Skip to main content

Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» στον Βασίλη Βασιλικό

Photo: Eurokinissi

Σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτησαν το πρωί της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου, τον Βασίλη Βασιλικό συγγενείς και φίλοι

Tο «ύστατο χαίρε» είπαν σήμερα, φίλοι και συγγενείς, στον Βασίλη Βασιλικό.

Ο βραβευμένος συγγραφέας, ανάμεσα στους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας πίσω του το σπουδαίο έργο του.

Photo – ΙΝΤΙΜΕ

Η τελευταία επιθυμία του σπουδαίου συγγραφέα ήταν αντί για στεφάνια, τα χρήματα να δοθούν για το έργο της «Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas», της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στο Α’ Νεκροταφείο βρέθηκαν και άνθρωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους συμπορεύτηκε επί χρόνια, αφού διετέλεσε για πέντε χρόνια βουλευτής, στην προηγούμενη βουλή, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος στην εκκλησία κάθισε δίπλα στην Έλενα Ακρίτα και την Λούκα Κατσέλη, ενώ περπάτησε προς τον χώρο της ταφής πλάι πλάι με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Λίγο πιο μπροστά του το στέλεχος του κόμματος που αποχώρησε Νίκος Βούτσης. Παρών και ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, η Σία Αναγνωστοπούλου και άλλοι.

Photo – NDP

Στο Α’ Νεκροταφείο βρέθηκαν ακόμη ο τέως ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γιώργος Λιάνης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Εκεί ήταν και ο Γιώργος Κατσαρός, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Γιώργος Νταλάρας με την σύζυγό του κ.ά.

Συγκινητική ήταν η παρουσία του διεθνούς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, με την σύζυγό του Μισέλ, που ήρθε από τη Γαλλία για να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο του φίλο, καθώς τους συνδέει το «Ζ», το βιβλίο στο οποία βασίστηκε η ομώνυμα ταινία.

Προκόπης Παυλόπουλος/Φωτ.: Eurokinissi

Προσερχόμενος, για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του Βασίλη Βασιλικού, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Με τον θάνατό του, ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε το δικό του “Ζ”. Και αυτό γιατί θα ζει ανάμεσά μας με το μεγάλο έργο του, το οποίο αποτελεί ορόσημο για την ελληνική αλλά και για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία γενικότερα. Έργο στο οποίο “πρωταγωνιστής” είναι ο Άνθρωπος, ο σκεπτόμενος και ελεύθερος Άνθρωπος. Και καθένας γνωρίζει τη σημασία της υπεράσπισης του Ανθρώπου και της Ελευθερίας, κυρίως στην εποχή μας».