Skip to main content

Eurovision 2024: Έντονες αποδοκιμασίες στην πρόβα του Ισραήλ

Sarah Louise Bennett/EBU

Οι σουηδικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας και έχουν προετοιμαστεί για πιθανές αναταραχές κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού Τραγουδιού

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον αποψινό δεύτερο ημιτελικό του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις εκτός, αλλά και εντός του Malmö Arena.

Το Ισραήλ που συμμετέχει στον B’ ημιτελικό, όπως και η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι, θα εμφανισθεί στην 14η θέση.

photo/reuters

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν λάβει χώρα κατά την τελετή έναρξης της εκδήλωσης  την περασμένη Τρίτη πριν τον πρώτο ημιτελικό, όταν ο Σουηδός τραγουδιστής Έρικ Σαάντε εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας στο χέρι του το εμβληματικό παλαιστινιακό μαντήλι καφίγια.  Ο τραγουδιστής επέστρεψε το βράδυ της Τρίτης στη σκηνή της Eurovision τραγουδώντας το «Popular» με το οποίο είχε εκπροσωπήσει τη χώρα του στον μουσικό διαγωνισμό το 2011. Ωστόσο χωρίς να ενημερώσει την EBU και παρότι λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, η διοργάνωση έχει απαγορεύσει φέτος από τους συμμετέχοντες να εμφανίσουν παλαιστινιακές σημαίες ή σύμβολα, εμφανίστηκε στη σκηνή έχοντας τυλιγμένο στο χέρι του ένα καφίγια.

Αμέσως μετά την εμφάνισή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη μέσω ανακοίνωσής της, υπενθυμίζοντας τον μη πολιτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.

PHOTO/AP

Η 20χρονη Ισραηλινή διαγωνιζόμενη Έντεν Γκολάν, 20 ετών, από την πλευρά της ελπίζει ότι η ερμηνεία της θα βοηθήσει στην ένωση των ανθρώπων, τονίζοντας ότι αισθάνεται τιμή που έχει την ευκαιρία να γίνει η φωνή της χώρας της.

Οι διοργανωτές είχαν να αντιμετωπίσουν και τις αντιδράσεις του κοινού κατά την διάρκεια της πρόβας του Ισραήλ, το βράδυ της Τετάρτης, μέσα στο Malmö Arena. Θεατές αποδοκίμασαν έντονα την εμφάνισή της, φωνάζοντας «Free Palestine». Παράλληλα, υψώθηκαν σημαίες και σύμβολα υπέρ της Παλαιστίνης, τα οποία έχουν απαγορευτεί από την διοργανώτρια αρχή EBU.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών, σχολίασε σχετικά: «Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Όλοι οι ερμηνευτές γνωρίζουν τους κανόνες του διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να διακινδυνεύσει τη μη πολιτική φύση της εκδήλωσης. Θα χαρούμε να συζητήσουμε περαιτέρω μαζί σας μετά το τέλος της ζωντανής μετάδοσης αν χρειαστεί».

Οι χώρες που θα δούμε στον Β’ Ημιτελικό

Η εμφάνιση της ελληνικής συμμετοχής αναμένεται να γίνει τρίτη στη σειρά, όπου η Μαρίνα Σάτι με όλη της την ομάδα θα ανέβει στη σκηνή του Malmö Arena.

Η σειρά που θα εμφανιστούν απόψε οι διαγωνιζόμενες είναι: Μάλτα, Αλβανία,  Ελβετία,  Τσεχία,  Γαλλία, Αυστρία, Δανία, Αρμενία, Λετονία, Ισπανία, Σαν Μαρίνο, Γεωργία, Βέλγιο, Εσθονία, Ιταλία, Ισραήλ, Νορβηγία, Ολλανδία.

Ο αποψινός ημιτελικός όπως και ο μεγάλος τελικός που θα γίνει το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 10 το βράδυ, θα μεταδοθούν αποκλειστικά από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα.