Skip to main content

Μαρία Ψαθά: Πέθανε η κόρη του θεατρικού συγγραφέα και δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαθά

Μαρία Ψαθά (NDP Photo Agency Nikolareas-Daskalakis-Poupoulidou)

Το έργο της Μαρίας Ψαθά συνεχίζει τα τελευταία χρόνια η κόρη της και εγγονή του Δημήτρη Ψαθά, Λένα Νίτσου η οποία έχει αναλάβει και τη διεύθυνση των εκδόσεων.

Πέθανε η Μαρία Ψαθά, κόρη του αείμνηστου Έλληνα χρονογράφου, δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά.

Η Μαρία Ψαθά για χρόνια διαχειριζόταν τα πνευματικά δικαιώματα του σημαντικού έργου του πατέρα της, Δημήτρη Ψαθά. Τη είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης, με ανάρτησή του στο Instagram.

«Θα μπορούσα να γράψω δεκάδες πράγματα γι’ αυτή τη γυναίκα, για όσα ζήσαμε μαζί, για όσα μου εμπιστεύτηκε, για όσα της χρωστάω, για όσα πετύχαμε, για όσα ακόμα ονειρευτήκαμε. Θα μείνω όμως σε μια μόνο λέξη: «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» για να μη χάσει την αξία της στα πολλά λόγια. Αντίο κυρία Μαρία Ψαθά… Κουράγιο Λένα μου. Συνέχισε εσύ τώρα. Όπως θα ήθελε εκείνη».

Η κηδεία της Μαρίας Ψαθά έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο στις 16 Αυγούστου, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία των παιδιών της Οδυσσέα-Ελένης, Λένας-Δημήτρη, Λίζας-Παναγιώτη και των εγγονών της Μαρίλης και Έλλης.

Η Μαρία Ψαθά είχε ιδρύσει εκδοτικό Οίκο με το όνομά της από τον οποίο κυκλοφόρησαν έργα του πατέρα της, Δημήτρη Ψαθά. Μεταξύ αυτών τα «Ζητείται ψεύτης», «Φον Δημητράκης», «Ξύπνα Βασίλη», «Φωνάζει ο κλέφτης», «Ο αχόρταγος», «Μαντάμ Σουσού», «Η Θέμις έχει κέφια», «Στο καρφί και στο πέταλο», «Στου κουφού την πόρτα», «Γη του Πόντου» και άλλα.

Δημήτρης και Μαρία Ψαθά. Στα πόδια τους η Λένα Νίτσου (φωτ.: Αρχείο Μαρίας Ψαθά και Λένας Νίτσου)

Διοργάνωσε σειρά από αφιερωματικές εκδηλώσεις για τον Δημήτρη Ψαθά, σε ολόκληρη την Ελλάδα και συνεργάστηκε με πολλούς θεατρικούς παραγωγούς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς για την παρουσίαση των διαχρονικών έργων του πατέρα της. Μία από τις σημαντικές συνεργασίες ήταν και αυτή για το «Μαντάμ Σουσού», που ανέβηκε το 2018, στο θέατρο «Παλλάς», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με πρωταγωνίστρια τη Δήμητρα Παπαδοπούλου αλλά και το «Ξύπνα Βασίλη», που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο επίσης το 2018, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Ακολούθησε την επόμενη χρονιά το «Ζητείται ψεύτης», στο «Παλλάς», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια κ.ά.

Το έργο της Μαρίας Ψαθά συνεχίζει τα τελευταία χρόνια η κόρη της και εγγονή του Δημήτρη Ψαθά, Λένα Νίτσου η οποία έχει αναλάβει και τη διεύθυνση των εκδόσεων.