Skip to main content

«Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» στο Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων

Στην εκδήλωση θα γίνει και η παρουσίαση της πρώτης δωρεάν Ακαδημίας Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα «Μίμης Δομάζος»

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα, ο Αθλητικός Σύλλογος «Κηφισιά 2010» διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού», καθώς και την παρουσίαση της πρώτης δωρεάν Ακαδημίας Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα «Μίμης Δομάζος», στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσει κος Γιώργος Λιάνης , δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ της βελγικής τηλεόρασης, «Μίκης Θεοδωράκης, για την ελληνική μουσική, 15 Ιουλίου 1963», στο οποίο εμφανίζεται η Μαργαρίτα 4 χρονών και ο μπαμπάς της νέος πολύ.  Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Μικτή Χορωδία Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας.

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, με τον ιδιαίτερο συγγραφικό και ποιητικό λόγο της, αποτυπώνει στο χαρτί αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα που κουβαλάει από τα παιδικά της χρόνια μεγαλώνοντας δίπλα στον «δέσμιο άγριων λύκων» Μίκη Θεοδωράκη. Βιώνει τις στρατιωτικές εφόδους στο σπίτι, τις εκτοπίσεις, τις φυλακίσεις και με το αθώο παιδικό της βλέμμα παρακολουθεί πάντα από εκεί, χαμηλά, τις θεόρατες φιγούρες του πατέρα της και των αμέτρητων φρουρών του, συμμετέχοντας κι η ίδια σ’ έναν αέναο «χορό αρχαίας τραγωδίας».

Απόσπασμα από  το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Κάποια στιγμή, τον Αύγουστο, σε πήρανε – ήταν 21 Αυγούστου. Ζήσαμε όλοι μαζί μία απίστευτη ιστορία. (Χρειάζονται εκατοντάδες σελίδες για να περιγράψω όλες τις στιγμές, γιατί θα ήθελα να τις περιγράψω δευτερόλεπτο δευτερόλεπτο!) Από τη στιγμή που ήρθαν και σου είπε, ενώ ήσουνα μαζί μας στον κήπο φορώντας το σορτς σου, τα σανδάλια σου κι ένα μπλουζάκι, ο χωροφύλακας, περιτριγυρισμένος από πολλούς άλλους χωροφυλάκους, πως πρέπει να σε πάρουν επιτόπου!

Η μαμά έτρεξε φουριόζα να φτιάξει μια βαλίτσα κι εμείς μείναμε κοντά σου, κολλήσαμε πάνω σου και τα δυο, τραβούσαμε μαζί σου σαν ένας μικρούλης Χορός αρχαίας τραγωδίας… Κάποια στιγμή μάς απομάκρυναν οι χωροφύλακες, αλλά μας άφησαν να παραμείνουμε εκεί κοντά, έως ότου σε βάλουνε μέσα στο αυτοκίνητο. Θυμάμαι, υπήρχε πολλή ανθρώπινη κίνηση γύρω μας˙ ήμασταν μέσα σε μια μόνιμη κίνηση. Βοή, βουή, βουητό, βούισμα στ’ αυτιά μου. Όλες οι ομιλίες τους βοή, βουή, βουητό, βούισμα, δεν θυμάμαι σαφείς ομιλίες, μόνο βοή, βουή, βουητό, βούισμα… Αλλά τα μάτια μου θυμούνται τα πάντα! Εκθαμβωτική ανάμνηση! Πάλι ο Χορός μας πήγαινε μια από δω μια από κει, έως ότου ο Ήρωας τοποθετήθηκε στην τελευταία θέση του, της τελευταίας του Σκηνής: Σ’ έβγαλαν από την είσοδο του κήπου έξω στον δρόμο. Οι μάστορες ολόγυρα, ολόγυρα κι οι χωροφύλακες.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαργαρίτα-Ασπασία Θεοδωράκη είναι κόρη του Μίκη Θεοδωράκη και της Μυρτώς Αλτίνογλου. Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου του 1958. Ακολούθησε την οικογένειά της σε όλες τις μετακινήσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έζησε από κοντά όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο «Sorbonne Paris VIII» στη Vincennes. Είναι μητέρα τεσσάρων γιων και έχει δύο εγγονούς. Εδώ και είκοσι πέντε χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι επικεφαλής της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» που ως στόχο έχει τη διάδοση της μουσικής του συνθέτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, ασχολείται με τις εκδόσεις «Ρωμανός», που έχουν ως αντικείμενο την έκδοση και προβολή των Απάντων των μουσικών έργων του πατέρα της. Στόχος των δραστηριοτήτων της είναι η ανάδειξη και η διάδοση του έργου του πατέρα της. Ασχολείται με το κέντημα και τα ψηφιδωτά. Στον ελεύθερο χρόνο της, εδώ και αρκετά χρόνια, ξεκίνησε να ασχολείται με το κέντημα και αργότερα άρχισε να συλλέγει σπασμένα αντικείμενα (πλακάκια, ποτήρια, πιάτα, διακοσμητικά κ.ά.) δημιουργώντας πρωτότυπα κολάζ. Ξεκίνησε από μικρές επιφάνειες και τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε ολόκληρους τοίχους και πατώματα εξωτερικού χώρου. Ζει μόνη. Κι όμως παρέα με τριάντα πέντε γάτες και είκοσι δύο σκυλάκια, που περιμάζεψε, εγκαταλελειμμένα κι απροστάτευτα μωράκια, από τα σκουπίδια και από έρημους δρόμους ανά την Ελλάδα, και τα περιέθαλψε. Άνεργη βιβλιοφάγος. Ελπίζει.

Ο Μίμης Δομάζος θα παρουσιάσει την Ακαδημία Ποδοσφαίρου «Μίμης Δομάζος», θα μιλήσει για το έργο του και το φιλοζωικό χαρακτήρα της Ακαδημίας και θα μοιραστεί μαζί μας μνήμες από την εποχή του Wembley.

Η Ακαδημία Ποδοσφαίρου «Μίμης Δομάζος» είναι η πρώτη δωρεάν Ακαδημία Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, που άλλαξε το παιχνίδι και απέκτησε φιλοζωικό χαρακτήρα. Παιδιά από 5 ως 14 ετών προπονούνται εντελώς δωρεάν για όλη τη σεζόν από τον “Στρατηγό” του ελληνικού ποδοσφαίρου Μίμη Δομάζο, μαθαίνοντας τα μυστικά της μπάλας και στηρίζοντας τους αδέσποτους φίλους.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η πραγματοποίηση εγγραφής στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου και η προσφορά σε εβδομαδιαία βάση ξηράς τροφής, κονσερβών και ό,τι άλλο προαιρείται κάθε πολίτης για το καλό των τετράποδων φίλων μας.