Skip to main content

Ο Βάγκνερ και η Ελλάδα

Έλενα Ματθαιοπούλου

Ομιλία με αφορμή τη Βαλκυρία του Ρίχαρντ Βάγκνερ το Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο VIP Lounge της ΕΛΣ

Η συγγραφέας και associate editor του περιοδικού Opera Now Έλενα Ματθαιοπούλου συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία της με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και, με αφορμή τη Βαλκυρία του Ρίχαρντ Βάγκνερ που παρουσιάζεται από την ΕΛΣ για πρώτη φορά στην ιστορία της στις 10, 13, 16, 19, 24 και 31 Μαρτίου 2024, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Ο Βάγκνερ και η Ελλάδα» το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στις 19.00, στο VIP Lounge της ΕΛΣ (1ος όροφος φουαγέ) στο ΚΠΙΣΝ, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Στην ομιλία της, η Έλενα Ματθαιοπούλου θα εστιάσει στο εμμονικό πάθος του Ρίχαρντ Βάγκνερ για την αρχαία Ελλάδα και –μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και κείμενα του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη– θα φωτίσει τα στοιχεία του ελληνικού κόσμου που πρωταγωνιστούν στη δράση και τη δημιουργία του. Μαζί θα παρακολουθήσουμε την καθοριστική επιρροή που άσκησε η μυθολογία και το αρχαίο ελληνικό δράμα στο έργο του, και ιδιαίτερα στη σύλληψη, τη σύνθεση και τη δομή της τετραλογίας Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ που συνέθεσε στα πρότυπα της τριλογίας Ορέστεια του Αισχύλου. Τόσο στη Βαλκυρία, το δεύτερο και πιο δημοφιλές μέρος, όσο και στα υπόλοιπα τρία μέρη του κολοσσιαίου έργου, θα ανιχνεύσουμε τα κοινά στοιχεία των χαρακτήρων του αισχύλειου αρχαίου δράματος με αυτά των χαρακτήρων που συναντούμε στην τετραλογία. Ξεκινώντας από τους βαγκνερικούς θεούς Βόταν και Φρίκα, που παραπέμπουν ευθέως στον άπιστο σύζυγο Δία και τη συστηματικά εξαπατημένη και διαμαρτυρόμενη Ήρα, θα ανακαλύψουμε τις ομοιότητες του βαγκνερικού κόσμου των θεών και των θνητών με αυτόν του αρχαιοελληνικού δράματος.

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ο Βάγκνερ και η Ελλάδα

Ομιλία με αφορμή τη Βαλκυρία του Ρίχαρντ Βάγκνερ

Ομιλήτρια: Έλενα Ματθαιοπούλου

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Ώρα έναρξης: 19.00

VIP Lounge της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 στις 12.00, αποκλειστικά μέσω ticketservices