Skip to main content

Aιχμή βέλους 3.000 ετών, που κατασκευάστηκε από μετεωρίτη, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους για να ελέγξουν τη σύνθεση του βέλους, συμπεριλαμβανομένων εικόνων από μικροσκόπιο, ακτινών Χ και αναλύσεων με ακτινοβολία υψηλής ενέργειας.

Ένα όπλο ηλικίας 3.000 ετών, κατασκευασμένο από «εξωγήινο σίδηρο» ανακαλύφθηκε στο Mörigen της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης βρήκαν αιχμή βέλους, η οποία είχε κατασκευαστεί από μετεωρίτη, σε αρχαιολογικό χώρο της εποχής του χαλκού.

Η αιχμή βέλους χρονολογείται περίπου από το 900 προ Χριστού, έχει μήκος 39 χιλιοστά και ζυγίζει μόλις 2,89 γραμμάρια, και βρέθηκε σε τοποθεσία με σωρούς κοντά στη λίμνη Μπιέλ της Ελβετίας κατά τη διάρκεια ανασκαφών τον 19ο αιώνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ωστόσο, δεν πρόκειται για μια απλή αιχμή βέλους αλλά για ένα όπλο που κατασκευάστηκε με σίδηρο από μετεωρίτη που έπεσε στην Εσθονία. Αυτό αποδεικνύει την ύπαρξη εμπορίου μετεωρικού σιδήρου στην κεντρική Ευρώπη ακόμα και 3.000 χρόνια πριν.

«Τέτοιες αποδείξεις για μια πρώιμη χρήση του μετεωρικού σιδήρου είναι εξαιρετικά σπάνιες», σύμφωνα με ανακοίνωση για την ανακάλυψη.

Ενώ αντικείμενα κατασκευασμένα με τη χρήση μετεωρικού σιδήρου έχουν βρεθεί στην Τουρκία, την Ελλάδα, τη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα, τέτοια αντικείμενα έχουν ανακαλυφθεί μόνο σε δύο τοποθεσίες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, και οι δύο στην Πολωνία.

Ενώ η αιχμή του βέλους είχε αρχικά βρεθεί στη λίμνη του Μπιέλ κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ήταν… ξεχασμένη στο Μουσείο Ιστορίας της Βέρνης, όπου «ανακαλύφθηκε» εκ νέου και εξετάστηκε.