Skip to main content

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Eπιστρέφει το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέας της σειράς βιβλίων «Χάρι Πότερ», ανέφερε ότι θα επιστρέψει βραβείο που σχετίζεται με την οικογένεια Κένεντι, μετά από κριτική που της ασκήθηκε για απόψεις που διατύπωσε σε σχέση με τα τρανς άτομα.   

Στη συγγραφέα είχε δοθεί το βραβείο Ripple of Hope από τον Οργανισμό «Robert F. Kennedy για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» την περασμένη χρονιά. Ωστόσο, νωρίτερα μέσα σε αυτόν τον μήνα, η πρόεδρος του Οργανισμού, Κέρι Κένεντι, υποστήριξε πως οι απόψεις που διατύπωσε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ υπήρξαν μειωτικές για την ταυτότητα των τρανς ατόμων. H Ρόουλινγκ, από την πλευρά της, ανέφερε ότι ο υπαινιγμός της Κένεντι ότι είναι «τρανσοφοβική» αποτελεί λάθος.  

Νωρίτερα τον Ιούνιο, προκλήθηκαν αντιδράσεις, όταν με ανάρτησή της στο Twitter η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ συσχέτισε το φύλο και την εμμηνόρροια. Πολλοί αστέρες από τις κινηματογραφικές μεταφορές του «Χάρι Πότερ» πήραν αποστάσεις από τις δηλώσεις της, ανάμεσά τους και ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, που ενσάρκωσε τον Χάρι Πότερ.   «Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Οποιαδήποτε δήλωση περί του αντιθέτου διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των τρανς ανθρώπων και είναι ενάντια σε όλες τις συμβουλές που δίνουν οι επαγγελματίες υγείας που έχουν πολύ μεγαλύτερη ειδίκευση σε αυτό το θέμα από ό,τι εγώ ή η Τζο», ανέφερε μεταξύ άλλων.   

Από την πλευρά της, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ σε νέα δήλωσή, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, ανέφερε πως διαφωνεί με την άποψη «ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του σύγχρονου ριζοσπαστικού κινήματος για τα δικαιώματα των τρανς και τα δικαιώματα των γυναικών». Παράλληλα, σημείωσε ότι «χιλιάδες γυναίκες» ήρθαν σε επαφή μαζί της για να της συμπαρασταθούν και κάλεσε σε μία περισσότερο διεξοδική συζήτηση.   

«Γιατροί, ακαδημαϊκοί, ψυχοθεραπευτές, δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί και προσωπικό σε φυλακές και ξενώνες γυναικών, επίσης, επικοινώνησαν μαζί μου», ανέφερε.  «Οι επαγγελματίες αυτοί, κάποιοι εκ των οποίων στην κορυφή των Οργανώσεων που εργάζονται, έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπο της θεωρίας της ταυτότητας φύλου στους ευάλωτους εφήβους, στα δικαιώματα των γυναικών και για την κατάργηση των κανόνων προστασίας των πιο ευάλωτων γυναικών».    «Κανείς από αυτούς δεν μισεί τα τρανς άτομα», διευκρίνισε.    

Σχετικά με την απόφασή της να επιστρέψει το βραβείο, η συγγραφέας ανέφερε ότι λυπάται βαθιά που ο Οργανισμός ένιωσε υποχρεωμένος να υιοθετήσει αυτήν τη στάση, «αλλά κανένα βραβείο ή τιμή, ανεξάρτητα από τον θαυμασμό μου για το πρόσωπο από το οποίο ονομάστηκε, σημαίνει τόσο πολλά για εμένα ώστε να χάσω το δικαίωμα να ακολουθήσω τις επιταγές της συνείδησης μου».