Skip to main content

Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας: Σημείο συνάντησης Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού

Μία νέα πραγματικότητα δημιουργείται στα φεστιβαλικά δεδομένα της χώρας με σημείο αναφοράς το νησί των Φαιάκων. Εδώ που η ιστορία συναντά την τέχνη, ένα συναρπαστικό ταξίδι πολιτισμού ξεκίνησε.

Το νεοσύστατο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας άνοιξε τις πύλες του την 1η Σεπτεμβρίου και κάνει αισθητή την παρουσία του με πλήθος εκδηλώσεων, πολλές εκ των οποίων είναι ανοιχτές στο κοινό. Ένα φεστιβάλ πολυδιάστατο με παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που απευθύνεται σε όλους, προσφέροντας απλόχερα υψηλού επιπέδου παραγωγές με σπουδαίους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Μουσική, θέατρο, χορός, λογοτεχνία και εικαστικά συνθέτουν την καλλιτεχνική παλέτα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας και με φυσικό φόντο ιστορικά τοπόσημα και μνημεία του νησιού απογειώνουν τη συνολική εμπειρία. Ολόκληρο το νησί «ζωντανεύει» αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων.

Η κορυφαία «Καμεράτα της Σκάλας του Μιλάνου» υπό τη διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου, τo ιστορικό βρετανικό σύνολο a cappella “The King’s Singers”, η διαχρονική «Μήδεια» του Ευριπίδη, η σπουδαία Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε ένα Γκαλά Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, η ιδιαίτερη χορευτική αφήγηση «Οι Αρχαίοι Ελληνικοί Μύθοι μέσα από τα μάτια της Μάρθα Γκράχαμ» και μία πρωτότυπη παρουσίαση του Καρυοθραύστη με μουσική, χορό και visual arts στην παράσταση “The nutcracker and I” της Alexandra Dariescu είναι μερικά μόνο από τα ονόματα και τις παραστάσεις που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό, σε ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου.
 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας, διοργανώνεται από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με την πολύτιμη υποστήριξη χορηγών, φίλων και εθελοντών.

Εκδηλώσεις που ξεχωρίσαμε

Μήδεια του Ευριπίδη
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022
Παλαιό Φρούριο
Ωρα έναρξης 21.00

Μία νέα προσέγγιση ενός από τα πιο σπαρακτικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου υπό τη σκηνοθετική ματιά του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια στο υποβλητικό Παλαιό Φρούριο.

Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της όχι απλώς για να εκδικηθεί τον Ιάσονα, αλλά κυρίως για να τα σώσει από τα χέρια των εχθρών της, για να μην επιτρέψει στην εξουσία να τα δολοφονήσει. Γι΄ αυτό ο Ευριπίδης –παρά την αποτρόπαια πράξη της- στο τέλος, αντί να την τιμωρήσει, την αποθεώνει.

Με μία δυνατή ομάδα συντελεστών, η «Μήδεια» του Ευριπίδη, όπως την διασκεύασαν και την φαντάστηκαν οι δύο σκηνοθέτες, ακολουθεί το πρότυπο της αρχαίας τραγωδίας που θέλει τρεις υποκριτές να υποδύονται όλα τα πρόσωπα του δράματος. Το εμβληματικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας παρουσιάζεται σε καινούργια μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη ζωντανή μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Γκαλά Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022
Παλαιό Φρούριο – Βερσιάδα
Ωρα Εναρξης: 21.00

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε ένα Γκαλά Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας στον επιβλητικό χώρο της Βερσιάδας του Παλαιού Φρουρίου.

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με αριστουργήματα της διεθνούς σκηνής της Όπερας, μία μουσική αναδρομή στα highlights της ανυπέρβλητης περσόνας με τη φωνή της διακεκριμένης Αλεξίας Βουλγαρίδου. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει ο κορυφαίος Ελβετός μαέστρος Philippe Bach.

Ερωτικά Τραγούδια της Επτανήσου
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022
Πλατεία Σαν Τζιάκομο
Ωρα έναρξης: 12.00
Είσοδος ελεύθερη

Μία σπάνια μουσική στιγμή από Χορωδίες ανδρικών φωνών από τρία νησιά του Ιονίου, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά, που ανεβαίνουν στη σκηνή για να υμνήσουν τον έρωτα και την ομορφιά της ζωής μέσα από τραγούδια επώνυμων ή ανώνυμων δημιουργών της Επτανήσου με ελεύθερη είσοδο και φόντο την Πλατεία Σαν Τζιάκομο. Μελωδίες ανασυρμένες από τη λήθη αλλά και κάποιες που υπάρχουν στη μουσική μνήμη του κοινού, εμπλουτίζουν το ποικίλο ρεπερτόριο της συναυλίας μέσω της ανάδειξης του λυρισμού και του χρώματος των ανδρικώνφωνών στα «Ερωτικά Τραγούδια της Επτανήσου».

Party All Night Long: Amalia & The Architects, Idra Kayne, D3lta, Nikko Patrelakis – “World Electronica”
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022
Παλαιό Φρούριο
Ώρα έναρξης: 21.00

Ένα ξέφρενο party! Ένα μουσικό “hopping” σε αγαπημένα μουσικά είδη με φόντο το Παλαιό Φρούριο! Soul funk ήχοι, punk, indie rock, folk και pop μελωδίες αλλά και ένα ξεσηκωτικό DJ set συνθέτουν το απόλυτο μουσικό μίγμα για όλα τα γούστα Ένα δυναμικό lineup που υπόσχεται μια βραδιά γεμάτη ένταση.

Λογοτεχνία
Τα βιβλία ταξιδεύουν στο Ιόνιο
12-14 Σεπτεμβρίου 2022
Μον Ρεπό
Είσοδος ελεύθερη

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας διοργανώνονται στο Μον Ρεπό μία σειρά εκδηλώσεων με άξονα το βιβλίο και με τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων. Ένα τριήμερο γεμάτο πολύχρωμες εικόνες, πολυδιάστατες ιστορίες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ένα τριήμερο με τα βιβλία να «ταξιδεύουν στο Ιόνιο».
Οι εκδηλώσεις χωρίζονται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη πρόκειται για αφιέρωμα στο παιδικό και εφηβικό βιβλίο. Η δεύτερη είναι μία ημερίδα με θέμα «Λογοτεχνία και Τηλεόραση» ενώ στην τρίτη και τελευταία ενότητα πέντε Έλληνες και ξένοι συγγραφείς παρουσιάζουν το έργο τους και εμπνέονται από τα τοπία της Κέρκυρας για να γράψουν μια ιστορία.
 
Ακολουθεί συνοπτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
 
1. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, 19.00
Η συγγραφέας, πανεπιστημιακός και μέλος της Επιτροπής των Κρατικών Βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού για παιδικά και εφηβικά λογοτεχνικά βιβλία Τασούλα Τσιλιμένη, παρουσιάζει και συζητά με την βραβευμένη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη.
 
2. ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ”
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, 19.00
Τι κερδίζει ένας συγγραφέας από τη μεταφορά του μυθιστορήματός του στην τηλεόραση;
Πόσο καλός αναγνώστης λογοτεχνίας μπορεί να γίνει ένας τηλεθεατής;
Πόσο πιστά ακολουθεί τις επιθυμίες του συγγραφέα ο σεναριογράφος;
Πόσο πρέπει να παρεμβαίνει ο συγγραφέας στις εμπνεύσεις του σκηνοθέτη ενός σήριαλ;
Ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς, ο Ισίδωρος Ζουργός, συζητάει το θέμα με τη σεναριογράφο των μεγάλων επιτυχιών Μιρέλλα Παπαοικονόμου.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης και παρεμβαίνουν σκηνοθέτες και συγγραφείς.
 
3. ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 19.00: Η Μπιργκίτε Κόσοβιτς από τη Δανία.
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 20.30: Η Κωνσταντία Σωτηρίου από την Κύπρο.
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, 20.30: Ο Μηνάς Βιντιάδης από την Αθήνα και ο Κερκυραίος Αλέξανδρος Ασωνίτης
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, 20.30: Ο Ισίδωρος Ζουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες πληροφορίες:
To Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας – ΔΦΚ (Corfu International Festival – CIF) εγκαινιάζει μια νέα πλατφόρμα καλλιτεχνικής έκφρασης και αλληλεπίδρασης, με τη συμμετοχή κορυφαίων και καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Ένα φεστιβάλ πολυδιάστατο, πολυπολιτισμικό, πολυπρόσωπο, με γνώμονα τη συμπερίληψη και το σεβασμό προς τη διαφορετικότητα και με το κερκυραϊκό στίγμα ως κύριο αποτύπωμα, φιλοδοξεί να προσφέρει μια νέα διάσταση σε αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζαμε ως φεστιβάλ. Πέρα από το περιεχόμενό του, η διαφοροποίησή του εντοπίζεται και στη διάρκειά του. Το ΔΦΚ διαρκεί όλο το χρόνο και προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να περιηγηθούν σε ένα περιβάλλον που πλημμυρίζει ιστορία και ενετική χάρη.

Πολυάριθμες εκδηλώσεις από διαφορετικά πεδία συνθέτουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, με στόχο την εκπροσώπηση από ένα ευρύ καλλιτεχνικό δίκτυο. Μία λίστα πολλαπλών εκφάνσεων πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας που περιλαμβάνει μουσική, θέατρο, χορό, λογοτεχνία και εικαστικά. Ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο, γεμάτο δημιουργικές αντιθέσεις και καρποφόρες εκπλήξεις, που θα φιλοξενήσει σημαντικά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλά από αυτά και για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας εξελίσσεται δυναμικά σε όλο το νησί με φόντο το αριστοκρατικό και ατμοσφαιρικό σκηνικό της Κέρκυρας που αναδεικνύει το περιεχόμενο των εκδηλώσεων καθώς έχουν επιλεγεί διάφορες τοποθεσίες, όπως η ιδιαίτερη Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, έως το επιβλητικό νεοκλασικό Μον Ρεπό.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας επανατοποθετεί την Κέρκυρα στον πολιτισμικό και τουριστικό χάρτη της χώρας και της Ευρώπης και επιδιώκει να γίνει σημείο αναφοράς και ολιστικής εμπειρίας τέχνης και πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με την πολύτιμη υποστήριξη χορηγών, φίλων και εθελοντών.