Skip to main content

Τα Όσκαρ ανακοίνωσαν νέα κατηγορία

Η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε σήμερα τη νέα κατηγορία που αναμένεται να προστεθεί στα βραβεία Όσκαρ

Η κατηγορία που θα αφορά τη διανομή ρόλων, δηλαδή το κάστινγκ, θα προστεθεί από το 2026 στην απονομή των βραβείων Όσκαρ και θα είναι η πρώτη που μπαίνει στο θεσμό από το 2001. Η τελευταία ήταν εκείνη της καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων. «Οι διευθυντές κάστινγκ διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή ταινιών και, καθώς η Ακαδημία εξελίσσεται, είμαστε υπερήφανοι που προσθέτουμε τη διανομή ρόλων στους κλάδους που αναγνωρίζουμε και βραβεύουμε», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος και η πρόεδρος της AMPAS, Μπιλ Κρέιμερ και Τζάνετ Γιανγκ.

Όπως αναφέρουν στις δηλώσεις τους, οι διευθυντές κάστινγκ έχουν καθοριστικό λόγο στην παραγωγή μιας ταινίας. Στην πραγματικότητα είναι εκείνοι που αναζητούν και αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι κατάλληλοι και καλύτεροι ηθοποιοί για τον κάθε ρόλο μίας ταινίας. Μάλιστα επισημαίνεται πως εδώ και χρόνια είχε τεθεί προς συζήτηση η αναγνώριση της δουλειάς τους.

Εκτός από τους διευθυντές των κάστινγκ και οι κασκαντέρ προσπαθούν επίσης να κερδίσουν αναγνώριση και να αναδειχθούν μέσω της απονομής βραβείου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν τα έχουν καταφέρει. Η AMPAS δεν έχει διευκρινίσει εάν το βραβείο θα απονεμηθεί ζωντανά κατά την τελετή των Όσκαρ, όπως συμβαίνει σήμερα με τα αγαλματίδια σε άλλες 23 κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται πως το 2022 οι διοργανωτές είχαν βιντεοσκοπήσει την απονομή ορισμένων βραβείων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρόνο και να κρατήσουν το κοινό τους, μία ιδέα που δεν ευδοκίμησε καθώς πολλοί επαγγελματίες αντέδρασαν αρνητικά.