμενη Τρίτη δημοσιεύονται τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο. Καλλιεργούνται προσδοκίες για αναθεώρηση στο προσεχές διάστημα της πρόβλεψης του υπουργείου Οικονομικών που έχει θέσει τον πήχη στο 3,6% φέτος, χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ΕΕ (4,3%), της Τράπεζας της Ελλάδος (4,2%) και άλλων οργανισμών.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης 5,7% φέτος. Μάλιστα το ΑΕΠ του β’ τριμήνου εκτιμάται πλέον ότι θα αυξηθεί με ρυθμό άνω του 13% ετησίως, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΤΕ (που δημοσιεύθηκε 25.8.2021) από προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 10% ετησίως, λαμβάνοντας μεγάλη ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση. Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές είναι και οι διαθέσιμες ενδείξεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου φαίνεται ότι η ταχεία άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού – που αρχίζει πλέον να προσεγγίζει τα επίπεδα των αντίστοιχων μηνών του 2019 – συνδυάζεται με την αυξημένη εγχώρια ζήτηση και ενισχύει την ήδη έντονα ανοδική τροχιά της εγχώριας παραγωγής.

Εντωμεταξύ, ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία της Markit, για τον δείκτη PMI στη βιομηχανία, που βελτιώθηκε σε 59,3 μονάδες τον Αύγουστο από 57,4 τον Ιούλιο σηματοδοτώντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης του εγχώριου μεταποιητικού τομέα για πάνω από 21 χρόνια. Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από την απότομη επέκταση της παραγωγής και τις νέες παραγγελίες. Παρόλα αυτά, οι σοβαρές καθυστερήσεις των προμηθευτών αύξησαν το κόστος, που εν μέρει πέρασε στους καταναλωτές.

Υπεγράφη η ανάθεση της κατασκευής του Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή από τους ομίλους Μotor Oil και ΓΕΚ Τέρνα σηματοδοτώντας την έναρξη κατασκευής του έργου. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ. Στο στάδιο κατασκευής του Σταθμού θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά την περίοδο λειτουργίας. 

Σε πτωτική τροχιά βρέθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο χρηματιστήριο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, αν και σήμερα επιχειρείται εκ νέου αντίδραση. Χθες υποχώρησε κατά 0,55% ενώ 0,48% πτώση σημείωσε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 75 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τρίτης που ενσωμάτωσε τις κινήσεις στο πλαίσιο των αλλαγών στο δείκτη MSCI. 

Iσχυρά μεγέθη ανακοίνωσε η Energean για το α΄ εξάμηνο, με έσοδα 206 εκατ. δολ., κέρδη προ φόρων και τόκων και αποσβέσεων 75 εκατ. δολ. και πτώση σχεδόν 20% των εκπεμπόμενων ρύπων. 

Σταδιακή βελτίωση περιθωρίων βλέπουν οι αναλυτές στη Motor Oil σημειώνοντας ότι στο γ’ τρίμηνο το περιθώριο κινείται στα επίπεδα του β’ τριμήνου, ωστόσο όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του ομίλου στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, ο όγκος των πωλήσεων αναμένεται να είναι αρκετά ισχυρότερος. Θετικά είναι τα μυνήματα και από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με τις πωλήσεις καυσίμων να επιστρέφουν σε εποχή κανονικότητας (2019). Υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις στο περιβάλλον, η εταιρεία μελετά τη διανομή προμερίσματος, το οποίο ενδέχεται να καταβληθεί τον Νοέμβριο αντί για τα μέσα Δεκεμβρίου που είχε καταβληθεί στο παρελθόν.

Σε τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου η διοίκηση του ομίλου Fourlis εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στο β’ τρίμηνο του 2021 θα συνεχιστεί στο β’ εξάμηνο του 2021. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για την πανδημία στην Ελλάδα και στο στις αγορές που έχουν παρουσία τα σήματα του ομίλου. Πολύ ισχυρότερες επιδόσεις αναμένονται το 2022. Σημειώνεται ότι την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου οι πωλήσεις του ομίλου ήταν κοντά στα επίπεδα του 2019, αλλά ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι κρίσιμοι μήνες για τη συνολική απόδοση του β’ εξαμήνου, σύμφωνα με τη διοίκηση.

naftemporiki.gr