Skip to main content

Σου Λάιον: Πέθανε η πρωταγωνίστρια της «Λολίτας» του Κιούμπρικ

Η ηθοποιός Σου Λάιον, η οποία έφηβη ακόμη είχε πρωταγωνιστήσει στη «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

Ήταν μοντέλο, με μόλις δύο ρόλους στο ενεργητικό της, όταν πήρε μέρος στην οντισιόν, μαζί με 800 άλλες κοπέλες, για να υποδυθεί τον ρόλο της Ντολόρες Χέιζ, της «Λολίτας» που αναστατώνει τον καθηγητή Χάμπερτ.

Η ταινία, βασισμένη πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, ήταν από την αρχή ένα αμφιλεγόμενο εγχείρημα. Το βιβλίο, εξάλλου, μετά την κυκλοφορία του είχε απαγορευτεί στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Κιούμπρικ είχε αλλάξει πολλά στο αρχικό σενάριο, μεταξύ τους και την ηλικία της ηρωίδας από 12 σε 15 έτη, για να ξεφύγει από τον αυστηρό κώδικά της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τα γυρίσματα έγιναν μυστικά στο Λονδίνο, όταν η Λάιον ήταν μόλις 14 ετών.

Από το 1959 έως και το 1980, πήρε μέρος σε περισσότερες από 20 ταινίες και σειρές, ενώ παράλληλα κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την πιο υποσχόμενη πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιό. Για τις ανάγκες της «Λολίτας» ηχογράφησε δύο τραγούδια που έμελλε να γίνουν τεράστιες επιτυχίες: το «Lolita Ya Ya» και το «Turn off the Moon».

Στο ενεργητικό της είχε πέντε γάμους και ισάριθμα διαζύγια, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει ότι ένας εκ των συζύγων της ήταν ο Κότον Άνταμσον, ένας διαβόητος εγκληματίας της εποχής, που μπήκε στη φυλακή για ληστεία και φόνο. Ο γάμος τους τελέστηκε ενώ εκείνος ήταν τρόφιμος της φυλακής του Κολοράντο.

Ο ερχομός της κόρης της Νόνα, από την άλλη, είχε προηγηθεί, το 1972, από τον γάμο της με τον προπονητή ποδοσφαίρου Ρόλαντ Χάρισον.