Skip to main content

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας Αιγύπτου υπογράφουν Μνημόνιο Πανεπιστημιακής Συνεργασίας

Μαθητές Αβερώφειου Λυκείου σε εθνική παρέλαση.

Την Παρασκευή 22α Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 06:30 μ.μ. στα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Αιγύπτου, πρόκειται να διαλάβει χώρα, ένα σημαντικό γεγονός που αφορά στην ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού τομέα της ιστορικής Κοινότητας.

Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πατρών,  θα συναντηθούν στην Αίθουσα των Μεγάλων Ευεργετών όπου εκεί με την παρουσία της Κοινοτικής Επιτροπής, ο Πρύτανης του ανωτέρω Πανεπιστημίου κ. Χρήστος  Μπούρας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, θα συνυπογράψουν Μνημόνιο Πανεπιστημιακής Συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμών.

Το όλο σημαντικό εγχείρημα, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και προς τούτο, θα δώσει το παρών  ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και Πρώην Υφυπουργός Παιδείας κος. Άγγελος Συρίγος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος εξ αρχής στήριξε με τις παρεμβάσεις του, στην επίτευξη αυτής της ωφέλιμης Συμφωνίας για την Ελληνική Παροικία της Αλεξάνδρειας.

Η νεοεκλεγείσα Κοινοτική Επιτροπή που θα υπογράψει την Πανεπιστημιακή Συνεργασία στην Αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών

Ας ξεχνάμε πόσες προσωπικότητες αποφοίτησαν από το ιστορικό Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο, όπως οι:  Ντέμης Ρούσσος διεθνής τραγουδιστής, Δάκης ερμηνευτής, Άλκηστις Πρωτοψάλτη τραγουδίστρια, Μάνος Λοΐζος συνθέτης, Χάρης Παπαμάργαρης, καθηγητής, Υπουργός Εργασίας και Πρόεδρος Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος, Ιωάννης Χατζηφώτης ερευνητής, συγγραφέας, ιστοριοδίφης, κριτικός της λογοτεχνίας,  Ευθύμιος Σουλογιάννης, καθηγητής Αιγυπτιακών Πανεπιστημίων, Γιώργος Οικονομίδης καθηγητής πρόεδρος του «Άστυ Αιγυπτιωτών» και χιλιάδες άλλοι απόφοιτοι που διακρίθηκαν ανά τον κόσμο, στις επιστήμες, στα γράμματα και τις τέχνες.

Ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας Μιχαήλ Τοσίτσας

Γι’ αυτό και η κίνηση αυτή θα προσδώσει αίγλη και κύρος στην ελληνική παροικία, καθώς τα σχολεία της που ίδρυσαν οι μεγάλοι ευεργέτες, όπως οι Τοσίτσας, Αβέρωφ και άλλοι, θα αναβαθμιστούν σε μια εποχή που η σχέση των δύο χωρών, Ελλάδος και Αιγύπτου βρίσκονται στο ανώτερο δυνατό σημείο. Με αφορμή το γεγονός αυτό ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ανεφέρθη στην επικείμενη συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας με το Πανεπιστήμιο Πατρών:

Παρέλαση έμπροσθεν του Δημοτικού Τοσιτσαίου – Πρατσίκειου

«Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας – έχοντας επίγνωση του ιστορικού της βάρους, θέτει ως πρώτο της στόχο την διατήρηση και διασφάλιση όλης της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας Μεγάλοι Ευεργέτες. Το οφείλουμε πρωτίστως στη μνήμη όλων αυτών που στήριξαν και αναβάθμισαν την Ελληνική Ομογένεια στην Αλεξάνδρεια. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και σε όλη την Παροικία μας. Πριν απ΄ οτιδήποτε απαιτείται να εξασφαλίσεις το παρόν σου για να έχεις μέλλον. Αλλά είτε το θέλεις είτε όχι, παρόν δίχως να κοιτάξεις προς τα πίσω δεν δύναται να υπάρχει. Εκεί βρίσκονται οι παραδόσεις μας, τα ήθη μας, οι πνευματικές αξίες μας και η εν γένει πορεία μας. Για εμάς τους Αλεξανδρινούς Αιγυπτιώτες, το «παρελθόν» της Παροικίας μας, επ΄ ουδενί το έχουμε τοποθετήσει στο χρονοντούλαπο της Λήθης. Απεναντίας το φέρνει η Μνήμη μας, ανά πάσα στιγμή ενώπιον της ζωής μας. Και το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και τιμή!

Ολυμπιακοί σχολικοί αγώνες με ίδια διαδικασία, αφής κλπ, σαν τους Μεγάλους Ολυμπιακούς.

Την Παρασκευή 22α Σεπτεμβρίου 2023, θα έχουμε την χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας,  για να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Το παρών θα δώσει και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Αγγελος Συρίγος, ο οποίος υπό την ιδιότητα του πρώην υφυπουργού Παιδείας συμμετείχε στον σχεδιασμό του επιθυμητού στόχου. Αυτονόητον είναι ότι η όποια λειτουργία πανεπιστημιακού παραρτήματος, θα εμπεριέχει κατά τη συγκρότησή του την απαραίτητη προστασία και αξιοποίηση των ελληνικών δομών, τα κτίρια και τα μνημεία στην πόλη, ενώ θα διασωθούν και θα ψηφιοποιηθούν χειρόγραφα και αρχεία που κινδυνεύουν σήμερα να καταστραφούν, όπως αρχεία προξενείου, ιστορικά αρχεία, απόρρητα έγγραφα της ελληνικής κυβέρνησης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλα πολλά. Το «Μνημόνιο Συνεργασίας» με το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα αποτελέσει το βάπτισμα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στη νέα εποχή, των σύγχρονων δεδομένων. Γιατί όσοι αγαπάμε την πατρίδα μας, δεν μπορούμε να την αφήσουμε να μαραζώνει στη σκουριά της εγκατάλειψης και της φθοράς του ανελέητου χρόνου. Η Κοινοτική μας Επιτροπή εκλέχθηκε, για να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας και στην Παροικία των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας. Και αυτό θα πράξουμε πάση θυσία!»

naftemporiki.gr