Skip to main content

«Πίσω από τις Θημωνιές»: Στο δρόμο των Όσκαρ η ταινία της Ασημίνας Προέδρου

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού επικυρώνει το ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου ως την ελληνική συμμετοχή για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων καλύτερης διεθνούς ταινίας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τον τίτλο της ελληνικής ταινίας που πρόκειται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφιοτήτων στην κατηγορία Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας.

Ο λόγος για το κοινωνικό δράμα «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου. Η ταινία, που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό, διαδραματίζεται το 2015 στα σύνορα Ελλάδας και Β. Μακεδονίας στην λίμνη Δοϊράνη, σε μία περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν κλείσει τα σύνορά τους με αποτέλεσμα των εγκλωβισμό πολλών προσφύγων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Ένα τραγικό γεγονός φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, µε τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του.

Η ταινία ξεχωρίζει για την αφηγηματική οπτική, την εμβάθυνση στους κεντρικούς χαρακτήρες που ερμηνεύουν μοναδικά οι Στάθης Σταµουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου, Πασχάλης Τσαρούχας, αλλά και για την ουσιαστική ματιά πάνω στους ανθρώπους και τη μάχη τους με ένα διεφθαρμένο και κυνικό κοινωνικό περίγυρο.

Η ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» απέσπασε τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Β΄ Γυναικείου και Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Ήχου, στην Τελετή Απονομής των Βραβείων Ίρις 2023, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου· λίγες εβδομάδες νωρίτερα, για εκπροσώπηση της χώρας μας στην κατηγορία Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας, τη δημιουργία της Ασημίνας Προέδρου είχε προτείνει στο Υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

[email protected]