Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Μέλος της ομάδας «Κι όμΩς Κινείται», η οποία συνθέτει ένα θέαμα χορού και ακροβασίας, που χτίστηκε με αφορμή το φιλμ νουάρ και τη φιλοσοφία του, η χορεύτρια και χορογράφος Χριστίνα Σουγιουλτζή μάς μιλά για την παράσταση «Noir», που παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, έως τις 31 Μαΐου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ.
Η Χριστίνα Σουγιουλτζή ξετυλίγει, με την υπόλοιπη ομάδα, μια απλή υπόθεση σε 14 σκηνές, η οποία εξιστορεί τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που οδήγησαν σε δύο αναπάντεχους θανάτους, και μιλά για την παράσταση, για το σχήμα «Κι όμΩς Κινείται» και για τη σημερινή Ελλάδα.
Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του «Noir»;
Εκεί που η επιτυχία ταυτίζεται με την ευτυχία και η ανθρώπινη δραστηριότητα συγκεντρώνεται στην προσπάθεια να πιάσει «την καλή», τη στιγμή που το “αμερικάνικο όνειρο” φαίνεται να θριαμβεύει, εμφανίζεται το φιλμ νουάρ. Ποτισμένο από τον υπαρξισμό, εμφανίζει την ιδέα του αντιήρωα. Εγκαταλελειμμένος σε έναν κόσμο χαοτικό, απειλητικό, με συμπεριφορά κινήτρων σκοτεινών, στα όρια των ηθικών νόμων, προσπαθεί να υπάρξει με αξιοπρέπεια. Ή, τουλάχιστον, να βρει έναν λόγο να τον κρατήσει ζωντανό.
Ποια είδη τέχνης συνδυάζει η παράσταση;
Είναι μια παράσταση, που έχει φτιαχτεί από χορευτές – Μαλκότσης Ερμής, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Καραχανίδης Αναστάσης -, ακροβάτες – Bentancor Camilo, Λινάρδου Αντιγόνη – και μουσικούς – Ρέλλος Θοδωρής, Αντωνίου Κλέων, Αμέντας Γιώργος -. Και επίσης, είναι μια παράσταση, που έχει φτιαχτεί από φίλους και συνεργάτες χρόνων.
Πώς εξελίσσεται η ιστορία της;
Το σενάριο είναι απλό, κλισέ, με ρόλους καρικατούρες. Ένας άντρας και μια γυναίκα που ερωτεύονται, προδίδουν και συναλλάσσονται με χαρακτήρες – σύμβολα της επιτυχίας, για να βρεθούν, τελικά, αντιμέτωποι με το μοιραίο αναπόδραστο τοίχος στην ανθρώπινη φιλοδοξία. Όλα αυτά με χιούμορ και, φυσικά, την απαραίτητη ελευθερία στη σύνταξη της δομής της παράστασης, ώστε να μην εξαναγκάσουμε τη σωματική έκφραση να γίνει παντομίμα.
Μιλήστε μας για την ομάδα «Κι όμΩς Κινείται». Ποια είναι η φιλοσοφία και η φιλοδοξία της;
Η ομάδα προέκυψε από τη συνεργασία με τον Bentancor Camilo, καλλιτέχνη του τσίρκου, από την Αργεντινή. Ξεκίνησε το 2003, στην Αθήνα, στον Κρατήρα. Η αρχική μας επιδίωξη δεν ήταν απλώς η σκηνική μας συνύπαρξη, αλλά η διάχυση της τεχνικής και του εκφραστικού πεδίου της τέχνης του τσίρκου, μέσα στη λειτουργία μιας παράστασης χορού. Η ακροβασία έχει να κάνει με την υπέρβαση του ανθρώπινου ορίου, το κατόρθωμα, και αυτό είναι, εξ ορισμού, συγκινητικό. Οι καλλιτέχνες του τσίρκου στοχεύουν, κατά κύριο λόγο, στον εντυπωσιασμό, την έκπληξη, το γέλιο, τη θλίψη και γενικά τη συναισθηματική ταραχή, είναι άμεσοι και ιδιαίτερα τολμηροί κινησιολογικά και εκφραστικά.
Οι χορευτές βρίσκονται σε μια συνεχή πορεία διεύρυνσης του εκφραστικού τους πεδίου, ανατροφοδότησης του κινησιολογικού τους υλικού, προκειμένου να βρουν εκείνους τους τρόπους, που θα τους επιτρέψουν να είναι δημιουργικοί στο παρόν τους. Μία παράσταση χορού, όταν δεν χρησιμοποιεί μια προκαθορισμένη ή παραδοσιακή φόρμα (π.χ. μπαλέτο, φλαμένγκο), καλείται να πλάσει έναν ιδιαίτερο κινησιολογικό κώδικα, να κάνει μια αφήγηση στη γλώσσα του σώματος. Μια γλώσσα τρομακτικά δυνατή, που δεν βασίζεται σε λογικούς συνειρμούς, αλλά στην καταλυτική ισχύ της ανθρώπινης παρουσίας. Γοητευμένοι από τους δύο αυτούς κόσμους, προσπαθήσαμε να τους φέρουμε μαζί.
Στην Ελλάδα, ο χορός έχει τη θέση που του αξίζει;
Ο χορός είναι μοντέρνα τέχνη. Δεν έχει παράδοση να τον αποκωδικοποιήσει στο συναίσθημα των ανθρώπων. Αυτό είναι και καλό και κακό. Είναι στο χέρι μας να βρούμε τους τρόπους εκείνους και τους δρόμους, που θα μας φέρουν σε επικοινωνία με το γύρω. Στην κλίμακα που αυτό είναι εφικτό.
Στη σημερινή κατάσταση της χώρας μας, τι σας ανησυχεί περισσότερο;
Δεν έχω ζήσει κάπου αλλού, για να ξέρω αν μου φταίει η Ελλάδα. Τρομακτική δυστυχία. Αφόρητη. Γύρω γύρω, πόλεμος, θάνατος, εκμετάλλευση… βία τρομακτική. Δεν ξέρω πώς την αντέχουμε. Είμαστε τρομερά εκπαιδευμένοι. Και μαζί με αυτά, σε όσους δεν κινδυνεύουν άμεσα, βασιλεύει μια καταθλιπτική αδράνεια. Η ζωή έχει γεμίσει πράξεις, υστερία και προσπάθεια, αλλά η κίνηση, ουσιαστικά, είναι ανύπαρκτη. Σαν να βλέπεις ένα ψάρι να σπαρταράει στη θέση του ακίνητο, αντί να κολυμπάει.
Είστε αισιόδοξη για το μέλλον;
Ναι, αν και παράλογα. Για γιατρειά. Αν, επίμονα, κάποιος επαναλαμβάνει στον εαυτό του ότι, όπου να ’ναι, θα έρθει το φως, ακόμα και όταν βρίσκεται σε πλήρες σκοτάδι, ίσως δίνει το δικαίωμα και την ευκαιρία στο ανέλπιστο να γίνει πραγματικό.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: «Κι όΜως κινείται», κίνηση: «Κι όΜως κινείται», σε συνεργασία με τους χορευτές, μουσική: Αντωνίου Κλέων, Ρέλλος Θοδωρής (mode plagal), la μπάντα de la nada, φως: Camilo Bentancor, σκηνικός χώρος: «Κι όΜως κινείται», εικαστικός σχεδιασμός: Αντζουλίδης Αντώνης, κατασκευή κοστουμιών: Μουζάκη Φανή – Μάνεση Αγγελική, φωτογραφίες: Αποστολίδου Μυρτώ. Ερμηνεία: Bentancor Camilo, Καραχανίδης Τάσος, Λινάρδου Αντιγόνη, Μαλκότσης Ερμής, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα, Αμέντας Γιώργος, Αντωνίου Κλέων, Ρελλος Θοδωρής.
Πληροφορίες
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Φρυνίχου 14 – Πλάκα, τηλ. ταμείου: 210 3222464 και 210 3236732. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά.Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.