Skip to main content

Eurogroup: Toν Δεκέμβριο το «πράσινο» σε αξιολόγηση, επιστροφή κερδών από ομόλογα

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected] 

Στη συνεδρίαση του Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η Ελλάδα, όπου αναμένεται να εγκριθεί η τέταρτη αξιολόγηση και πιθανότατα να αποφασιστεί η εκταμίευση των κερδών που έχουν από τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Την επισήμανση αυτή έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης στη διάρκεια ενημέρωσης για τη συνεδρίαση του Εurogroup την Πέμπτη, όπου η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η έκθεση της τέταρτης αξιολόγησης θα φτάσει από την Κομισιόν στο EWG το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών στις 4 Δεκεμβρίου. Στην ίδια συνεδρίαση, συνέχισε, θα συζητηθεί και η εκταμίευση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών προς την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αίτημα της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα  για επενδύσεις, αφού ανέφερε ότι η δυνατότητα αυτή προβλέπεται  στο πλαίσιο της συμφωνίας εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο, διευκρίνισε ότι αυτό συνδέεται με το δημοσιονομικό χώρο (πρωτογενές πλεόνασμα), όπου οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο επόμενο έτος.

Στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Εurogroup θα παρουσιαστούν από την Κομισιόν οι φθνοπωρινές προβλέψεις για την οικονομία, όπου ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι «δεν θα είναι πολύ καλές», διευκρινίζοντας  πάντως ότι η ευρωζώνη δεν διατρέχει αυτή τη στιγμή κίνδυνο ύφεσης.

Στην ίδια συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών θα συζητηθούν επίσης τα θέματα της εμβάθυνσης της ευρωζώνης και της τραπεζικής ένωσης.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι σήμερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πρόεδρος του ESM, από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία, σχολίασε πως η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί αισθητά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ελλοχεύει κίνδυνος ύφεσης. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης.