Με πλήθος εκδηλώσεων, που ξεκινούν από την Αθήνα και εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα, υποδέχεται η Ελλάδα την Δευτέρα 23 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
Ο θεσμός διοργανώνεται επί ετήσιας βάσεως από την Unesco με σκοπό την προώθηση και την προβολή της ανάγνωσης – και όχι μόνο της ανάγνωσης. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το μακρινό 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας, επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες. Το 1995, η Unesco καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Βουλή – φωταγώγηση
Η Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται στην Ελλάδα από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις με άξονα το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.
Στον εορτασμό συμμετέχει φέτος και η Βουλή των Ελλήνων, φωταγωγώντας το κτήριό της στις 23 Απριλίου με το λογότυπο της Ημέρας Βιβλίου και δίνοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο και η ανάγνωση αποτελούν τη βάση της παιδείας και της δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό, το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβάλλει την έννοια του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού και την ιδέα της βιβλιοφιλίας σε όλες τις ηλικίες, την ημέρα που η Αθήνα ανακηρύσσεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018.
Δράσεις – εκδηλώσεις
Στο Επιγραφικό Μουσείο συνεχίζει να φιλοξενείται έως τις 31 Μαΐου 2018 η έκθεση «Μνήμη – Λήθη: Γραφή Ελληνική-Κινεζική», την οποία επιμελήθηκαν οι Βασιλική Κολιπέτσα, Κωνσταντίνος Στουπάθης και Lin Ioanna και εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου. Μέσω των εκτιθέμενων έργων τέχνης συναντιούνται και συνδιαλέγονται δύο από τις αρχαιότερες γραφές του κόσμου, η ελληνική και η κινεζική. Συμμετέχουν με έργα τους οι Έλληνες και οι Κινέζοι καλλιτέχνες: Αγγελόπουλος Χρήστος, Αποστολά Αγγελική, Yimimg Kuang, Γκαρστέα Έλενα, Kallan Canuto, Κολιπέτσα Βασιλική, Lin Ioanna, Παπαγεωργίου Χριστίνα, Πεταλάς Μιλτιάδης, Σανταμούρης Χρήστος, Τριανταφύλλου Δώρα, Xianilang Ca.
Όπως είχε γίνει και το 2017, οι δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου διαχέονται σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Διαβάζω και Αλλάζω» (www.greekbookday.gr), με εθελοντική συμμετοχή των φορέων που εποπτεύονται κα χρηματοδοτούνται από αυτό.
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου διοργανώνει στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, τη Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ. την εκδήλωση-συζήτηση «Οι περιπέτειες μια λέξης», με συμμετοχή των συγγραφέων Ντίνου Μελάχρι, Σταύρου Σταυρίδη και Θανάση Μανιφάβα.
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), διοργανώνουν το Σάββατο 28 Απριλίου, μεταξύ 11 π.μ. – 1 μ.μ., τη δράση ανοιχτού χώρου «#Bookάρουμε: Το βιβλίο επιστρέφει!», με μουσικά όργανα, ντουντούκες και εικονικά σημεία “πώλησης” βιβλίων, σε κεντρικά σημεία της πόλης. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί και μουσικοί των ομάδων του ΔΗΠΕΘΕ.
Τέλος, στις δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου συμμετέχει και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.