Skip to main content

Δημοπρατούνται έργα του Πάρι Πρέκα, υπέρ της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων

Η ζωγράφος και αεικίνητη δημιουργός Μερόπη Πρέκα, σύζυγος του πολυσχιδούς ζωγράφου, γλύπτη, χαράκτη, αρχιτέκτονα, κατασκευαστή «εργομηχανών» αλλά και κοσμημάτων και νομισμάτων Πάρι Πρέκα, που φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του, αποφάσισε να κάνει μία προσφορά ψυχής.

Αγάπησαν και οι δύο πολύ τη Γαλλία και το απέδειξαν ζώντας, δουλεύοντας, διδάσκοντας 2-3 μήνες κάθε χρόνο στο Παρίσι.  Η Μερόπη Πρέκα μόλις είδε τις φλόγες να ξεπηδούν από την καρδιά της Notre Dame στο Παρίσι ένιωσε έναν ακόμη θάνατο.

Πήρε μία γρήγορη απόφαση καρδιάς.

Κάλεσε τον γαλλικό Οίκο δημοπρασιών Rossini Paris – Drouot κατά την διάρκεια των τακτικών μηνιαίων εκτιμήσεων που κάνει στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και, αφού ενημερώθηκε για τη διαδικασία και την απόλυτη εξασφάλιση του στόχου της, προσέφερε 40 υδατογραφίες και 3 μεγάλες ελαιογραφίες με θέματα που ο Πάρις Πρέκας ζωγράφισε στο Παρίσι, στα Châteaux Margaux, Yquem, Palmer, Issan και αλλού, που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ και πουθενά, ώστε να γίνει μία ειδική δημοπρασία, που όλα της τα έσοδα να αποδοθούν για την αποκατάσταση  της Notre Dame (Παναγία των Παρισίων).

Ο γιός του Γάλλου ζωγράφου και  χαράκτη  Jean Carzou (1907-2000), συγκινήθηκε τρομερά με την προσφορά αυτή και ρώτησε αν θα μπορούσε να συμμετέχει και αυτός με 34 λιθογραφίες του πατέρα του από την Notre Dame και το Παρίσι –που αυτή τη χρονιά συμπληρώνονται 19 χρόνια από τον θάνατό του.

Αυτή η δημοπρασία ενώνει έναν Έλληνα καλλιτέχνη και έναν Γάλλο καλλιτέχνη γύρω από το ίδιο θέμα και δείχνει ψυχή, ήθος και  διεθνή ενότητα, ενόψει αυτής της τραγωδίας.

Στις 5 Νοεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 18.30, στις 6 Νοεμβρίου η  έκθεση θα ανοίξει για το κοινό, ενώ στις 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία, στις 14.30. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν στις αίθουσες δημοπρασιών ROSSINI –  7, Rue Rossini, 75009 Paris.

[email protected]