Skip to main content

Οι πρωταγωνιστές του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» μηνύουν την Paramount για εκμετάλλευση ανηλίκων

Η ταινία έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ Κινηματογραφίας, Κοστουμιών, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας. Κέρδισε για την κινηματογράφηση και το σχεδιασμό κοστουμιών.

Οι Olivia Hussey και Leonard Whiting, πρωταγωνιστές της ταινίας «Romeo & Juliet» του 1968, σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι, κατέθεσαν αγωγή στην κομητεία του Λος Άντζελες κατηγορώντας την Paramount Pictures ότι τους κακοποίησε σεξουαλικά, κινηματογραφώντας τα γυμνά τους σώματα εν αγνοία τους όταν ήταν παιδιά.

Η ταινία σημείωσε επιτυχία και ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, αλλά προκάλεσε, επίσης, διαμάχη για μια γυμνή σκηνή στην κρεβατοκάμαρα με τους ανήλικους, τότε, Whiting και Hussey. Η Hussey ήταν 15 ετών εκείνη την εποχή και ο Whiting 16 ετών. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Τζεφιρέλι τους έδειξε πού θα τοποθετούνταν η κάμερα και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα φωτογραφιζόταν γυμνοί, ούτε θα κυκλοφορούσε με γυμνά πλάνα η ταινία.

Στα 70 τους πλέον, οι δύο ηθοποιοί κατέθεσαν αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σάντα Μόνικα την Παρασκευή, κατηγορώντας την Paramount για σεξουαλική εκμετάλλευσή τους και για διανομή γυμνών εικόνων εφήβων παιδιών. Η αγωγή υποστηρίζει ότι ο Τζεφιρέλι ήταν ανέντιμος και ότι οι Whiting και Hussey κινηματογραφήθηκαν στην πραγματικότητα γυμνοί χωρίς να το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, ο Τζεφιρέλι τους είχε διαβεβαιώσει ότι θα φορούσαν ειδικά εσώρουχα στο χρώμα του δέρματος για τη σκηνή της κρεβατοκάμαρας. Αλλά τις τελευταίες ημέρες των γυρισμάτων, ο σκηνοθέτης φέρεται να τους παρακάλεσε να παίξουν γυμνοί με μακιγιάζ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση «η ταινία θα ήταν μια αποτυχία». «Αυτό που τους είπαν ήταν διαφορετικό από αυτό που συνέβη», δήλωσε ο Tony Marinozzi, μάνατζερ και των δύο ηθοποιών.

Ως αποτέλεσμα των υποτιθέμενων παραβάσεων του Τζεφιρέλι, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 96 ετών το 2019, και της Paramount, οι Whiting και Hussey λένε ότι έχουν υποστεί σωματικό πόνο, σοβαρή ψυχική οδύνη και συναισθηματική οδύνη, καθώς και «απώλεια» εισοδημάτων, εργασιακών παροχών και ευκαιριών απασχόλησης σε όλη τους τη ζωή. Ζητούν γενικές, αποζημιωτικές και τιμωρητικές οικονομικές και μη οικονομικές αποζημιώσεις που «πιστεύεται ότι ξεπερνούν» τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Η αγωγή βασίζεται εν μέρει σε νόμο της Καλιφόρνιας που ανέστειλε προσωρινά την παραγραφή σχετικά με αξιώσεις για ισχυρισμούς και καταγγελίες παλαιότερης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τα δικαστήρια κατέγραψαν τότε μια εισροή καταγγελιών κατά των προσκόπων της Αμερικής και της Καθολικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων οργανισμών. Η Paramount δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Σε συνέντευξή της στο Variety το 2018, η Hussey είχε υπερασπιστεί τη γυμνή σκηνή, σύμφωνα με το έντυπο. «Κανείς στην ηλικία μου δεν το είχε ξανακάνει αυτό», είχε πει, προσθέτοντας ότι ο Τζεφιρέλι το είχε σκηνοθετήσει με γούστο. «Ήταν απαραίτητη για την ταινία». Σε μια άλλη συνέντευξη του 2018 στο Fox News, είχε δηλώσει ότι η σκηνή ήταν «ταμπού» στην Αμερική, αλλά ότι το γυμνό ήταν ήδη συνηθισμένο στις ευρωπαϊκές ταινίες εκείνη την εποχή.