Skip to main content

Πέθανε ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς

Σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας, ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν Φωκά, με ανάρτησή της στο facebook.

«Καλή αντάμωση Σπύρο μου» έγραψε λακωνικά η σύζυγός του, αποχαιρετώντας τον άνθρωπό της με το τραγούδι «Τα δειλινά».

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, της οικογένειας του αγαπημένου ηθοποιού η κηδεία θα είναι πολιτική και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Θα ακολουθήσει αποτέφρωση στη Ριτσώνα.

Ο Σπύρος Φωκάς είχε σημαντική καριέρα στον κινηματογράφο, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε δεκάδες παραγωγές.

Γεννήθηκε στην Πάτρα ως Σπύρος Ανδρουτσόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, στις 17 Αυγούστου 1937 και έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις το 1959, ξεχωρίζοντας με την παρουσία του.

Ο κινηματογραφικός φακός φώτισε για πρώτη φορά το πρόσωπό του Σπύρου Φωκά το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα». Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του.

Μετά από αυτή τη διάκριση, όντας και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, ο Σπύρος Φωκάς δεν άργησε να πάρει το ρίσκο και να πάει στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

Έτσι, συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού.

Με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», η κινηματογραφική καριέρα του Σπύρου Φωκά «απογειώθηκε», αφού απέσπασε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο. Στη συνέχεια έκανε το μεγάλο βήμα προς το Χόλυγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, ο Σπύρος Φωκάς γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία», που άφησαν εποχή. Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου» και «Ράμπο 3».

Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του, ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Πληροφορούμενη τον θάνατο του Σπύρου Φωκά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον ηθοποιό Σπύρο Φωκά, έναν από τους γνωστότερους και αγαπητότερους εκπροσώπους του θεάματος, με σημαντική κινηματογραφική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε, το 1959, το “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα”, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και υπήρξε η αφετηρία της διεθνούς καριέρας του. Η πρώτη εμφάνισή του στη ξενόγλωσση ταινία “Morte di un amico”, ιταλικής παραγωγής, του άνοιξε το δρόμο για τα αμερικανικά κινηματογραφικό στούντιο.

Η επιβλητική παρουσία του και η ευρεία γκάμα του, του επέτρεψαν να ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στον ελληνικού και διεθνή κινηματόγραφο, ενώ έπαιξε και σε  πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Με την παρουσία του σηματοδότησε μερικές από τις  πιο σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες του ιταλικού κινηματογράφου (όπως «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του», του Λουκίνο Βισκόντι) αλλά και μερικές από τις εμπορικότερες ταινίες του Χόλυγουντ (όπως το «Διαμάντι του Νείλου» και «Ράμπο 3»).

Σημαντική ήταν η διαδρομή του και στο θέατρο, κυρίως σε μεγάλες σκηνές του εξωτερικού. Κοσμοπολίτης, ευγενής, εργατικός, προσηνής και ταυτόχρονα διονυσιακός και απολλώνιος, ο Σπύρος Φωκάς ήταν ωραίος ως Έλληνας. Θα μας τον θυμίζει το έργο του. 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους πολλούς φίλους του.

Ανακοίνωση ΚΚΕ

Αποχαιρετούμε τον Σπύρο Φωκά, τον σπουδαίο κινηματογραφικό και θεατρικό ηθοποιό, που διακρίθηκε με σημαντικούς ρόλους στην Ελλάδα και διεθνώς. Το ήθος, το κύρος, η σοβαρότητα και οι «δωρικές» ερμηνείες του έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιτεχνική του πορεία.

Μετά τις πρώτες του εμφανίσεις στον ελληνικό κινηματογράφο, το 1959 ακολούθησε η πορεία του στα στούντιο της Τσινετσιτά, στην Ιταλία, όπου μεταξύ άλλων συνεργάστηκε και στην εμβληματική ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του», με την Κατίνα Παξινού στον ρόλο της «μάνας», ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το Χόλιγουντ. Σημαντική ήταν η παρουσία του και στην ελληνική τηλεόραση, όπου πρωταγωνίστησε σε κοινωνικές και δραματικές ταινίες και σειρές.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά τον Σπύρο Φωκά

Η είδηση για τον θάνατο του Σπύρου Φωκά βρίσκει την κινηματογραφική μας κοινότητα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, την ημέρα της τιμητικής προβολής της ταινίας «Σόνια», στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ στον Τάκη Κανελλόπουλο. Στο έργο αυτό δεσπόζει η ώριμη αρρενωπότητα του Σπύρου Φωκά δίπλα στην αέρινη Αντιγόνη Δουδούμη. Όταν γυρίστηκε η «Σόνια», το 1980, ο Σπύρος Φωκάς ήταν ήδη ένας Έλληνας διεθνής σταρ του κινηματογράφου. Η πρώτη ταινία του, το 1959, το «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» του Ανδρέα Λαμπρινού τον έφερε στις κοσμοπολίτικες Κάννες, την πύλη για ό,τι ακολούθησε στην Ιταλία και στο Χόλιγουντ. Έπαιξε στο εμβληματικό δράμα «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι (μαζί με την Κατίνα Παξινού), στο «Ο θάνατος ενός φίλου» του Φράνκο Ρόσι (κερδίζοντας βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ του Λοκάρνο) και σ’ άλλες ταινίες γνωστών δημιουργών. Μετά ήρθε το Χόλιγουντ, όπου το φιζίκ του ταίριαξε με το στερεότυπο της ομορφιάς που εξέπεμπαν το πρόσωπο και η φιγούρα του Ανατολίτη. Στην Ελλάδα και στον κλασικό πια κινηματογράφο της, αξέχαστη θα μείνει η παρουσία του στην ταινία «Στεφανία» του Γιάννη Δαλιανίδη, στο πλευρό της Ζωής Λάσκαρης.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του με την αγάπη τους και την εκτίμησή τους.

Κ. Μάλαμα, τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Σπύρος Φωκάς υπήρξε ένας μεγάλος του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ελληνικός κινηματογράφος κι ο ελληνικός πολιτισμός αποχαιρετά έναν μεγάλο ηθοποιό, ο οποίος επί μισό αιώνα υπηρέτησε την τέχνη με συνέπεια. Ο Σπύρος Φωκάς μεσουράνησε στην Ελλάδα και στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα, υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της χώρας μας, ένας από τους πιο λαμπερούς. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.