Skip to main content

Ute Lemper: «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, νιώθω σαν στο σπίτι μου…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

«Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, νιώθω σαν στο σπίτι μου…», μας είπε η  διεθνούς φήμης Γερμανίδα ερμηνεύτρια Ute Lemper που επισκέπτεται τη χώρα μας, για να παρουσιάσει, απόψε στις 8.30, την παράσταση «Last tango in Berlin», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών [Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα].

Πολύπλευρη καλλιτέχνις, με μακρά πορεία στο θέατρο, τη μουσική, τον χορό και τον κινηματογράφο, και έχοντας κατακτήσει κοινό και κριτικούς παγκοσμίως, η Lemper θα παρουσιάσει μια παράσταση – αφήγηση, ένα ταξίδι στα χρόνια της λαμπερής καριέρας της. Μέσα από το «Last tango in Berlin», περπατά στα σοκάκια του κόσμου, ανακαλύπτοντας αρχαία και σύγχρονα «φαντάσματα» του χρόνου, που εξιστορούν ιστορίες για τον χαμό, την αγάπη, το πάθος, την επιβίωση, την επανάσταση, την αντίδραση στην καταπίεση. Τραγούδια για ανθρώπους και όνειρα, τραγούδια για όσους τολμούν ακόμα να ονειρεύονται.

Το ταξίδι ξεκινά από το Βερολίνο, με σάουντρακ το βασικό ρεπερτόριό της, που δεν είναι άλλο από τα λόγια τoυ Brecht, τη μουσική του Weill και τα τραγούδια των καμπαρέ του μεσοπολεμικού Βερολίνου, και συνεχίζεται στο ποιητικό σύμπαν των γαλλικών τραγουδιών των Brel, Piaf, Ferré, για να φτάσει στον αργεντίνικο κόσμο του tango nuevo  του Astor Piazzolla. Πέρα, όμως, από τα τραγούδια των αγαπημένων της συνθετών, η Lemper θα παρουσιάσει και δικά της κομμάτια, συνδέοντας, έτσι, το χθες με το σήμερα, αλλά και ένα ειδικό αφιέρωμα στον Pablo Neruda.

Η δυναμική της, η ευστροφία της, η προσαρμοστικότητά της και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του ρεπερτορίου της έχουν προσφέρει στη Lemper διεθνή αναγνώριση. Επιδέξια στην υποκριτική, στη θεατρική της πορεία έχει αφήσει το προσωπικό της στίγμα σε ιστορικές παραστάσεις και παραγωγές, έχοντας αποσπάσει το βραβείο καλύτερης ηθοποιού «Moliere» για την ερμηνεία της στο «Cabaret» και το βραβείο Laurence Olivier για το «Chicago». Παράλληλα, ξεχώρισε μέσα από συμμετοχές σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Στη μουσική της καριέρα, έχει παρουσιάσει από κλασικά μέχρι avant garde έργα, καθώς και δικές της δημιουργίες, και έχει  κατακτήσει μερικές από τις πιο σημαντικές αίθουσες παγκοσμίως. Μεγάλη η λίστα  συνεργασιών της με διάσημες ορχήστρες του κόσμου και θρυλικά ονόματα – όπως οι Elvis Costello, Tom Waits, Philip Glass, Nick Cave.

Τι θα παρουσιάσετε στο ελληνικό κοινό σε αυτήν τη μοναδική σας εμφάνιση;

Το “Last Tango in Berlin” είναι ένας συμβολικός τίτλος για την τελευταία ελεύθερη περίοδο του Βερολίνου. Θα παρουσιάσω μια μουσική αναζήτηση από όλο το ταξίδι της ζωής μου με τραγούδια από την Αργεντινή, τη Γερμανία, τη Γαλλία – Weill, Brecht, Brel, Ferré, Piazzolla, Piaf, Hollaender κ.ά. – αλλά και μελοποιημένους στίχους του Neruda και του Coelho.

Ποια στιγμή – ή στιγμές – θεωρείτε ότι στάθηκε καθοριστική για την εξέλιξη της λαμπρής και πολυσύνθετης καριέρας σας;

Σημαντικό σημείο στη ζωή μου ήταν το μιούζικαλ και τα πρότζεκτ των μεγάλων ηχογραφήσεων, όπως η “Οπερα της Πεντάρας”, τα μουσικά θέματα του Kurt Weill και του Bertolt Brecht.

Η σχέση σας με την ποίηση;

Για μένα η ποίηση είναι μία βασική έμπνευση της δουλειάς μου, της δημιουργίας μου. Εκστασιάζομαι να μεταφέρω εξαιρετικά ποιήματα στον κόσμο της μουσικής και να τα παρουσιάζω με το δικό μου τρόπο. Μου αρέσει να δίνω στις λέξεις κι άλλες διαστάσεις και να τις εντάσσω στο διαισθητικό κόσμο της μουσικής και του συναισθήματος. Δεν είναι όλα τα κείμενα καλά για αυτό το πείραμα. Αλλά το απολαμβάνω να δημιουργώ αυτές τις μικρές “όπερες”. Για τον Bukowski, ένα πρωτοποριακό jazz κομμάτι, για τον Neruda έναν μουσικό κύκλο που βασίζεται σε τραγούδια της Λατινικής Αμερικής, αλλά κυρίως στο chanson, και για τον Coelho ένα πνευματικό ταξίδι.

Ποια από τα τραγούδια σας αγαπάτε περισσότερο; 

Τα αγαπώ όλα…το καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό για μένα …Άλλωστε πώς θα τα ερμήνευα εάν το καθένα ξεχωριστά δεν με άγγιζε βαθιά μέσα στην ψυχή μου…;

Έχετε επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Κάθε φορά που έρχομαι, νιώθω σαν στο σπίτι μου… Νομίζω, αυτό τα λέει όλα!