Skip to main content

Ένα κακό όνειρο φρέναρε νέο ρεκόρ του Καμί

Ένας Νεπαλέζος Σέρπα, ο οποίος έχει αναρριχηθεί στο όρος Έβερεστ 25 φορές, είπε σήμερα 25 Μαΐου ότι είδε ένα όνειρο στο οποίο μια «θεά του βουνού» τον προειδοποίησε να μην κάνει άλλη ανάβαση αυτόν τον μήνα.

Ο 51χρονος Σέρπα, Καμί Ρίτα, ανέβηκε στο βουνό των 8,848,86 μέτρων μέσω της παραδοσιακής νοτιοανατολικής κορυφογραμμής στις 7 Μαΐου, σπάζοντας το δικό του ρεκόρ με την 25η ανάβαση, συνοδευόμενος από 11 άλλους ορειβάτες Σέρπα, οι οποίοι αποτελούν μέρος της ομάδας στερέωσης των σχοινιών.

Οι Σέρπα θεωρούν την κορυφή ιερή.

Σήμερα, καθώς ο Κάμι επέστρεψε στο Κατμαντού από το βουνό, είπε στους δημοσιογράφους ότι βρισκόταν στην κοιλάδα του Δυτικού Cwm και ετοιμαζόταν να συνοδεύσει τους πελάτες στην 26η ανάβασή του όταν είδε ένα όνειρο.

Δεν διηγήθηκε το όνειρο, αλλά είπε ότι ένιωσε πως η θεά του βουνού δεν ήθελε να κάνει άλλη μια ανάβαση στην κορυφή.

«Δεν είδα καλό όνειρο. Ένιωσα ότι η θεά μου έλεγε “είναι αρκετά για τώρα”. Έτσι, επέστρεψα πίσω», είπε.

Οι Σέρπα είναι γνωστοί για τις ικανότητές τους στην ορειβασία και οδηγούν αποστολές και διαδρομές στο Έβερεστ για τους ορειβάτες επισκέπτες. Εκτελούν θρησκευτικές τελετές ζητώντας συγχώρεση για το πάτημα της κορυφής του κάθε χρόνο.
Ο Κάμι είπε ότι θα επιστρέψει στο βουνό τον επόμενο χρόνο.

Εκατοντάδες ορειβάτες ανέβηκαν στο Έβερεστ αφού άνοιξε ξανά για τη σεζόν Απριλίου-Μαΐου φέτος, παρά τις αναφορές για ξέσπασμα Covid-19 στο στρατόπεδο βάσης.

Το Έβερεστ κατακτήθηκε για πρώτη φορά από τη Νέα Ζηλανδία Σερ Εντμουντ Χίλαρι και τη Σέρπα Τένζινγκ Νόργκεϊ το 1953.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters