Skip to main content

Ανακαλύφθηκε άγνωστη αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ

Άγνωστη αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ ανακαλύφθηκε πίσω από ένα άλλο πίνακά του, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των ακτίνων X. Η αυτοπροσωπογραφία ήταν κρυμμένη κάτω από στρώματα κόλλας και χαρτονιού, πίσω από τον πίνακα «Κεφάλι χωρικής με άσπρο κάλυμμα». 

Δείχνει τον διάσημο ζωγράφο να φοράει καπέλο και μαντήλι στο λαιμό. To βλέμμα του είναι έντονο, η δεξιά πλευρά του προσώπου του είναι σκοτεινή και το αριστερό του αυτί – εκείνο που μετέπειτα έκοψε – είναι ανέπαφο.

Η ανακάλυψη έγινε από ειδικούς της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας, καθώς περνούσαν τον πίνακα από μηχάνημα ακτίνων Χ πριν από μια έκθεση. Η επικεφαλής συντηρήτριας της Πινακοθήκης, Λέσλι Στίβενσον, περιγράφει πως ένιωσε «σοκ» καθώς είδε ξαφνικά τον καλλιτέχνη να την κοιτάει.

«Όταν είδαμε την ακτινογραφία για πρώτη φορά, νιώσαμε τεράστιο ενθουσιασμό. Είναι σημαντική ανακάλυψη γιατί προσθέτει κάτι στα όσα ήδη ξέρουμε για τη ζωή του Βαν Γκογκ», δήλωσε.

Ο Ολλανδός ζωγράφος συχνά χρησιμοποιούσε τους ίδιους καμβάδες για να γλιτώσει χρήματα, ζωγραφίζοντας και από τις δύο πλευρές τους. Ως γνωστόν, δεν κατάφερε να πουλήσει κανέναν από τους πίνακές του όσο ζούσε.