Skip to main content

Εξαρτήματα για drones από φύλλα ανανά

Μαλαισιανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για τη μετατροπή των ινών που βρίσκονται στα οργανικά υπολείμματα φύλλων ανανά για να φτιάξουν ένα ισχυρό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πλαισίων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δηλαδή drones.

Το έργο, με επικεφαλής τον καθηγητή Μοχάμεντ Ταρίκ Χαμίντ Σουλτάν στο Πανεπιστήμιο Putra της Μαλαισίας, προσπαθεί να βρει βιώσιμες χρήσεις για τα απόβλητα ανανά που παράγονται από αγρότες στο Χουλού Λανγκάτ, μια περιοχή περίπου 65 χλμ. (40 μίλια) από την Κουάλα Λουμπούρ.

«Μετατρέπουμε το φύλλο του ανανά σε μια ίνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αεροδιαστημική εφαρμογή, εφευρίσκοντας ουσιαστικά ένα drone», είπε στο Reuters.

Ο Μοχάμεντ Ταρίκ είπε ότι τα drones που κατασκευάζονται από το βιοσύνθετο υλικό είχαν υψηλότερη αναλογία αντοχής προς βάρος από εκείνα που κατασκευάζονται από συνθετικές ίνες και είναι φθηνότερα και ελαφρύτερα.

Εάν το drone καταστραφεί, το πλαίσιο θα μπορούσε να θαφτεί στο έδαφος και να βιοδιασπαστεί εντός δύο εβδομάδων, υπογράμμισε.

Τα πρωτότυπα drones μπόρεσαν να πετάξουν σε ύψος περίπου 1.000 μέτρων και να παραμείνουν στον αέρα για περίπου 20 λεπτά, πρόσθεσε.

Τελικά, η ερευνητική ομάδα ελπίζει να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο drone για να φιλοξενήσει μεγαλύτερα ωφέλιμα φορτία, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων εικόνων, για γεωργικούς σκοπούς και εναέριες επιθεωρήσεις.

«Ο ρόλος μας εδώ είναι να βοηθήσουμε τη βιομηχανία και τους αγρότες, να αυξήσουν την απόδοσή τους και να κάνουν τις δουλειές τους ευκολότερα», δήλωσε ο Γουίλιαμ Ρόμπερτ Αλβίς της Drones Activist Society, μιας μη κυβερνητικής ομάδας που βοηθά στον σχεδιασμό του drone και λειτουργεί συμβουλευτικά στην υλοποίηση του έργου.

Πριν από το έργο που άρχισε το 2017, μετά την ετήσια συγκομιδή ανανά, πετούσαν στα σκουπίδια τους μίσχους, αλλά οι αγρότες ελπίζουν τώρα ότι το έργο με τα drones θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη περισσότερης καινοτομίας για να αξιοποιηθούν τα απόβλητα και έτσι να αυξηθούν τα εισοδήματα.

«Με την υγιειονομική κρίση και το οικονομικό πρόβλημα που προκαλεί ο Covid-19, η κοινωνία είναι απελπισμένη και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για αύξηση του εισοδήματος», δήλωσε ένας καλλιεργητής ανανά, ο Ίρβαν Ισμαήλ. 

naftemporikigr