Skip to main content

Matthew Skoller: «…βαθιά σχέση μεταξύ των αμερικανικών blues και των ελληνικών ρεμπέτικων»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Με τη φυσαρμόνικα και τη φωνή του να μετράει σχεδόν μία 30ετία στο υψηλότερο επίπεδο της blues, με εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο και έχοντας κατακτήσει μια θέση στο Blues Hall of Fame, ο κορυφαίος Αμερικανός αρμονικίστας Matthew Skoller επισκέπτεται για μια ακόμα φορά την Ελλάδα, και μας μιλά για τις εμφανίσεις του στην Αθήνα.

Συνοδεύοντας, με την μπάντα του, μια από τις σημαντικότερες και ιστορικές φωνές του σύγχρονου Chicago Blues, την Αμερικανή ερμηνεύτρια Deitra Farr, ο Matthew Skoller θα  μας ταξιδέψει στη μαγεία του αυθεντικού Chicago Blues, για τέσσερις βραδιές, στο Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 27 έως και τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

Γνωστός για το εκρηκτικό του μουσικό ταπεραμέντο και απόλυτα προσηλωμένος στην blues παράδοση του Chicago, ο ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό Matthew Skoller μιλά για τις συναυλίες του, για την Ελλάδα και για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Τι θα παρουσιάσετε στο ελληνικό κοινό αυτές τις τέσσερις βραδιές;

Τη φυσαρμόνικά μου, τα λόγια / την ποίησή μου, τη φωνή μου. Έχω βγάλει ένα νέο CD, που λέγεται “Blues Immigrant», και θα χρησιμοποιήσω υλικό από αυτό το νέο άλμπουμ. Έχω τραγούδια, που είναι πολύ σχετικά με το τι συμβαίνει στη χώρα μου αυτήν τη στιγμή. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο. Έτσι, δεν είχα καμία ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι πλανητάρχης, αλλά το ενδιαφέρον των τραγουδιών είναι ότι δείχνουν πως τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε τώρα, υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό. Αλλά τώρα, έχουμε κάποιον στην εξουσία, που πρόκειται να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα, αντί να τα λύσει. Το ομότιτλο τραγούδι “Blues Immigrant” είναι υποψήφιο για τον τίτλο “Τραγούδι της Χρονιάς” από τα Βραβεία Blues των ΗΠΑ.

Πόσο μεγάλο είναι το φάσμα της blues μουσικής;

Είναι σαν τη δύναμη της φύσης, είναι σαν να ρωτάς πόσο μεγάλη είναι η δύναμη του “αέρα”. Θα μπορούσα να σπάσω τα στοιχεία της μουσικής πνευματικά και να μιλήσουμε για μινιμαλισμό, έναν χώρο, όπου τα συναισθήματα είναι το επίκεντρο, είναι η απαρχή στην ιστορία της διάσημης μουσικής, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των δημιουργών της, των Αφροαμερικανών. Πρόκειται για ένα πολύτιμο δώρο, που παραχώρησαν στον κόσμο, που άλλαξε τη μουσική σε παγκόσμιο επίπεδο, που έγινε ένας από τους έρωτες της ζωής μου από πολύ μικρή ηλικία, αλλά, στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα πράγματα ευτελίζουν κάτι, που είναι μια δύναμη της φύσης και της υψηλής τέχνης. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα σύγχρονο είδος μουσικής, που δεν έχει επηρεαστεί από τα blues.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αυθεντικού Chicago Blues;

Ερωτήσεις της “αυθεντικότητας” και “πρωτοτυπίας” είναι δύσκολα ερωτήματα. Αν ρωτάτε για τα μουσικά στοιχεία της μουσικής που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του Chicago Blues (περίπου 1950 – 1959), τότε θα πρέπει να πω ότι ξεκίνησε, ηλεκτρίζοντας τη μουσική που ήρθε από το Δέλτα του Μισισιπή, ώστε να προσαρμοστεί στον δυνατό αστικό θόρυβο του Σικάγο. Υιοθέτησε, επίσης, οργανικά στοιχεία της πιο εξελιγμένης τζαζ, που συνάντησαν μουσικοί του Δέλτα κατά τη μετακόμιση στο Σικάγο. Οπότε, είναι αυτή η μουσική, συχνά σε συνδυασμό με κάποιες πιο εξελιγμένες συγχορδίες και μελωδίες.

Οι μουσικοί της blues λένε ιστορίες σχετικά με “το εδώ και τώρα”. Έτσι, πολλά από τα θέματα των τραγουδιών έχουν να κάνουν με τη ζωή σε μια γιγαντιαία πόλη, που δεχόταν μεγάλη μετανάστευση των αγροτικών πληθυσμών σε ένα αστικό περιβάλλον. Το γεγονός ότι η μουσική μετακινήθηκε από ένα θερμό κλίμα σε ένα κρύο περιβάλλον (κατά τη διάρκεια του χειμώνα), έχει να κάνει με την ισχυρή φύση του Chicago Blues. Αν συγκρίνετε τον χαλαρό χαρακτήρα των blues της δυτικής ακτής με το ανατρεπτικό Chicago Blues, μπορείτε να δείτε ότι blues από ένα τροπικό κλίμα παράγουν λιγότερη θερμότητα από blues από ένα μέρος που έχει θερμοκρασίες υπό το μηδέν!

Έχετε επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Λατρεύω να παίζω στην Ελλάδα, και το Half Note είναι ένα από τα αγαπημένα μου κλαμπ όλων των εποχών. Είναι η ζεστασιά, τόσο των θεατών, όσο και των ανθρώπων που έχουν το κλαμπ, που το κάνουν τόσο καταπληκτικό. Ανέκαθεν, πίστευα ότι υπήρχε μια βαθιά σχέση μεταξύ των αμερικανικών blues και των ελληνικών ρεμπέτικων. Οι άνθρωποι σέβονται τους καλλιτέχνες και τους ακούνε βαθιά. Αυτό ακριβώς μου αρέσει.

Πώς αισθάνεστε για την τροπή, που παίρνουν τα πράγματα στις ΗΠΑ, με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ;

Είναι ένας εφιάλτης. Όλη τη χώρα μας την έχει καταλάβει απροκάλυπτος φασισμός, και όλος ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί πολύ, όπως εμείς. Προκάλεσε τεράστια ζημιά, ακόμα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Και τώρα που είναι στην εξουσία, απομακρύνει τα θετικά βήματα που έγιναν κάτω από το νεοφιλελεύθερο καθεστώς του Ομπάμα και θα επαναφέρει τα αρνητικά πράγματα, που συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτής της διοίκησης. Είναι ένας αυτονομιστής ρατσιστής, που θέλει να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Δημιούργησε ένα μητρώο των μουσουλμάνων αδελφών, ώστε να τους φυλακίσουν και να τους απελάσουν. Αρνείται την αλλαγή του κλίματος και θα θυσίαζε έναν πλανήτη που ήδη πεθαίνει, ώστε τόσο ο ίδιος, όσο και οι δισεκατομμυριούχοι της ελίτ του να μπορούν να επωφεληθούν από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Πρόκειται για έναν μισογύνη, που έχει χυδαία περιφρόνηση για τις γυναίκες. Έχει ήδη αρχίσει να διαλύει το πρόγραμμα οικονομικής φροντίδας του Obama, που παρέχει ιατρική ασφάλιση σε εκατομμύρια φτωχούς. Είναι μια ασταθής προσωπικότητα, που δεν θα έπρεπε να έχει τον έλεγχο της πιο ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στη Γη.

Έχω πολύ υλικό, που είναι σχετικό με τα θέματα αυτά, στο νέο μου άλμπουμ “Blues Immigrant”, που θα παρουσιάσω στο Half Note. Σαν καλλιτέχνης, νιώθω ότι έχω την ευθύνη να χρησιμοποιήσω το χάρισμα της προσωπικής μου έκφρασης, για να καταπολεμήσω το κακό που αντιπροσωπεύει. Είμαι μέρος μιας ομάδας καλλιτεχνών στις ΗΠΑ, που είμαστε ομοϊδεάτες. Αποκαλούμε τους εαυτούς μας “Degenerate” Artists Against Fascism. Αυτό είναι μια αναφορά στους σύγχρονους καλλιτέχνες, που είχαν επισημανθεί ως “εκφυλισμένοι”, από τους Ναζί, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και είχαν κατασταλεί, λογοκριθεί και συλληφθεί από το καθεστώς αυτό. Ελάτε μαζί μου στο Half Note, όπου θα ακούσετε τον ήχο της αντίστασης!

Συντελεστές

Deitra Farr: φωνητικά, Matthew Skoller: φυσαρμόνικα – φωνητικά, Chris Rannenberg: πιάνο – πλήκτρα, Stan Noubard Pacha: κιθάρα, Fred Jouglas: μπάσο, Pascal Delmas: ντραμς.

Πληροφορίες

Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς – Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Ώρα έναρξης: Παρασκευή και Σάββατο: 22.30, Κυριακή και Δευτέρα: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 30 ευρώ, Β΄ ζώνη: 25 ευρώ, μπαρ: 20 ευρώ, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες, για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: halfnote.gr, viva.gr και artinfo.gr.