Skip to main content

«Ανοιχτά σύνορα» με τη δύναμη του χορού

Προσδοκώντας, μέσα από τα τέσσερα έργα που την απαρτίζουν, να προβληματίσει και να αφυπνίσει το κοινό σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες και τη βαθιά υπαρξιακή κρίση των καιρών, η σπονδυλωτή παράσταση, με γενικό τίτλο «Open Frontiers», παρουσιάζεται από την Hellenic Dance Company, στην Πειραιώς 260, στις 7 και 8 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Εκρηκτική δήλωση πάνω στα δεινά της ανθρωπότητας

Τα έργα των Akram Khan, Martha Graham, Pascal Rioult και Tono Lachky, που θα ερμηνεύσουν οι χορευτές της Hellenic Dance Company (της ομάδας της ΚΣΟΤ), επιλέχθηκαν ακριβώς γιατί όλα μαζί μπορούν να αποτελέσουν μια εκρηκτική δήλωση πάνω στα δεινά της ανθρωπότητας και τους κινδύνους για την ίδια τη ζωή. Τέσσερις καλλιτέχνες από διαφορετικές εποχές, τέσσερα έργα σε διαφορετικό στυλ, αλλά με κοινή ανησυχία για το μέλλον, με κοινή αποστροφή στον εφησυχασμό και σαφή προσανατολισμό στην αντίδραση απέναντι σε όσα βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ευτυχία. Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής, τον Οκτώβριο του 2014, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές και τον ενθουσιασμό του κοινού και, τώρα, επιστρέφει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Vertical road» του Akram Khan

Ο Akram Khan είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χορογράφους της γενιάς του και ιδιαίτερα γνωστός για τις συνεργασίες του: «In – I» (2008) με τη διάσημη ηθοποιό Juliette Binoche, «Sacred monsters» (2006) με τη μεγάλη χορεύτρια Sylvie Guillem, και το βραβευμένο «Ζero degrees» (2005) με τον Sidi Larbi Cherkaoui. Παράλληλα, έχει ιδρύσει την Akram Khan Company. Η χορευτική γλώσσα κάθε παραγωγής της έχει ως αφετηρία τις καταβολές του δημιουργού της στο κλασικό ινδικό ιδίωμα kathak και στη μαθητεία του στον σύγχρονο χορό.

Το «Vertical road» (βραβείο κριτών The Age για το καλύτερο νέο έργο του 2010), το οποίο αντλεί έμπνευση από την παράδοση των Σούφι και τον Πέρση ποιητή και φιλόσοφο Rumi, είναι ένα εμβληματικό έργο του Akram Khan για σύνολο σύγχρονου χορού, με μουσική που συνέθεσε ειδικά γι’ αυτό ο επί πολλά χρόνια συνεργάτης του, συνθέτης Nitin Sawhney.

«Panorama» της Martha Graham

Η χορογράφος Martha Graham εμπνεύστηκε και δημιούργησε το «Panorama», το 1935, σε μια περίοδο που η καταπίεση των μειονοτήτων, η Μεγάλη Ύφεση και η άνοδος του φασισμού απασχολούσαν σοβαρά πολλούς καλλιτέχνες. Διαποτισμένο από τις ανησυχίες αυτές, το έργο γεννήθηκε για να εκφράσει τη δύναμη του ανθρώπου να αλλάξει τα πράγματα. Η Hellenic Dance Company ερμήνευσε με συνέπεια και πάθος αυτό το σπουδαίο έργο στη Νέα Υόρκη και το Ηρώδειο, αποσπώντας θετικές κριτικές από τον Τύπο, αλλά και το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

«Wien» του Pascal Riout

Έχοντας μαθητεύσει και αναδειχθεί στις ομάδες χορού May O’ Donnell, Paul Sanasardo και Martha Graham Dance Company, ο Pascal Riout πέρασε, το 1994, στο επόμενο στάδιο, ιδρύοντας τη δική του ομάδα, Rioult. Έχει χαρακτηριστεί ως «ένας από τους πιο θαρραλέους και με βάθος δημιουργούς του σύγχρονου χορού σήμερα, με ρίζες στην παράδοση και ανοιχτό βλέμμα στο μέλλον».

Πιστό στις προθέσεις του Ραβέλ, το «Wien» είναι μια φανταστική και μοιραία περιδίνηση με μαγικές διαστάσεις. Το βιεννέζικο βαλς, η τέλεια εικόνα της εξευγενισμένης κοινωνίας, μετατρέπεται σε σύμβολο ενός αποσαθρωμένου κόσμου, που βρίσκεται στη δίνη της βίας και του εξευτελισμού. Το κομμάτι φέρει τη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα της απελπισίας και της μοιρολατρίας. Πρόκειται για τα χνάρια μιας ανθρωπότητας που αποτυγχάνει και για ένα προμήνυμα του θριάμβου του κακού.

«No more fairytales» του Tono Lackhy

Ο Tono Lachky, ένα από τα πλέον ανερχόμενα διεθνή αστέρια του σύγχρονου χορού, έγινε μέλος της Akram Khan Company, το 2004, και ακολούθησε τη μεγάλη διεθνή περιοδεία του «MA» (48 χώρες σε όλο τον κόσμο) για δύο χρόνια. Ως χορογράφος, έχει δημιουργήσει διάφορα έργα και είναι συνιδρυτής του Les SlovaKs Dance Collective.

Έχει το χάρισμα να αποτυπώνει σε κίνηση τον σφυγμό της εποχής μας, με παλμό, χιούμορ και έντονα θεατρικά στοιχεία. Η νέα πρωτότυπη χορογραφία του, με τίτλο «No more fairytales», είναι ένα κωμικοτραγικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα, μια γιορτή του χορού «αφιερωμένη στους Έλληνες, στους καιρούς της κρίσης».

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 (Κτήριο Η): Πειραιώς 260 – Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, φοιτητικό – άνεργοι – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 – εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 17:00, Σάββατο: 9:00 – 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 – 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη της.

naftemporiki.gr