Skip to main content

Επανάσταση και Εξέγερση στη Μέση Ανατολή – Παρουσίαση του βιβλίου του Σωτήρη Ρούσσου

Απορροφημένοι καθώς είμαστε από την μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα και την ανάλυση  των κινήσεων των υπερδυνάμεων ξεχνάμε πολλές φορές την εσωτερική δυναμική των κοινωνιών και των λαών της Μέσης Ανατολή. Έτσι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σχεδόν στην ίδια γειτονιά αιφνιδιαζόμαστε από εξεγερσιακά φαινόμενα που αλλάζουν άρδην τον συσχετισμό δυνάμεων σε αυτήν την κρίσιμη για τις παγκόσμιες εξελίξεις περιοχή.

Αιφνιδιαστήκαμε το 1979 όταν η Ισλαμική Επανάσταση ανέτρεψε το παντοδύναμο καθεστώς του σάχη και άλλαξε όλους τους συσχετισμούς και τους σχεδιασμούς και των δύο υπερδυνάμεων. Αιφνιδιαστήκαμε το 2011 όταν οι αραβικές εξεγέρσεις -αυτό που ονομάστηκε Αραβική Άνοιξη- ανέτρεψαν κραταιά καθεστώτα όπως του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο  και του Μπεν Άλι  και δυστυχώς κονιορτοποίησαν, κράτη που θεωρούνταν πανίσχυρα, όπως τη Λιβύη και τη Συρία. Αλλά και σήμερα αιφνιδιαζόμαστε πάλι από το σφρίγος, τη μαχητικότητα και την διάρκεια του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν.

Το βιβλίο Επανάσταση και εξέγερση στην Μέση Ανατολή του καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επικεφαλής του Κέντρου Μεσογειακών και Μεσανατολικών Σπουδών, Σωτήρη Ρούσσου αλλάζει την οπτική γωνία για να ερμηνεύσει την διεθνή πολιτική στη Μέση Ανατολή.  Την εξετάζει με βάση τους «από κάτω», όχι την στρατηγική των ισχυρών του διεθνούς συστήματος αλλά τις μεγάλες κοινωνικές και εξεγέρσεις και επαναστάσεις, οι οποίες προφανώς επηρεάζονται από το διεθνές πλαίσιο. Βασικό ερώτημα του συγγραφέα είναι ο τρόπος που τα επαναστατικά φαινόμενα επιδρούν στους περιφερειακούς συσχετισμούς και στις διεθνείς σχέσεις. Για να το απαντήσει επιλέγει δύο μεγάλα επαναστατικά γεγονότα που άλλαξαν τη μορφή της Μέσης Ανατολής: τη Μεγάλη Αραβική Εξέγερση στην Παλαιστίνη (1936-1939) και την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν (1979).

Σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) οι εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν το βιβλίο Επανάσταση και εξέγερση στην Μέση Ανατολή.

Για την έκδοση θα μιλήσουν οι:  Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο  Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην Υπουργός,  Νίκος Κοτζιάς, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων κα Εξωτερικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Προέδρος του ΠΡΑΤΤΩ και ο Σωτήρης Λίβας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ψύλος.