Skip to main content

Ανοίγει αυλαία το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Θα προβληθούν 270 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) θα πραγματοποιηθεί από σήμερα, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, έως και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, καλώντας το κοινό να μυηθεί στη μαγεία της «έβδομης τέχνης».

Θα προβληθούν 270 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, θα προβληθούν και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής του πλατφόρμας (online.filmfestival.gr).

Μεγάλα ονόματα στη Θεσσαλονίκη

Τo Φεστιβάλ υποδέχεται την λαμπερή σταρ του παγκόσμιου σινεμά, Μόνικα Μπελούτσι, στην οποία θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Πέιν, για την παρουσίαση της νέας του ταινίας «Τα Παιδιά του Χειμώνα».

Ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών παγκοσμίως (Six Feet Under, Game of Thrones, True Detective κ.ά), Τζέρεμι Ποντέσουα, θα δώσει ένα συναρπαστικό masterclass.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου θα είναι φέτος ambassador της Αγοράς του Φεστιβάλ το οποίο θα παρουσιάσει αφιέρωμα και θα απονέμει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στον Νίκο Περάκη.

Αφίσα και ταινίες έναρξης – λήξης

Την αφίσα του 64ου ΦΚΘ υπογράφει ο εικαστικός καλλιτέχνης Βασίλης Σελιμάς, ενώ το σποτ δημιούργησε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος.

Η αυλαία θα ανοίξει απόψε με την ταινία «Στη φωτιά», του Γαλλο-βιετναμέζου σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ, η οποία κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας «Πεσμένα Φύλλα», του αγαπημένου Φινλανδού δημιουργού Άκι Καουρισμάκι, η οποία απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες.

Το 64ο ΦΚΘ τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις.

Μετονομάζει τον Χρυσό Αλέξανδρο του ενισχυμένου και διευρυμένου τμήματος Meet the Neighbors+ σε «Χρυσός Αλέξανδρος – Μισέλ Δημόπουλος».

Διοργανώνει ειδική προβολή της ταινίας «Το πνεύμα του Μελισσιού» του Βίκτορ Ερίθε στη μνήμη του ανθρώπου που κατά την περίοδο της θητείας του ως καλλιτεχνικός διευθυντής έδωσε διεθνή χαρακτήρα στο Φεστιβάλ.

Τέλος, αφιερώνει το τεύχος του περιοδικού του Φεστιβάλ, «Πρώτο Πλάνο», στον ίδιο και στα κείμενά του.